Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Lutego 12, 2025, 05:26:37 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232965 wiadomości w 6647 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Sprawy ogólne  |  Wątek: Powalenie menory - postawienie krzyża.
« poprzedni następny »
Strony: 1 2 [3] Drukuj
Autor Wątek: Powalenie menory - postawienie krzyża.  (Przeczytany 5422 razy)
Murka
aktywista

« Odpowiedz #30 dnia: Grudnia 28, 2009, 23:29:46 pm »

A jednak Pan Bog dopuscil zburzenie czegos wiekszego niz menora, dopuscil zburzenie Swiatyni Jerozolimskiej, ktora przeciez zbudowana byla dla Niego i z Jego woli. Czy to bylo zlo? A czy interwencja Chrystusa w Swiatyni, niewatpliwie dokonana w swietym gniewie, i niewatpliwie prowadzaca do wrogosci, podobnie jak wiele innych dzialan Syna Bozego, wskutek ktorych wrogosc siegnela zenitu i ukrzyzowano Go, byla zlem?

Mysle, ze najpierw warto by zastanowic sie co jest owym "jeszcze wiekszym zlem" w slowach Leona XIII. Czy tym "jeszcze wiekszym zlem" jest rzeczywiscie wrogosc. Imho nie - wrogosci uniknac sie nie da, raju na ziemi nie bedzie, ani nie bedzie pokojowej koegzystencji na wzor raju. Wrogosc bedzie istniala, bo skoro istniala wobec Chrystusa za Jego ziemskich czasow, i Jego uczniowie tez jej nie unikna.

Wg mnie wiekszym zlem moglby byc skutek nietolerancji irracjonalnej, nieprzemyslanej, nietolerancji prowadzacej np. do kompletnego wyrugowanai religii chrzescijanskiej z danego terytorium.
"Albo który król, mając wyruszyć, aby stoczyć bitwę z drugim królem, nie usiądzie wpierw i nie rozważy, czy w dziesięć tysięcy ludzi może stawić czoło temu, który z dwudziestoma tysiącami nadciąga przeciw niemu? Jeśli nie, wyprawia poselstwo, gdy tamten jest jeszcze daleko, i prosi o warunki pokoju."
Niech się nie trwoży serce wasze ani się lęka.
Morro
aktywista

« Odpowiedz #31 dnia: Grudnia 28, 2009, 23:40:34 pm »

nie róbmy z chrześcijaństwa pacyfistycznego squatu dzieci kwiatów !!!
Alagor
aktywista

« Odpowiedz #32 dnia: Grudnia 29, 2009, 00:24:18 am »

Mniejsza juz o terminologie, mozemy uzywac panskiej.

Nie tyle "mojej", co "normalnej".

Ow intrygujacy poglad bylby faktycznie intrygujacy gdyby nie byl banalny. Przeciez faktem jest, ze rzadzeni z natury nie maja dostepu do danych, ktore posiadaja rzadzacy np. wywiadowczych, analiz politycznych, sluzb specjalnych etc.

Chyba nie twierdzi pan, że do oceny, czy usunięcie krzyży spowoduje szkody potrzebna jest specjalistyczna wiedza od służb wywiadowczych?

ale wg klasycznej filozofii politycznej to rownie smieszne jak dziecko uczace rodzicow jak go wychowywac albo praktykant wykladajacy majstrowi tajniki jego fachu.

Czy profesor prawa lub ekonomii wytykający zbieraninie ignorantów (posłów) ich jawną niekompetencję, buble prawne i fatalne w skutkach decyzje jest wg klasycznej filozofii politycznej śmieszny jak dziecko uczące rodziców? Jeśli tak to muszę stwierdzić, że tylko idiota może mieć za swoje takie poglądy.

O laskach stanu nie bede nawet wspominal.

Laski stanu to panie Beger i Hojarska? O tak, wg klasycznej filozofii politycznej tłumaczenie im zasad ekonomii to tak jak dziecko uczące rodziców. Niech pan mnie nie rozśmiesza. "Łaski" też się nie dopatrzyłem.
Pytanie o aborcję aktualne.

@Murka:
Bóg dopuszcza też mordowanie chrześcijan w Sudanie. Czy to znaczy, że to dobre?

Mam wrażenie, że żyją państwo złudzeniami państwa katolickiego, najlepiej monarchii. Trochę realizmu. Dzisiaj problemem nie jest to, że ktoś sobie postawi menorę. Problemem jest to, że dominującym trendem jest eliminacja z życia publicznego religijności w ogóle. Papież Benedykt XVI mądrze szuka porozumienia z innymi religiami i wyznaniami, co umożliwi wspólne przeciwstawienie się fali antyreligijności, czy choćby walkę z aborcją (protestanci w USA mają tu duże zasługi).
Murka
aktywista

« Odpowiedz #33 dnia: Grudnia 29, 2009, 01:35:24 am »

Bóg dopuszcza też mordowanie chrześcijan w Sudanie. Czy to znaczy, że to dobre?

Skoro porownuje Pan te dwie sytuacje, to zastanowmy sie moze co rozumiemy pod pojeciem "dobro" i "zlo". Ja rozumiem zgodnosc badz niezgodnosc z wola Boza. W tym kontekscie chetnie poszerze swoje pytanie dot. zburzenia Swiatyni jerozolimskiej o kwestie mordowania chrzescijanw Sudanie.

Pierwsze uwazam za zgodne z wola Boza, ba - wrecz potrzebne, by powstrzymac skladanie ofiar przez tych, ktorzy do Wcielenia takie ofiary mieli skladac, czyli aby nie falszowano Ofiary jedynie skutecznej.

Drugie, choc przepowiedziane przez Chrystusa (meczenstwo chrzescijan), uwazam za niezgodne z wola Boza, za atak na wole Boza, ktora przejawila sie w poslaniu swoich uczniow miedzy narody, aby glosili tam Dobra Nowine, za nieprawosc dopuszczona przez Boga, ktory mimo zla wyciaga z tego dobro w postaci zbawienia dla meczennikow, jak i wzmocnienia dla Kosciola pielgrzymujacego.

Teraz odpowie mi Pan na pytanie?
Niech się nie trwoży serce wasze ani się lęka.
stefan
aktywista

« Odpowiedz #34 dnia: Stycznia 06, 2010, 08:21:28 am »

Jesli chodzi o zabobieganiu dzialaniom w gniewie, to mam bardzo proste rozwiazanie : najlepeij nie stawiac menor ani innych znakow falszywych religii. Nie beda nikogo prowokowac - nie bedzie dzialania w gniewie - nie bedzie wrogosci.
Tak właśnie podejść powinien Katolik do problemu panoszenia się kultu bałwochwalstwa.Jednym z takich współczesnych bałwanów, któremu się kłaniają nawet zadeklarowani katolicy( ale), jest świeckość państwa.Jak obudzić większą świadomość wiernych Kościoła przynajmniej w Polsce?
Powstaną bowiem fałszywi chrystusowie i fałszywi prorocy, i czynić będą znaki wielkie i cuda, tak aby w błąd byli wprowadzeni (jeśli to być może) nawet i wybrani.Mt. 24).
-------------------
Nauczać zaś kobiecie nie pozwalam ani też przewodzić nad mężem, lecz chcę, by trwała w cichości? (1 Tm 2,11-1
Strony: 1 2 [3] Drukuj 
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Sprawy ogólne  |  Wątek: Powalenie menory - postawienie krzyża. « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!