Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Grudnia 04, 2024, 05:02:07 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232672 wiadomości w 6640 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Przystanek Jezus
« poprzedni następny »
Strony: [1] Drukuj
Autor Wątek: Przystanek Jezus  (Przeczytany 4153 razy)
Arizona
uczestnik

« dnia: Sierpnia 18, 2011, 16:09:47 pm »

Niecałe dwa tygodnie temu, 6 sierpnia, zakończył się 17 Przystanek Woodstock. Nie chcę jednak rozmawiać o tym "specyficznym" wydarzeniu od strony "imprezowej", ale raczej skupić się na tej sferze obecności Kościoła na wielkim polu woodstockowym, jakim jest "Przystanek Jezus". Być może ktoś z was, forumowicze, uczestniczył w tym wydarzeniu? Jeżeli zaś nie, to na pewno macie na ten temat swoje opinie. Ciekawi mnie, jakie one są.

Osobiście w Przystanku Jezus uczestniczyłem rok temu. Jest to obowiązkowa praktyka dla kleryków z mojego Seminarium. Według mnie, dobrze. Ta inicjatywa posiada bowiem dwie odsłony- to, co dzieje się w kościele (więcej tam nadużyć liturgicznych niż trzymania się rubryk) oraz to, co dzieje się na polu. To zaś jest zupełnie co innego. Wyobraźcie sobie piaszczyste pole wypełnione setkami tysięcy ludzi w różnym wieku, koczujących naokoło w warunkach polowych, wśród dudniącej muzyki, ogólnego brudu, morza piwa i najróżniejszych innych dziwactw (trudno to opisać słowami). Pomiędzy tym motłochem... kilkuset księży (w strojach właściwych), sióstr, zakonników i świeckich ewangelizatorów. Chodzą, pytają, najczęściej zaś sami są zapraszani do rozmowy. Dla wielu swoich rozmówców są jedynym kontaktem z Kościołem. Starają się pomóc, pokazać Boga, wytłumaczyć wszelkie wątpliwości... Szczerze? Czułem się trochę jak św. Paweł w Atenach. Rozmawiałem z dziesiątkami ludzi o wszystkim, czasem godzinami. Powtórzyłem sobie całą zdobytą w Seminarium wiedzę, a i tak często okazywało się to za mało. Wiele razy moja wiara była poddawana próbie, jednak rozumiałem też wyraźnie, jak bardzo człowiek potrzebuje Boga w swym życiu. Widziałem spowiedzi po całych dekadach. Widziałem dorosłych ludzi płaczących, gdy inni się z nimi po prostu modlili. Widziałem opętanych wyjących w czasie modlitwy o uzdrowienie. Widziałem działanie łaski Bożej, a co więcej- sam jej doświadczałem. Nie miałem ochoty wracać na nasze pole namiotowe. Spędzałem po 12 godzin dziennie na rozmowie z ludźmi, bez jedzenia, często bez wody, w prażącym słońcu na które jestem wrażliwy. Nie chciało mi się ani jeść, ani pić, ani spać, choć sypiałem w namiocie po 4 godziny. I tak przez cały Woodstock. Chciałbym tam pojechać znowu, tylko tym razem może z jakimś tradi-księdzem, który odprawiałby rano KRR zanim kościół zmieni się w jaskinię zbójców...
Cóż, taka jest moja opinia. Ciekawi mnie, co wy sądzicie.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 18, 2011, 16:16:15 pm wysłana przez Arizona » Zapisane
"Speramus meliora - resurget cineribus" (motto miasta Detroit).
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #1 dnia: Sierpnia 18, 2011, 16:15:02 pm »

I wcale opinia ta nie jest błędna. Problemem jest przeprowadzanie "przystanku Jezus" - hece księży, zakonników, zakonnic, konieczne przystosowywanie się do tamtego towarzystwa. Cały problem, nie tylko tego przystanku (który sprawia że jego skutek jest o wiele mniejszy) mieści się w jednym zdaniu: "zamiast pokazywać ludziom pierwastek Boży u księży i w Kościele ludziom, posoborowie usilnie stara się pokazywac ten ludzki." I to jest błąd. Gdyby polegał ten przystanek na doświadczeniach "ateńskich" efekt byłby o wiele lepszy. No i bardziej tradycyjny  :)
Credo [...] in unam, sanctam, catholicam at apostolicam Ecclesiam ...

Merci, Monseigneur

Protestantów  uważam za braci odłączonych, ale to nie znaczy że heretyk przestaje nim być, kiedy można go nazwać inaczej.
Major
aktywista

« Odpowiedz #2 dnia: Sierpnia 18, 2011, 18:22:57 pm »

Gdyby nie cyrki liturgiczne to obecność księży i kleryków jest tam obowiązkowa. Szkoda że nie pojawili się tam przedstawiciele Tradycji z Mszą trydencką.
Anna M
aktywista

« Odpowiedz #3 dnia: Sierpnia 18, 2011, 19:49:04 pm »

http://www.youtube.com/watch?v=hKzrI1Kc6V4&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=kpyT-OT14pk&feature=player_embedded
triregnum
uczestnik

« Odpowiedz #4 dnia: Sierpnia 18, 2011, 20:30:50 pm »

Myślę, że biskup, który był pomysłodawcą Przystanku Jezus przyzwala na to co się tam dzieje i na dopasowywanie się duchownych do poziomu jego uczestników. Wielu kleryków jeździ tam na siłę, bo muszą... żeby ich z seminarium nie wyrzucili (potrafią powiedzieć klerykowi na IV roku interesującemu się KRR, że go "nie znają" i musi odejść z WSD).
A ten bp na to przyzwala...
Inna sprawa, że ten biskup interesuje się tylko młodzieżą i nie orientuje się w sprawach własnej diecezji, której jest ordynariuszem. W rozmowach z księżmi (którzy m. in. wykładają w WSD) potrafi zapytać "a ksiądz na jakiej jest parafii?". Znany jest przypadek, gdy na podstawie e-maili od młodzieży, której np. jakiś proboszcz nie pozwalał na dyskoteki w kościele (a młody wikary poinstruował młodzież jak pisać do bp), biskup odwoływał proboszcza bez podania przyczyny. Skończyło się procesem dla biskupa w Kongregacji ds. Duchowieństwa.
Generlanie cała działalność tego bp (jak to mówili w diec. gorzowskiej) polega na "szczerzeniu się do młodzieży". W praktyce ta powierzchowna styczność z młodzieżą nie przekłada się na powołania kapłańskie. Co więcej, za rządów owego biskupa liczba alumnów w WSD spadła z ok. 90 do ok. 35. Księży brakuje, a parafie się łączy.
Sytuacją pokazującą stosunek księży do tego bpa są zapisy na bierzmowania, kiedy to proboszczowie zapisywali się u poszczególnych biskupów diecezji: ten bp miał 3 bierzmowania, a bp pomocniczy miał kilkanaście bierzmowań (w przeciwieństwie do ordynariasza pomocniczy używa ceremoniału biskupiego itd.).

Mówi się, że owy biskup wybiera się na metropolitę do Częstochowy...  :o
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 18, 2011, 20:37:21 pm wysłana przez triregnum » Zapisane
Accipe thiaram tribus coronis ornatam, et scias te esse Patrem Principum et Regum, Rectorem Orbis, in terra Vicarium Salvatoris Nostri Jesu Christi, cui est honor et gloria in saecula saeculorum.
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #5 dnia: Sierpnia 18, 2011, 20:57:46 pm »

@triregnum

ja pimpolę, co za cretino !!
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
triregnum
uczestnik

« Odpowiedz #6 dnia: Sierpnia 18, 2011, 22:07:41 pm »

http://www.adalbertus.gda.pl/galerie/2011-08-01_Przystanek_Jezus_Kostrzyn_Dzien_2/slides/poniedzialek%20(8).html
http://www.adalbertus.gda.pl/galerie/2011-08-02_Przystanek_Jezus_Kostrzyn_Dzien_3/slides/DSC_1573.html
Accipe thiaram tribus coronis ornatam, et scias te esse Patrem Principum et Regum, Rectorem Orbis, in terra Vicarium Salvatoris Nostri Jesu Christi, cui est honor et gloria in saecula saeculorum.
Arizona
uczestnik

« Odpowiedz #7 dnia: Sierpnia 20, 2011, 14:32:42 pm »

Cóż, zdjęć jest sporo, ale zwróćmy uwagę, że na Jezusie dzieją się też takie rzeczy:
http://www.adalbertus.gda.pl/galerie/2011-08-02_Przystanek_Jezus_Kostrzyn_Dzien_3/slides/DSC_1599.html
http://www.adalbertus.gda.pl/galerie/2011-08-04_Przystanek_Jezus_Kostrzyn_Dzien_5/slides/DSC_2123.html

TO jest dla mnie prawdziwy Przystanek Jezus, dlatego po porannej Mszy z kilkoma babciami jadłem śniadanie i od razu udawałem się na pole. To tam się działy cuda, a nie na tych pentekostalnych nonsensach.
"Speramus meliora - resurget cineribus" (motto miasta Detroit).
Tomasz
rezydent

Extra Ecclesiam nulla salus

Blog RZYMSKI KATOLIK
« Odpowiedz #8 dnia: Sierpnia 20, 2011, 15:35:45 pm »

Liturgia na Przystanku Jezus - http://rzymski-katolik.blogspot.com/2011/08/przystanek-jezus-czy-przystanek-skandal.html
Sivis Amariama
rezydent

« Odpowiedz #9 dnia: Sierpnia 30, 2011, 11:06:08 am »

Uważam, że obecność katolików chcących doprowadzić bładzących braci do Chrystusa i Jego Kościoła jest konieczna wszędzie, również na Woodstocku (między innymi dlatego sam tam się zjawiłem i tym razem).

Parę lat temu nawróciłem się właśnie w tym miejscu.
[oczywiście nie skłonili mnie do tego ani wygłupiający się księża, ani rozbudzanie emocji, wygibasy pod ołtarzem, ani scenki teatralne na Mszy, ani "dary języków" i inne takie "charyzmaty" i "nowe ewangelizacyje"].

PJ jest pomysłem bardzo dobrym, ale kiepsko realizowanym. O obawiam się, że Kościół, który pokazuje PJ, nie jest Kościołem katolickim.

Sporo w tym roku rozmawiałem z księżmi - cieszy, że gdy zderzają się z argumentami, potrafią przyznać rację, dostrzegają kryzys etc. - ale smutne bardzo jest to, że nie mają chęci nic z tym robić.

Rzeczywiście, mnie również brakowało jakiegoś tradiksiędza (stąd mimo celu byłem na woodstocku, nie mogąc zdzierżyć PJ)  jak już Ksiądz Kleryk z pierwszego posta będzie po święceniach, proszę dać znać, jesliby się wybierał.
Uzbiera się jakichś ministrantów, a nawet scholę ;)

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 30, 2011, 11:38:55 am wysłana przez Sivis Amariama » Zapisane
Sivis Amariama
rezydent

« Odpowiedz #10 dnia: Sierpnia 30, 2011, 11:37:00 am »

I z tego roku ;>

Kolejny biskup tańczy:
http://www.dobremedia.org/index.php?option=com_hwdvideoshare&task=viewvideo&Itemid=2&video_id=213

---------------

Krysznaici na Woodstocku:

I Przystanek Jezus:

Wskaż różnice ;>
JRWF
aktywista

« Odpowiedz #11 dnia: Sierpnia 30, 2011, 11:50:29 am »

Wskaż różnice ;>

Krysznowcy mają pedalskie flagi!  ;D
lapsi
bywalec
**

« Odpowiedz #12 dnia: Sierpnia 30, 2011, 11:52:21 am »

Rzeczywiście, mnie również brakowało jakiegoś tradiksiędza (stąd mimo celu byłem na woodstocku, nie mogąc zdzierżyć PJ)  jak już Ksiądz Kleryk z pierwszego posta będzie po święceniach, proszę dać znać, jesliby się wybierał.
Uzbiera się jakichś ministrantów, a nawet scholę ;)

Z informacji jakie posiadam, w tym roku był taki ksiądz - neoprezbiter. On pewnie nie spodziewał się, że znalazłby jakichś wiernych, czy ministranta :-)
Strony: [1] Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Przystanek Jezus « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!