Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Kwietnia 22, 2025, 18:05:53 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233147 wiadomości w 6650 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Bp Kiernikowski głosi herezje neońskie
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 45 Drukuj
Autor Wątek: Bp Kiernikowski głosi herezje neońskie  (Przeczytany 219795 razy)
Serpico
aktywista

« Odpowiedz #120 dnia: Stycznia 19, 2010, 13:37:28 pm »

tkiler!
W neo jest pełno ludzi o dobrych intencjach i gorliwych. Niestety wielu z nich nie ma zielonego pojecia o tym, że "liturgia neo" to są ekscesy -nadużycia liturgiczne. Winni sa ci, którzy nie stosuja przepisów i instrukcji Kościoła tj . katechiści i aktywiści wiedzący o tym.

Neokatechumenat obowiązują następujące księgi i dokumenty:
1.Mszał Rzymski
2.Instrukcja dla grup specjalnych
http://www.kkbids.episkopat.pl/dokumentypovii/grupy.htm
3.Instrukcja “Redemptoris Sacramentum”
http://www.kkbids.episkopat.pl/dokumentypovii/rs/1.htm
4.List Kard. Fransisa Arinze
http://www.kkbids.episkopat.pl/anamnesis/45/5.htm

5.Instrukcja " Ecclesiae de Mysterio"

http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WR/kongregacje/swieccy_kapl_02.html
6.KPK

Sam sobie niech pan odpowie na pytanie: Czy Neo tego przestrzega?

« Ostatnia zmiana: Stycznia 20, 2010, 09:24:56 am wysłana przez Serpico » Zapisane
tkiller
aktywista

Koń jaki jest, każdy widzi.

« Odpowiedz #121 dnia: Stycznia 19, 2010, 14:14:07 pm »

tkiler!
...Niestety wielu z nich nie ma zielonego pojecia o tym, że "liturgia neo" to są ekscesy -nadużycia liturgiczne. Winni sa ci, którzy nie stosuja przepisów i instrukcji Kościoła tj . katechiści i aktywiści wiedzący o tym.
....
Sam sobie odpowiedz na pytanie: Czy Neo tego przestrzega?

Chyba na ty nie przeszliśmy proszę pana? Kto odpowiada jak dla mnie w pierwszej kolejności biskup miejsca, w drugiej kapłani a w trzeciej sami wierni <bez jakiś dziwnych podziałów> .Winni czego? Pan i koledzy już ich osądził i wydał wyrok, na szczęście nie leży to  państwa kompetencji. Dokument przez pana przedstawione po za listem obowiązują wszystkich w KK wiec nie wiem nad czym sie pan tu roztrząsa?
Uważa pan ze ktoś je lamie Kościół ma w takich sytuacjach określone ścieżki postępowania.
Proszę postąpić zgodnie z procedurami  i ufać w słuszne rozstrzygnięcia Matki Kościoła. 
"..co sądzić o tych nawet pobożnych, którzy podczas Mszy św. odmawiają różaniec i najrozmaitsze litanie albo przez całą Mszę św. odmawiają modlitwy przygotowawcze do komunii św. Ci wszyscy, tak należy stwierdzić, liturgicznie nieprawidłowo uczestniczę we Mszy świętej."
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #122 dnia: Stycznia 19, 2010, 14:21:41 pm »

....to nie papier z pieczatka decyduje o tym czy ktos jest katolikiem czy nie, ale zgodnosc z Objawieniem.

Trudno się z tym nie zgodzić.  Jednak to nie na podstawie kalumnii określa się czyjąś zgodność lub nie z Objawieniem :)

A jesli nie na podstawie kalumni, ale na podstawie lektury Orientamenti i rozmow z czlonkami DN ? W internecie widzialem niesamowite herezje w ustach neonow, i to za kazdym razem te same, co pozwala zakladac, ze to sama formacja czy doktryna jest wadliwa. Powiem panu, ze dotychczas trafilem tylko na dwoch ortodoksyjnych doktrynalnie czlonkow Neo, jednego w internecie, a drugiego w realu.
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
tkiller
aktywista

« Odpowiedz #123 dnia: Stycznia 19, 2010, 14:43:44 pm »

A jesli nie na podstawie kalumni, ale na podstawie lektury Orientamenti i rozmow z czlonkami DN ? W internecie widzialem niesamowite herezje w ustach neonow, i to za kazdym razem te same, co pozwala zakladac, ze to sama formacja czy doktryna jest wadliwa. Powiem panu, ze dotychczas trafilem tylko na dwoch ortodoksyjnych doktrynalnie czlonkow Neo, jednego w internecie, a drugiego w realu.

A jest pan pewien że to co uważał pan Orientamenti rzeczywiście nim było? Ja w internecie i nie tylko widziałem herezje wiernych, księży i biskupów to jak doktryna czy formacja Kościoła jest wadliwa? Czyli jednak jacyś sie zdarzają ;)
"..co sądzić o tych nawet pobożnych, którzy podczas Mszy św. odmawiają różaniec i najrozmaitsze litanie albo przez całą Mszę św. odmawiają modlitwy przygotowawcze do komunii św. Ci wszyscy, tak należy stwierdzić, liturgicznie nieprawidłowo uczestniczę we Mszy świętej."
pjo
Pokorny młot w warsztacie Pana
aktywista

www.ratzinger.pl
« Odpowiedz #124 dnia: Stycznia 19, 2010, 14:51:34 pm »

Wrzuciłem księdzu biskupu na blog pytanie. Ciekawe, jak długo się utrzyma?

Zwracam się z uprzejmą prośbą do Księdza Biskupa o udzielenie informacji na temat dwóch publikacji wzmiankowanych w Statucie Drogi Neokatechumenalnej, a wykorzystywanych jako pomoce katechetyczne przez katechistów Drogi Neokatechumenalnej:

Orientamenti alle Èquipes di Catechisti (Linie Orientacyjne dla Ekip Katechistów) – wymieniona w Statucie, Art, 2.2, 9, 10.3, 11.1, 16.1, 28.2, 29.5

innario di canti (Śpiewnik Drogi Neokatechumenalnej) – wymieniony w Statucie, Art. 11.3 z przypisem Nr 38

Moje pytanie brzmi: Czy powyższe publikacje oraz ich przekłady na język polski zostały zbadane przez cenzurę Urzędu Nauczycielskiego Kościoła I otrzymały aprobatę Władzy Duchownej na druk, używanie do działalności katechetycznej, a Śpiewnik (zawierający II Modlitwę Eucharystyczną z… chwytami gitarowymi) – dodatkowo – do użytku liturgicznego?

Będę wdzięczny za uprzejme udzielenie odpowiedzi na powyższe pytanie.
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #125 dnia: Stycznia 19, 2010, 14:52:26 pm »

A jest pan pewien że to co uważał pan Orientamenti rzeczywiście nim było?

No to poprosze o tekst autoryzowany. Z checia przeczytam i porownam.

Ja w internecie i nie tylko widziałem herezje wiernych, księży i biskupów to jak doktryna czy formacja Kościoła jest wadliwa? Czyli jednak jacyś sie zdarzają ;)

Jesli jakis wierny/ksiadz/biskup wygaduje herezje, to mam proste i obiektywne kryterium - nieomylne Magisterium Kosciola. Kiedy wygaduja je neonscy katechisci deformujac w ten sposob wiare swoich adeptow, to ze wzgledu na nimb tajemnicy moge tylko wnioskowac skad to sie bierze. Moze to byc co prawda blad w przekazie, ale to by oznaczalo, ze ogromna wiekszosc katchistow ten blad popelnia jesli spotkani przeze mnie ortodoksyjni katolicy w DN to w zasadzie blad statystyczny.
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #126 dnia: Stycznia 19, 2010, 14:56:47 pm »

Wrzuciłem księdzu biskupu na blog pytanie. Ciekawe, jak długo się utrzyma?
Utrzyma się???
"czeka na zatwierdzenie" - widzi go tylko Pan...
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
pjo
aktywista

www.ratzinger.pl
« Odpowiedz #127 dnia: Stycznia 19, 2010, 15:00:33 pm »

Fragment książki ks. prał. Skotnickiego:

Serpico
aktywista

« Odpowiedz #128 dnia: Stycznia 19, 2010, 15:38:48 pm »

Adres e-mailowy księdza biskupa Zbigniewa Kiernikowskiego:

bp@radiopodlasie.pl

Lepiej tam wyślijcie swe zapytania. ja juz wysłałem.
pjo
aktywista

www.ratzinger.pl
« Odpowiedz #129 dnia: Stycznia 19, 2010, 15:52:17 pm »

Adres e-mailowy księdza biskupa Zbigniewa Kiernikowskiego:

bp@radiopodlasie.pl

Lepiej tam wyślijcie swe zapytania. ja juz wysłałem.

Właśnie mi po raz czwarty skasowano, więc chyba trza będzie wysłać mailem.
pablo
aktywista

« Odpowiedz #130 dnia: Stycznia 20, 2010, 01:12:33 am »

Problem panie pjo polega na tym, iż raczej trudno oczekiwać odpowiedzi. Zresztą pewnie wszyscy te odpowiedzi znamy. Problem polega na tym, iż nasi biskupi nie czuja się obywatelami rajskiej ojczyzny, tylko chcą budować raj na ziemi. W zamian za realizację doczesnych celów ,,pokoju" ,,jedności'' ,,wolności" ,,równości" ,,braterstwa'' sprzedaje się Chrystusa, i jego ewangelię. To właśnie casus Judasza.
tkiller
aktywista

« Odpowiedz #131 dnia: Stycznia 20, 2010, 09:09:06 am »

Problem polega na tym, iż nasi biskupi nie czuja się obywatelami rajskiej ojczyzny, tylko chcą budować raj na ziemi. W zamian za realizację doczesnych celów ,,pokoju" ,,jedności'' ,,wolności" ,,równości" ,,braterstwa'' sprzedaje się Chrystusa, i jego ewangelię. To właśnie casus Judasza.

Śmiało niech pan wskaże kilku z i imienia i nazwiska jeżeli rzuca pan takie oskarżenia.
pablo
aktywista

« Odpowiedz #132 dnia: Stycznia 20, 2010, 10:49:37 am »

Ot choćby pewien krakowski kardynał którego personalia wszyscy znamy. Dziś w katedrze czytałem jakieś ogłoszenie o tygodniu jedności chrześcijan. Jakoś nie wiem, co na tygodniu jedności chrześcijan robi muzułmański duchowny. W programie jest wykład tego muzułmanina(rzecz jak najbardziej pożyteczna) i nabożeństwo ekumeniczne (rzecz godna potępienia).
Jestem za współpracą, z wyznawcami innych religii, ale tylko w wymiarze czysto ludzkim.
romeck
aktywista

« Odpowiedz #133 dnia: Stycznia 20, 2010, 22:32:11 pm »

Panie Serpico, to nie ten wątek....
jwk
aktywista

« Odpowiedz #134 dnia: Stycznia 28, 2010, 14:32:44 pm »

Możeby Ekscelencji podesłać ten http://forum.fidelitas.pl/viewtopic.php?t=1577&postdays=0&postorder=asc&start=0 adres? Nic nie traci z aktualności.
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 45 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Bp Kiernikowski głosi herezje neońskie « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!