Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Kwietnia 22, 2025, 17:27:05 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233147 wiadomości w 6650 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Bp Kiernikowski głosi herezje neońskie
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 32 33 [34] 35 36 ... 45 Drukuj
Autor Wątek: Bp Kiernikowski głosi herezje neońskie  (Przeczytany 219762 razy)
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #495 dnia: Listopada 27, 2011, 20:48:54 pm »

Stosując jego metodę herezjarchami są wszyscy, od sw. Pawła począwszy.

O ile dobrze pamiętam, to św. Paweł został już raz na tym forum zdemaskowany - jakiś nadgorliwy forumowicz potepiał zawarta w mszale NOMowym odpowiedź: "Ile razy ten chleb spozywamy i pijemy z tego kielicha..." jako podwazajacą wiarę w Realną Obecnośc.

Dorgi Kolego, taką metodą to można Mszał w. Piusa V zdemaskować. W końcu, horrible dictu, mszał ten nakazuje kapłanowi PO KONSEKRACJI mówić o tym, co przecież chlebem już nie jest: CHLEB niebieski wezmę i wezwę Imienia Pana. Normalnie modlitwa spożywcza...
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #496 dnia: Listopada 27, 2011, 20:51:51 pm »

Coż, po tym jak próbowano zdemaskowac Jana Pawła II jako ukrytego zwolennika albo przynajmniej rozmiekczającego stanowiska Koscioła w sprawie aborcji, nic mnie juz nie zdziwi.
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #497 dnia: Listopada 27, 2011, 21:17:04 pm »

CHLEB niebieski wezmę i wezwę Imienia Pana. Normalnie modlitwa spożywcza...

No to akurat jest normalne określenie: chleb niebieski, niebiański, anielski. Tak się mówi na Komunię. No ale skoro jest pan taki mądry ąę i w ogóle, to nie wypada mi panu o tym przypominać. Nawet kosztem błędnego porównania do rzeczywiście spożywczych modlitw z przygotowania darów.
Credo [...] in unam, sanctam, catholicam at apostolicam Ecclesiam ...

Merci, Monseigneur

Protestantów  uważam za braci odłączonych, ale to nie znaczy że heretyk przestaje nim być, kiedy można go nazwać inaczej.
jwk
aktywista

« Odpowiedz #498 dnia: Listopada 27, 2011, 21:33:50 pm »

spożywczych modlitw z przygotowania darów.
... z elementami handlu wymiennego ;).
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #499 dnia: Listopada 27, 2011, 21:42:32 pm »

spożywczych modlitw z przygotowania darów.
... z elementami handlu wymiennego ;).

Dobrze, że mi Pan przypomniał o innym heretyku, bł. Janie z Parmy, który napisał traktat o Eucharystii pt. "Sacrum Commercium"
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #500 dnia: Listopada 27, 2011, 21:45:26 pm »

CHLEB niebieski wezmę i wezwę Imienia Pana. Normalnie modlitwa spożywcza...

No to akurat jest normalne określenie: chleb niebieski, niebiański, anielski. Tak się mówi na Komunię. No ale skoro jest pan taki mądry ąę i w ogóle, to nie wypada mi panu o tym przypominać. Nawet kosztem błędnego porównania do rzeczywiście spożywczych modlitw z przygotowania darów.

Podobnie jak "Chleb Życia" i "Napój Duchowy".
Serpico
aktywista

« Odpowiedz #501 dnia: Listopada 28, 2011, 22:22:04 pm »

herezja by bp Kiernikowski:

Podmiotem celebracji liturgicznej jest całe zgromadzenie, któremu przewodniczy kapłan - kapłan prezbiter, czy jak się u nas mówi popularnie ksiądz, czy kapłan biskup. Ciałem sprawującym liturgię jest całe zgromadzenie, którego głową jest kapłan. Sama głowa nie może celebrować liturgii, jeśli nie ma całego ciała - i odwrotnie.

(...)
Trzeba zacząć właśnie od reformy myślenia w tej dziedzinie, która jest całym dorobkiem Soboru Watykańskiego II, a który po części do nas jeszcze nie dotarł. Dokonaliśmy pewnych zmian w reformie liturgicznej, zwłaszcza zmian zewnętrznych, pewnych uproszczeń itd., ale szczególnie w myśleniu kapłanów wiele z istotnych spraw dotyczących sposobów wejścia w tajemnicę i sens liturgii nie dokonało się. Mam wrażenie, że często pojmuje się liturgię jako sprawowaną przez kapłana dla ludzi. Ważne jest, żeby kapłani poczuli się cząstką zgromadzenia, kimś, kto potrzebuje całego ciała, bo domaga się tego natura samego zgromadzenia

http://www.diecezja.siedlce.pl/biskupi.php?i=11&r=7&k=99

„Zbaczają zatem z drogi prawdy ci, którzy nie chcą celebrować, jeśli lud chrześcijański nie przystępuje do Stołu Pańskiego; a jeszcze więcej błądzą ci, którzy dla udowodnienia bezwzględnej konieczności uczestnictwa wiernych wraz z kapłanem w biesiadzie eucharystycznej twierdzą sofistycznie, że idzie tu nie o samą ofiarę tylko, ale o ofiarę i ucztę braterskiej społeczności, i ze wspólnie przyjętej Komunii świętej czynią punkt szczytowy całego nabożeństwa. Otóż raz jeszcze trzeba zwrócić uwagę, że Ofiara Eucharystyczna z natury swej jest bezkrwawym ofiarowaniem Bożej żertwy, widocznym w sposób mistyczny w rozdzieleniu Świętych Postaci i w złożeniu ich w daninie Ojcu Przedwiecznemu. Natomiast Komunia św. należy do uzupełnienia ofiary i do uczestnictwa w Najświętszym Sakramencie. Jeśli jest wprost nieodzowna dla celebrującego kapłana, to wiernym tylko usilnie ją się zaleca” PIUS XII "Mediator Dei" 1947

"Natomiast nie jest rzeczą ani mądrą, ani godną pochwały wszystko i w każdy sposób cofać do starożytności. I tak, aby użyć przykładu, błądzi kto chce ołtarzom przywrócić pierwotny kształt stołu; kto chce wykluczyć czarny kolor z szat kościelnych; kto nie dopuszcza w kościele posągów i świętych obrazów; kto wymaga, aby wizerunek Zbawiciela przybitego na krzyżu tak był dostosowany, iżby na Jego ciele nie było znać okrutnych mąk, które poniósł; kto wreszcie gani i odrzuca wszelką muzykę polifoniczną, choćby nawet przystosowaną do przepisów wydawanych przez Stolicę Apostolską."
Pius XII-Mediator Dei-1947

Pius XII napisał: "Kto całym sercem przyjmuje naukę Soboru Trydenckiego o kulcie Eucharystii, ten nie występuje przeciwko obecności tabernakulum na ołtarzu. Oddzielanie tabernakulum od ołtarza jest oddzielaniem dwóch rzeczy, które powinny być ze sobą złączone, tak ze względu na swe pochodzenie, jak i istotę. Nawet najbardziej entuzjastyczny i przekonany liturgista winien zrozumieć i odgadnąć, co Pan Jezus w tabernakulum znaczy dla naprawdę pobożnych wiernych, niezależnie od tego, czy są to ludzie prości czy wykształceni" (AAS XLVI (1954) 668-70).

Poprawiono cytowanie.  --  Moderacja
« Ostatnia zmiana: Listopada 29, 2011, 10:46:33 am wysłana przez Bartek » Zapisane
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #502 dnia: Listopada 29, 2011, 08:49:38 am »

Przepraszam, ale zdaje mi się, że miał Kolega podać jakikolwiek dowód na to, że bp Kiernikowski publicznie i uporczywie zaprzeczył jakiejś prawdzie, w którą należy wierzyć wiarą boską i katolicką.
Czekamy z niecierpliwością.

Poprawiono cytowanie.  --  Moderacja
« Ostatnia zmiana: Listopada 29, 2011, 10:47:11 am wysłana przez Bartek » Zapisane
Serpico
aktywista

« Odpowiedz #503 dnia: Listopada 29, 2011, 10:05:44 am »

Przepraszam, ale kólega MB nic nie rozumie.
jwk
aktywista

« Odpowiedz #504 dnia: Listopada 29, 2011, 10:22:41 am »

Przepraszam, ale zdaje mi się, że miał Kolega podać jakikolwiek dowód na to, że bp Kiernikowski publicznie i uporczywie zaprzeczył jakiejś prawdzie, w którą należy wierzyć wiarą boską i katolicką.
Przecież sam Pan pisał, że Ekscelencja jest na to za cwany (podobnie jak Kikoś i cała ferajna na górze - dopisek mój - jwk) ale dowody pośrednie są wystarczające.
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #505 dnia: Listopada 29, 2011, 10:35:34 am »

Przecież sam Pan pisał, że Ekscelencja jest na to za cwany (podobnie jak Kikoś i cała ferajna na górze - dopisek mój - jwk) ale dowody pośrednie są wystarczające.

Nie są. Wyżej pokazaliśmy, że metodą Serpico mszał św. Piusa V zawiera herezje.
Serpico
aktywista

« Odpowiedz #506 dnia: Listopada 29, 2011, 11:23:50 am »

Wyżej pokazaliśmy, że metodą Serpico mszał św. Piusa V zawiera herezje.

Nic o tym nie wiem !   Proszę mnie oświecić.
jwk
aktywista

« Odpowiedz #507 dnia: Listopada 29, 2011, 11:28:53 am »

Nie są. Wyżej pokazaliśmy, że metodą Serpico mszał św. Piusa V zawiera herezje.
Tą metodą to znana nam osoba usiłowała dowieść, że się na swój wykład nie spóźniła, bo skoro nie było wykładowcy, nie było i wykładu na który mogłaby się ta osoba spóźnić.
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #508 dnia: Listopada 29, 2011, 11:32:33 am »

Wyżej pokazaliśmy, że metodą Serpico mszał św. Piusa V zawiera herezje.

Nic o tym nie wiem !   Proszę mnie oświecić.

http://krzyz.nazwa.pl/forum/index.php/topic,3059.msg138176.html#msg138176
jwk
aktywista

« Odpowiedz #509 dnia: Listopada 29, 2011, 11:38:28 am »

Dorgi Kolego, taką metodą to można Mszał w. Piusa V zdemaskować. W końcu, horrible dictu, mszał ten nakazuje kapłanowi PO KONSEKRACJI mówić o tym, co przecież chlebem już nie jest: CHLEB niebieski wezmę i wezwę Imienia Pana. Normalnie modlitwa spożywcza...
Miałby Pan rację jedynie przy założeniu, że piekarz dodał ultramaryny ;).
Strony: 1 ... 32 33 [34] 35 36 ... 45 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Bp Kiernikowski głosi herezje neońskie « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!