Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Marca 25, 2025, 10:20:28 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233059 wiadomości w 6649 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Komunia św. na stojąco
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 Drukuj
Autor Wątek: Komunia św. na stojąco  (Przeczytany 32123 razy)
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #60 dnia: Stycznia 04, 2010, 21:23:20 pm »

No właśnie, dobrze zna, byłoby miło,  a dlaczego tego nie robi.

Panie Ryszardzie, ja chyba trochę wiem, domyślam się, ale nie wyrażę tego na tym forum. Tu też, bądźmy szczerzy, obowiązuje pewna poprawność polityczna.

Prosze sie nie krepowac i podzielic sie swa wiedza.
Waldemar
Gość
« Odpowiedz #61 dnia: Stycznia 04, 2010, 21:29:09 pm »

Tak Panie Fidelis, mnie ciągnie by napisać więcej niz dotychczas. Znalazłem takie przemówienie papieża Benedykta XVI z grudnia 2006 rozpoczynajace sie od sów "Dear Friends". Jak czytam to przemówienie i patrze na historie oraz współczesność to zastanawiam się dlaczego Kościół nie widzi - w płaszczyźnie wymiaru doczesnego - trafności spostrzeżeń F.Konecznego?

Ja o tą Mszę papieża Benedykta XVI pytałem tutaj ponad rok temu no i te same "wyjaśnienia" o ciężkich przygotowaniach były zapodawane. Ma Pan rację tutaj tez panuje porawność polityczna. Zaganiają nas w dyskusje o staniu czy klęczeniu jak w dyskusję o ilości diabłów. Z tym, że scholastyczne dysputy na takie tematy były w istocie ćwiczeniami rozumienia pojęć. Tutejsze zaś stają się coraz bardziej pozbawione celu. Częściowo wg mnie jest dlatego, że zawitała tu młódź, która - niestety - chcąc-niechcąc ma przetrącony rozum bardziej jeszcze niż my - starsi i nie rozumie prawie żadnych pojęć, których uzywa (bo heglizm jest imanentną wszechpanującą wiarą). No i oczywiście tych zdań też nie zrozumieją :).

Biskup Williamson, gdy  parę lat temu był w Polsce, doskonale i z ikrą zjawisko to opisał.

Fidelis
Gość
« Odpowiedz #62 dnia: Stycznia 04, 2010, 21:41:50 pm »

@ Waldemar

Miło mi, ze rozumiemy się.
Fidelis
Gość
« Odpowiedz #63 dnia: Stycznia 04, 2010, 21:45:57 pm »

No właśnie, dobrze zna, byłoby miło,  a dlaczego tego nie robi.

Panie Ryszardzie, ja chyba trochę wiem, domyślam się, ale nie wyrażę tego na tym forum. Tu też, bądźmy szczerzy, obowiązuje pewna poprawność polityczna.

Prosze sie nie krepowac i podzielic sie swa wiedza.

O naiwny mój drogi młody przyjacielu! Poziwiosz - pojmiosz.

A co tam nowego w sinoligii? "Chinczyki trzymają się mocno?" (Wyspiański) :)
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #64 dnia: Stycznia 04, 2010, 21:51:43 pm »

Panie Fidelisie, jako mlody padawan prosze o nauke.

A Chinczyki po staremu, robia co chca.
Fidelis
Gość
« Odpowiedz #65 dnia: Stycznia 04, 2010, 22:18:34 pm »

Padawan? Gratuluję. Nie znałem. Aż musiałem się wguglić. Teraz wiem. Jednak forum uczy. Prosi pan o naukę? Życie uczy. Powtarzam; pożyjesz - zrozumiesz.
Jak to będzie po chińsku?
Nathanael
Gość
« Odpowiedz #66 dnia: Stycznia 04, 2010, 22:22:08 pm »

To już na tym forum nowe stopnie wtajemniczenia są?  ;) W takim razie lepiej było by napisać: Feel the Force, young padawan! :)
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #67 dnia: Stycznia 04, 2010, 22:38:50 pm »

Oczywiscie p. (skrot od padawan) Nathanael i niech Moc bedzie z toba.

Mistrzu Fidelisie, nabil mi Mistrz seka, ale najlepiej chyba pasuje:

活到老学到老 - huo dao lao, siue dao lao
Co doslownie znaczy - zyjesz do starosci i uczysz sie do starosci, ale potocznie znaczy mniej wiecej co Mistrz napisal.
Jest jeszcze fajniejsze, ktore znam i akurat dla pana, ale nie wypada pouczac Mistrza :)
Pozdrawiam
Fidelis
Gość
« Odpowiedz #68 dnia: Stycznia 04, 2010, 22:55:12 pm »

Eeeee, tam. Barbarzyńska, pogańska, azjatycka mądrość. huo dało pierdało.  Ja wolę;

Sapiens autem a nullo contemnitur; magnificentiam suam novit. , a zwłaszcza; sapientia enim huius mundi stultitia est apud Deum. O! to jest kultura i język!

No, ale czas do łoża. Somnus me urget.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 04, 2010, 22:57:30 pm wysłana przez Fidelis » Zapisane
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #69 dnia: Stycznia 04, 2010, 23:08:58 pm »

Eeeee, tam. Barbarzyńska, pogańska, azjatycka mądrość. huo dało pierdało. 

Brawo. Zawsze milo poznac kogos o szerokich horyzontach.
I prosze dalej wesolo chwalic Boga, ktory narodzil sie i jako czlowiek zyl w Azji i zachwycac sie sentencjami poganina Seneki.
Dobranoc
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #70 dnia: Stycznia 05, 2010, 20:10:48 pm »

Co do huknięcia pięścią w stół, przytoczę wywiad z bp Fellay'em... Jak widać i Bractwo widzi, że nie da się reform przeprowadzić z dnia na dzień, bo to może tylko powstaniem wieeeeelkiej schizmy zaskutkować...

Wyzwaniem jest wydobycie się z kryzysu bez sprowokowania jeszcze większego. Trzeba postawić pociąg z powrotem na tory. Nie jest to łatwe. Jest wiele sprzeciwów i opozycji. Ryzyko podziałów jest ogromne. Być może nastąpią podziały, ale sobie tego nie życzymy. Wyzwaniem jest kontynuowanie i wspieranie odbudowy Kościoła tak, by obecna sytuacja wyrządziła mu jak najmniej szkody. Jeśli pociąg pospieszny jedzie w złym kierunku, nie da się po prostu ustawić torów pod właściwym kątem, gdyż doprowadziłoby to do wykolejenia składu. Z tym właśnie problemem mamy obecnie do czynienia. Miejmy nadzieję, że ruch w obecnym kierunku będzie kontynuowany. Mogą mieć miejsce różne przeszkody, walka nie jest jeszcze zakończona.
http://www.youtube.com/watch?v=r24hZXfl__o&feature=related
To jest Msza Dziękuję Ci!!!!! ;(

Św. Józef z Kupertynu potężny orędownik, zwłaszcza studentów!!

"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom ;)

Jestem papistką :] zbawić dusze :-)
Andrzej75
aktywista

« Odpowiedz #71 dnia: Czerwca 15, 2013, 14:45:36 pm »

Mam pytanie: właściwie od jakiego czasu zaczęło się szerzyć przyjmowanie Komunii św. na stojąco? W "Homo Dei" 29 (1960) nr 2, s. 258, w artykule ks. S. Wójtowicza pt. Problemy adaptacji duszpasterstwa w krajach zachodnich napisano tak:
"Obcego przybysza razi we Francji wstawanie na Podniesienie oraz przyjmowanie Komunii św. w postawie stojącej".
Wynika z tego, że była to już wtedy zauważalna praktyka.
Exite de illa populus meus: ut ne participes sitis delictorum eius, et de plagis eius non accipiatis.
Michal260189_T
aktywista

« Odpowiedz #72 dnia: Czerwca 15, 2013, 17:07:38 pm »

Nadużycia po 1969 AD. nie wzięły się z znikąd.
Sancte Michael Archangele, defende nos in proeli.....
animus60
aktywista

« Odpowiedz #73 dnia: Czerwca 15, 2013, 20:07:15 pm »

Franciszkanie mówią o Komunii św na stojąco.

http://www.deon.pl/religia/duchowosc-i-wiara/zycie-i-wiara/art,1041,komunia-na-kleczaco-czy-stojaco.html

Omawiają sprawę bardzo jednostronnie widząc tylko pychę, chęć postawienia na swoim jako główne motywy postawy klęczącej, tak jakby osoby te wymyśliły tę postawę. A przecież taka jest praktyka Kościoła.
romeck
aktywista

« Odpowiedz #74 dnia: Czerwca 15, 2013, 23:03:05 pm »

Dla porządku: są trzy podobne wątki:
-komunia na rękę od lutego 2009
- komunia na klęcząco od 3 maja 2009
- niniejszy,  komunia na stojąco od 31 grudnia 2009
i wszystkie się-ciągną do dziś!
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Komunia św. na stojąco « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!