Trzecie wyjscie - nie isc w ogole.
A w innym kościele jest tak ciasno i dużo ludzi, że jak klęknę w tej kolejce, to mogę wstając uderzyć głową w kielich i rozsypać Najświętszy Sakrament... co robić w takich sytuacjach??
Cytat: cabbage w Grudnia 31, 2009, 19:59:06 pm A w innym kościele jest tak ciasno i dużo ludzi, że jak klęknę w tej kolejce, to mogę wstając uderzyć głową w kielich i rozsypać Najświętszy Sakrament... co robić w takich sytuacjach?? Ustawić się na samym końcu kolejki co to jest procesją. Jedyny minus - mało czasu na modlitwę po komunii.
Z całym szacunkiem, ale to chyba jakieś szatańskie wyjście.
Cytat: lapsi w Stycznia 01, 2010, 09:44:58 amZ całym szacunkiem, ale to chyba jakieś szatańskie wyjście.Czy mógłby Pan jakoś umotywować swój bardzo kontrowersyjny pogląd? Wydawało mi się, że rzeczą naturalną dla chrześcijanina jest przystępowanie do Komunii Świętej tylko i wyłącznie w sytuacji, gdy można przyjąć Ją godnie, w stanie łaski uświęcającej. Skoro nie można przyjąć Pana Jezusa tak jak Pan Bóg przykazał, po katolicku, a tylko na kalwińską modłę to chyba naturalne, że pozostaje tylko komunia duchowa. Ponadto jest rzeczą nie szatańską lecz logiczną unikanie liturgii sfabrykowanej, unikanie wszystkiego co ma choćby pozór zła.
Cytat: Eligiusz w Stycznia 01, 2010, 13:56:54 pmCytat: lapsi w Stycznia 01, 2010, 09:44:58 amZ całym szacunkiem, ale to chyba jakieś szatańskie wyjście.Czy mógłby Pan jakoś umotywować swój bardzo kontrowersyjny pogląd? Wydawało mi się, że rzeczą naturalną dla chrześcijanina jest przystępowanie do Komunii Świętej tylko i wyłącznie w sytuacji, gdy można przyjąć Ją godnie, w stanie łaski uświęcającej. Skoro nie można przyjąć Pana Jezusa tak jak Pan Bóg przykazał, po katolicku, a tylko na kalwińską modłę to chyba naturalne, że pozostaje tylko komunia duchowa. Ponadto jest rzeczą nie szatańską lecz logiczną unikanie liturgii sfabrykowanej, unikanie wszystkiego co ma choćby pozór zła.Co prawda nie do mnie skierowana osobowo, jednakże czytając ów Pańską wypowiedź czuję się zobligowany by zabrać głos. Czy niegodnym przyjęciem Najświętszego Ciała i Krwi Pańskiej w Komunii świętej uznaje Pan, gdy przyjmuje się Je na stojąco? Czyli te tysiące, miliony ludzi w Polsce, na świecie komunikuje niegodnie?Pamiętam moje pierwsze zetknięcie z Liturgią gregoriańską. Było to kilka lat temu na Jasnej Górze w listopadzie, czy grudniu podczas pielrzymki ogólnopolskiej. Taki był ścisk, taki tłok, że przyjmowaliśmy na stojąco Komunię św., bowiem nie było gdzie klęknąć nawet. I co Pan na to? Nie powinniśmy wówczas komunikować?
Odpowiadając krótko, nie wdając się w szczegóły, uważam zarówno Standkomunię jak i Handkomunię za zło.
Cytat: lapsi w Stycznia 01, 2010, 09:44:58 amZ całym szacunkiem, ale to chyba jakieś szatańskie wyjście.Czy mógłby Pan jakoś umotywować swój bardzo kontrowersyjny pogląd?