Kracikiem zalatuje
A Panu kłania się fundamentalizm a la Ariusz, Luter i Kalwin.Jak Bóg może być jeden ale w trzech osobach? To dwójmyślenie!Jak Chrystus może być jednocześnie Bogiem i człowiekiem? Dwójmyślenie!Ja Kościół może mieć dwie głowy? Widzialną i niewidzialną? Absurd i nowomowa?A słowo "transsubstancjacja"? Szczyt bełkotu i nowomowy!Że Bóg stworzył człowieka to wiemy. A tymczasem ktoś nam próbuje wmawiać, że człowiek tworzy Boga (i to jeszcze pod postacią chleba.). Nowomowa do kwadratu.Smutne jest to, że taki pełen zacietrzewienia fundamentalizm niektórzy traktują jak tradycjonalizm.
Proszę Pana, usilnie Pana namawiam, by sądu o rzeczach nie budować tylko na tym, czym pachną, czym zalatują albo z czym się kojarzą.
Cytat: Michał Barcikowski w Listopada 18, 2011, 18:09:37 pmA Panu kłania się fundamentalizm a la Ariusz, Luter i Kalwin.Jak Bóg może być jeden ale w trzech osobach? To dwójmyślenie!Jak Chrystus może być jednocześnie Bogiem i człowiekiem? Dwójmyślenie!Ja Kościół może mieć dwie głowy? Widzialną i niewidzialną? Absurd i nowomowa?A słowo "transsubstancjacja"? Szczyt bełkotu i nowomowy!Że Bóg stworzył człowieka to wiemy. A tymczasem ktoś nam próbuje wmawiać, że człowiek tworzy Boga (i to jeszcze pod postacią chleba.). Nowomowa do kwadratu.Smutne jest to, że taki pełen zacietrzewienia fundamentalizm niektórzy traktują jak tradycjonalizm.Wg Pana "myślenia" ze mna jest jeszcze gorzej, bo wyznaje Trójedynego Boga. Schiza totalna. Trójmyslenie. Tyle, ze tu akurat o co innego chodzi. Nie myl pan dogmatów i wiary z degrengolada semantyczną i definicyjną alias dialektyką. Jak sie ma dialektyka do kategorii Bóg-Człowiek Jezus Chrystus Panie MB: weś se zrób se-puku.
Dla kol. Serpico pewien soczysty przykład nowowmowy, dwójmyslenia i ogólnie modernizmu:Bóg - się rodzi, moc - truchleje,Pan niebiosów - obnażonyOgień - krzepnie blask - ciemnieje,Ma granice - nieskończony.Wzgardzony - okryty chwałą,Śmiertelny - Król nad wiekami;A Słowo - Ciałem się stałoi mieszkało - między nami
Panie MB: weś se zrób se-puku.
"Bóg z Boga, Światłość ze Światłości, Bóg Prawdziwy z Boga Prawdziwego (...) stał się człowiekiem".Co za bełkot. Nie to co proste, niesprzeczne stwierdzenia bohaterskiego Ariusza.