Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Lutego 19, 2025, 16:40:59 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232987 wiadomości w 6648 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Komunia św. na stojąco
« poprzedni następny »
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 7 Drukuj
Autor Wątek: Komunia św. na stojąco  (Przeczytany 31811 razy)
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #30 dnia: Stycznia 02, 2010, 22:44:58 pm »

Raczej diakon albo safarz, bo pisze, ze komunikuje, a przeciez ksiadz ma obowiazek odprawania codziennie ?
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
Anna M
aktywista

« Odpowiedz #31 dnia: Stycznia 03, 2010, 10:45:15 am »

Raczej diakon albo szafarz, bo pisze, ze komunikuje, a przeciez ksiadz ma obowiazek odprawania codziennie ?
Szafarz świecki?  wara mu z łapami od Najświętszych Hosti!!!!! mijać szerokim łukiem. To jest tak strasznie naduzywana funkcja w Polsce, że głowa boli. Nawet tych przepisów tak bardzo kochanego papieża Jana Pawła II nie przestrzegają, o tu tak ktos ładnie zbiorówke zrobił:
http://forum.piusx.org.pl/forum/index.php?topic=1133.15
manna
aktywista

Kalendarze!
« Odpowiedz #32 dnia: Stycznia 03, 2010, 11:00:26 am »

To jest tak strasznie naduzywana funkcja w Polsce, że głowa boli.

nie tylko w Polsce, oj nie tylko. nawet bym powiedziała, że w Polsce jest jeszcze spokojnie w tej kwestii.
Libenter igitur gloriabor in infirmitatibus meis, ut inhabitet in me virtus Christi.
http://kalendarz.staramsza.pl/
Andris krokodyl różańcowy
aktywista

« Odpowiedz #33 dnia: Stycznia 04, 2010, 09:38:14 am »

W latach osiemdziesiątych, pamiętam w pewnej wsi diecezji gorzowskiej za sł. b. ks. bpa Wilhelma Pluty było normalnie. Przyszedł bp. Michalik i zaczęły się kolejki (raczej jest to skorelowane, nie wiem, czy na pewno). Jako dziecko-ministrant nie zdawałem sobie sprawy. Pamiętam, że na mszach o 7:00 w dni powszednie, starsze panie wymuszały właściwą formę: po prostu klękały w rządku na schodku.

Wczoraj proboszcz był poza parafią i wikarzy urządzili kolejki (zwykle jest przy balaskach - normalnie). Jeden z nich udzielał tuż przy mnie (aż 4 osoby wcześniej przyklękły przed przyjęciem). Jak mam się zachować w takiej głupiej sytuacji (siedzę za filarem, żeby nie patrzeć na księdza)? Tuż obok Najświętszy Sakrament, a standardową pozycją przy udzielaniu Komunii jest siedząca. Właściwie najlepiej byłoby mi chyba zniknąć.

Ach, jeszcze jedno. Zamiast "Wierzę w jednego Boga..." była kolęda "Anioł pasterzom mówił". Czy to jest dozwolone?
« Ostatnia zmiana: Stycznia 04, 2010, 09:41:23 am wysłana przez Andris Inkvizitors » Zapisane
Początkowo zamierzaliśmy nie odpisywać na Pański list, ale ponieważ Pan nalega, pragniemy poinformować, że nie odpowiemy na zadane pytanie.
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #34 dnia: Stycznia 04, 2010, 12:43:02 pm »

Ach, jeszcze jedno. Zamiast "Wierzę w jednego Boga..." była kolęda "Anioł pasterzom mówił". Czy to jest dozwolone?

Tu jest troche o tym, ale nie ma nic o przepisach
http://nativitas.blox.pl/2009/12/Credo-in-unum-Deum.html
Bartek
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #35 dnia: Stycznia 04, 2010, 13:15:01 pm »

W nowym rycie nie. Zaś w rycie klasycznym jedynie na mszy czytanej.
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
Marcus
aktywista

« Odpowiedz #36 dnia: Stycznia 04, 2010, 13:44:51 pm »

Argument, że przyjmowanie komunii na stojąco jest w porządku i nie uchybia godności Najświętszego Sakramentu, jeżeli tłok uniemożliwia przyjęcie pozycji klęczącej jest logicznie sprzeczny. Jeżeli komunia rozdawana jest w takich warunkach, że wierni nie mogą uklęknąć samo w sobie oznacza, że warunki są niegodne.
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #37 dnia: Stycznia 04, 2010, 14:33:10 pm »

Tak, ale nie mam realnego wpływu na te warunki- no można iść do zakrystii i powiedzieć parę słów i tyle...
http://www.youtube.com/watch?v=r24hZXfl__o&feature=related
To jest Msza Dziękuję Ci!!!!! ;(

Św. Józef z Kupertynu potężny orędownik, zwłaszcza studentów!!

"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom ;)

Jestem papistką :] zbawić dusze :-)
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #38 dnia: Stycznia 04, 2010, 14:36:55 pm »

Pan Marcus ma zupelna racje : jesli nie ma warunkow do godnego udzielania komunii, to lepiej jej nie udzielac wcale. Komunia wiernych nie jest konstytutywnym elementem Mszy swietej. Mozna bardzo latwo sobie wyobrazic rozwiazania alternatywne np. komunia po mszy albo symultanicznie przy bocznych oltarzach (lub improwizowanych balaskach).
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
kurak
aktywista

Damnat quod non intelligunt !!!

« Odpowiedz #39 dnia: Stycznia 04, 2010, 14:38:04 pm »

Zawsze klekam,raz mi w zyciu odmowiono :)
Zawsze Wierni - Prawdzie katolickiej, Prawdzie Jedynej...
Marcus
aktywista

« Odpowiedz #40 dnia: Stycznia 04, 2010, 14:45:53 pm »

A gdyby w czasie spowiedzi św. było tak głośno, że musiałby Pan wykrzykiwać swoje grzechy na cały głos aby kapłan mógł je usłyszeć, to czy byłaby to godna spowiedź? Oczywiście nie ma Pan wpływu (lub bardzo niewielki) na panujące warunki w kościele, ale kto powiedział, że życie jest zawsze łatwe. Moje zdanie jest takie, że jeżeli ktoś uważa, że komunię należy przyjmować na kolanach, to powinien tak robić, a jeżeli nie ma na to warunków wstrzymywać się z przyjęciem sakramentu.
Marcus
aktywista

« Odpowiedz #41 dnia: Stycznia 04, 2010, 14:54:37 pm »

Od momentu, kiedy zacząłem przyjmować komunię wyłącznie na klęcząco nigdzie mi nie odmówiono, mimo, że bardzo często jestem jedyną osobą a warunki są różne.
x. Dominik
rezydent

Patron Saints of Scouts
« Odpowiedz #42 dnia: Stycznia 04, 2010, 14:55:11 pm »

A gdyby w czasie spowiedzi św. było tak głośno, że musiałby Pan wykrzykiwać swoje grzechy na cały głos aby kapłan mógł je usłyszeć, to czy byłaby to godna spowiedź?
A byłaby godna?

Niekiedy jest cicho, a muszę głośno się modlić, aby zagłuszyć litanię grzechów dochodzącą od konfesjonału... Choć nieraz bardziej jest to klepanie słów niż modlitwa...
14. czerwca A.D. 2014 - święcenia prezbiteratu
kurak
aktywista

Damnat quod non intelligunt !!!

« Odpowiedz #43 dnia: Stycznia 04, 2010, 14:57:39 pm »

No mi raz odmowiono,ale nie przyjalem na stojaco mimo,ze Ksiadz mi kazal :) Jut to kiedys pisalem na Forum,po Mszy poszedlem do niego do zakrystii i po 15 minutach udzielil mi Komunii.... na kleczaco :) Z tym,ze bylo niesympatycznie bo pod koniec Mszy publicznie przy calym kosciele powiedzial jaka zaszla sytuacja i ble ble ble 10 minut poswiecil dodatkowo :)
Zawsze Wierni - Prawdzie katolickiej, Prawdzie Jedynej...
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #44 dnia: Stycznia 04, 2010, 15:00:59 pm »

Pan Marcus ma zupelna racje : jesli nie ma warunkow do godnego udzielania komunii, to lepiej jej nie udzielac wcale. Komunia wiernych nie jest konstytutywnym elementem Mszy swietej. Mozna bardzo latwo sobie wyobrazic rozwiazania alternatywne np. komunia po mszy albo symultanicznie przy bocznych oltarzach (lub improwizowanych balaskach).

W wielu kosciolach w Chinach trzeba by zaprzestac udzielania komunii, bo prawie zawsze jest tlok. Z tymze, akurat tam przyjmuje sie zazwyczaj na kleczaco przy balaskach jesli sa, komunie kolejkowe - rzadkosc. Wiec mysle, ze tlok, czasem nie do rozladowania to nie powod zeby odmawiac Komunii
« Ostatnia zmiana: Stycznia 04, 2010, 15:05:35 pm wysłana przez Jean Gabriel Perboyre » Zapisane
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 7 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Komunia św. na stojąco « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!