Cytat: Serpico w Stycznia 16, 2012, 09:19:09 amPius XII - Encyklika "Mediator Dei et Hominum"(Mediator Dei et Hominum - Pośrednik między Bogiem a ludźmi)Do Czcigodnych Braci Patriarchów, Prymasów, Arcybiskupów, Biskupów i innych Ordynariuszy utrzymujących pokój i jedność ze Stolicą Apostolską.O ŚWIĘTEJ LITURGIIOdrzucenie błędów o znaczeniu udziału wiernych we Mszy św.Aczkolwiek z powyższych zasad wynika jasno, że Msza odprawia się w imieniu Chrystusa i Kościoła, i że Ofiara Eucharystyczna nigdy nie pozostaje bez owoców, nawet i społecznych, choćby ją kapłan sprawował bez żadnego ministranta, to jednak chcemy i nalegamy - co zresztą zawsze polecał Kościół święty - aby żaden kapłan nie przystępował do Ołtarza bez ministranta, któryby mu służył i odpowiadał według przepisów Kanonu 813.Dziękuję za podanie argumentu za moją tezą.
Pius XII - Encyklika "Mediator Dei et Hominum"(Mediator Dei et Hominum - Pośrednik między Bogiem a ludźmi)Do Czcigodnych Braci Patriarchów, Prymasów, Arcybiskupów, Biskupów i innych Ordynariuszy utrzymujących pokój i jedność ze Stolicą Apostolską.O ŚWIĘTEJ LITURGIIOdrzucenie błędów o znaczeniu udziału wiernych we Mszy św.Aczkolwiek z powyższych zasad wynika jasno, że Msza odprawia się w imieniu Chrystusa i Kościoła, i że Ofiara Eucharystyczna nigdy nie pozostaje bez owoców, nawet i społecznych, choćby ją kapłan sprawował bez żadnego ministranta, to jednak chcemy i nalegamy - co zresztą zawsze polecał Kościół święty - aby żaden kapłan nie przystępował do Ołtarza bez ministranta, któryby mu służył i odpowiadał według przepisów Kanonu 813.
Cytat: Michał Barcikowski w Stycznia 16, 2012, 09:21:44 amCytat: Serpico w Stycznia 16, 2012, 09:19:09 amPius XII - Encyklika "Mediator Dei et Hominum"(Mediator Dei et Hominum - Pośrednik między Bogiem a ludźmi)Do Czcigodnych Braci Patriarchów, Prymasów, Arcybiskupów, Biskupów i innych Ordynariuszy utrzymujących pokój i jedność ze Stolicą Apostolską.O ŚWIĘTEJ LITURGIIOdrzucenie błędów o znaczeniu udziału wiernych we Mszy św.Aczkolwiek z powyższych zasad wynika jasno, że Msza odprawia się w imieniu Chrystusa i Kościoła, i że Ofiara Eucharystyczna nigdy nie pozostaje bez owoców, nawet i społecznych, choćby ją kapłan sprawował bez żadnego ministranta, to jednak chcemy i nalegamy - co zresztą zawsze polecał Kościół święty - aby żaden kapłan nie przystępował do Ołtarza bez ministranta, któryby mu służył i odpowiadał według przepisów Kanonu 813.Dziękuję za podanie argumentu za moją tezą.Chcemy i nalegamy, to jednak cos innego od nakazujemy.Wyraznie napisano, ze kapłan moze odprawiac Msze Świętą sam, bez asysty, bo najwazniejsza jest Ofiara.
"Chcemy i nalegamy, to jednak cos innego od nakazujemy.Wyraznie napisano, ze kapłan moze odprawiac Msze Świętą sam, bez asysty, bo najwazniejsza jest Ofiara."
Ciekawe czy takim wyjatkowym przypadkiem jest brak ministrantów "przeszkolonych" w Mszy Trydenckiej i zakaz proboszcza.
Cytat: Serpico w Stycznia 17, 2012, 10:26:19 amCiekawe czy takim wyjatkowym przypadkiem jest brak ministrantów "przeszkolonych" w Mszy Trydenckiej i zakaz proboszcza. Msza w kaplicy B.K.PX.Jestem jedynym mezczyzna w salce. Kaplan przed Msza Szybko mowi mi, co robic. Pomagam jak moge, gubiac sie niemilosiernie przy podawaniu wody. Tak sie gubilem, ze nawet nie pamietam co robilem. Co mialby zrobic ksiadz, gdyby mnie nie bylo (w kaplicy ok. 10 pań)?
Impreza w klubie neo
Było juz napisane, jedna z pań ma odpowiadać z łwki, ile umie, choćby tylko, tyle co Szwejk
Dzwonek to na wejście. Msza zaczyna się od znaku Krzyża.
Cytat: Major w Stycznia 18, 2012, 07:23:02 amDzwonek to na wejście. Msza zaczyna się od znaku Krzyża.Zalezy w jakim rycie. Czytalem kiedys szanowanego liturgiste twierdzacego (na powaznie), ze NOM zaczyna sie jak wierni wychodza z domu do kosciola na msze.