Cytat: Michał Barcikowski w Listopada 27, 2011, 20:25:55 pmStosując jego metodę herezjarchami są wszyscy, od sw. Pawła począwszy.O ile dobrze pamiętam, to św. Paweł został już raz na tym forum zdemaskowany - jakiś nadgorliwy forumowicz potepiał zawarta w mszale NOMowym odpowiedź: "Ile razy ten chleb spozywamy i pijemy z tego kielicha..." jako podwazajacą wiarę w Realną Obecnośc.
Stosując jego metodę herezjarchami są wszyscy, od sw. Pawła począwszy.
CHLEB niebieski wezmę i wezwę Imienia Pana. Normalnie modlitwa spożywcza...
spożywczych modlitw z przygotowania darów.
Cytat: thomas12345 w Listopada 27, 2011, 21:17:04 pm spożywczych modlitw z przygotowania darów. ... z elementami handlu wymiennego .
CytujCHLEB niebieski wezmę i wezwę Imienia Pana. Normalnie modlitwa spożywcza...No to akurat jest normalne określenie: chleb niebieski, niebiański, anielski. Tak się mówi na Komunię. No ale skoro jest pan taki mądry ąę i w ogóle, to nie wypada mi panu o tym przypominać. Nawet kosztem błędnego porównania do rzeczywiście spożywczych modlitw z przygotowania darów.
herezja by bp Kiernikowski:Cytuj Podmiotem celebracji liturgicznej jest całe zgromadzenie, któremu przewodniczy kapłan - kapłan prezbiter, czy jak się u nas mówi popularnie ksiądz, czy kapłan biskup. Ciałem sprawującym liturgię jest całe zgromadzenie, którego głową jest kapłan. Sama głowa nie może celebrować liturgii, jeśli nie ma całego ciała - i odwrotnie.(...)Trzeba zacząć właśnie od reformy myślenia w tej dziedzinie, która jest całym dorobkiem Soboru Watykańskiego II, a który po części do nas jeszcze nie dotarł. Dokonaliśmy pewnych zmian w reformie liturgicznej, zwłaszcza zmian zewnętrznych, pewnych uproszczeń itd., ale szczególnie w myśleniu kapłanów wiele z istotnych spraw dotyczących sposobów wejścia w tajemnicę i sens liturgii nie dokonało się. Mam wrażenie, że często pojmuje się liturgię jako sprawowaną przez kapłana dla ludzi. Ważne jest, żeby kapłani poczuli się cząstką zgromadzenia, kimś, kto potrzebuje całego ciała, bo domaga się tego natura samego zgromadzenia http://www.diecezja.siedlce.pl/biskupi.php?i=11&r=7&k=99
Podmiotem celebracji liturgicznej jest całe zgromadzenie, któremu przewodniczy kapłan - kapłan prezbiter, czy jak się u nas mówi popularnie ksiądz, czy kapłan biskup. Ciałem sprawującym liturgię jest całe zgromadzenie, którego głową jest kapłan. Sama głowa nie może celebrować liturgii, jeśli nie ma całego ciała - i odwrotnie.(...)Trzeba zacząć właśnie od reformy myślenia w tej dziedzinie, która jest całym dorobkiem Soboru Watykańskiego II, a który po części do nas jeszcze nie dotarł. Dokonaliśmy pewnych zmian w reformie liturgicznej, zwłaszcza zmian zewnętrznych, pewnych uproszczeń itd., ale szczególnie w myśleniu kapłanów wiele z istotnych spraw dotyczących sposobów wejścia w tajemnicę i sens liturgii nie dokonało się. Mam wrażenie, że często pojmuje się liturgię jako sprawowaną przez kapłana dla ludzi. Ważne jest, żeby kapłani poczuli się cząstką zgromadzenia, kimś, kto potrzebuje całego ciała, bo domaga się tego natura samego zgromadzenia
Przepraszam, ale zdaje mi się, że miał Kolega podać jakikolwiek dowód na to, że bp Kiernikowski publicznie i uporczywie zaprzeczył jakiejś prawdzie, w którą należy wierzyć wiarą boską i katolicką. Czekamy z niecierpliwością.
Cytat: Michał Barcikowski w Listopada 29, 2011, 08:49:38 amPrzepraszam, ale zdaje mi się, że miał Kolega podać jakikolwiek dowód na to, że bp Kiernikowski publicznie i uporczywie zaprzeczył jakiejś prawdzie, w którą należy wierzyć wiarą boską i katolicką. Czekamy z niecierpliwością.Przecież sam Pan pisał, że Ekscelencja jest na to za cwany (podobnie jak Kikoś i cała ferajna na górze - dopisek mój - jwk) ale dowody pośrednie są wystarczające.
Wyżej pokazaliśmy, że metodą Serpico mszał św. Piusa V zawiera herezje.
Cytat: jwk w Listopada 29, 2011, 10:22:41 amCytat: Michał Barcikowski w Listopada 29, 2011, 08:49:38 amPrzepraszam, ale zdaje mi się, że miał Kolega podać jakikolwiek dowód na to, że bp Kiernikowski publicznie i uporczywie zaprzeczył jakiejś prawdzie, w którą należy wierzyć wiarą boską i katolicką. Czekamy z niecierpliwością.Przecież sam Pan pisał, że Ekscelencja jest na to za cwany (podobnie jak Kikoś i cała ferajna na górze - dopisek mój - jwk) ale dowody pośrednie są wystarczające.Nie są. Wyżej pokazaliśmy, że metodą Serpico mszał św. Piusa V zawiera herezje.
Cytat: Michał Barcikowski w Listopada 29, 2011, 10:35:34 amWyżej pokazaliśmy, że metodą Serpico mszał św. Piusa V zawiera herezje.Nic o tym nie wiem ! Proszę mnie oświecić.
Dorgi Kolego, taką metodą to można Mszał w. Piusa V zdemaskować. W końcu, horrible dictu, mszał ten nakazuje kapłanowi PO KONSEKRACJI mówić o tym, co przecież chlebem już nie jest: CHLEB niebieski wezmę i wezwę Imienia Pana. Normalnie modlitwa spożywcza...