Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Kwietnia 22, 2025, 18:11:50 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233147 wiadomości w 6650 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Bp Kiernikowski głosi herezje neońskie
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 24 25 [26] 27 28 ... 45 Drukuj
Autor Wątek: Bp Kiernikowski głosi herezje neońskie  (Przeczytany 219800 razy)
Serpico
aktywista

« Odpowiedz #375 dnia: Sierpnia 29, 2011, 08:34:31 am »

:) coś dla pana "Serpico"

Zapraszamy do konkursu ekai.pl i Katolickiego Radia Podlasie - odpowiedz na pytanie i wygraj jedną z 6 płyt z katechezami bp. Zbigniewa Kiernikowskiego.

Wygraj płytę z nauczaniem biskupa

(...)

http://ekai.pl/wydarzenia/konkurs/x45191/wygraj-plyte-z-nauczaniem-biskupa/

Ks. bp Zbigniew Kiernikowski jest głęboko przekonany, że tylko świadome przeżycie sakramentu chrztu uzdalnia człowieka do życia w prawdziwej komunii z Bogiem i bliźnim oraz podjęcia służby w Kościele. W tym celu opracował program formacyjny realizowany od kilku lat w diecezji siedleckiej, zatytułowany „Chrzest w życiu i misji Kościoła”.

Nie księże biskupie, nie tylko świadome!

Poleciłbym lekturę biskupowi o nieświadomym Chrzcie:

św. Faustyna: Proszę Cię o łaskę Chrztu św. dla tej Żydówki         

+ Dzień dzisiejszy jest dla mnie tak wyjątkowy, pomimo, że doznałam tyle cierpień, ale dusza moja opływa w radość wielką. W sąsiedniej separatce leżała ciężko chora Żydówka, przed trzema dniami byłam ją odwiedzić, odczułam w duszy ból, że już niedługo umrze i łaska chrztu św. nie obmyje jej duszy. Pomówiłam z Siostrą pielęgnującą, że jak będzie się zbliżać ostatnia chwila, żeby jej udzielić chrztu św., ale była ta trudność, że zawsze Żydzi byli przy niej. Jednak uczułam w duszy natchnienie, aby się pomodlić przed tym obrazem, który mi Jezus kazał wymalować; mam broszurkę, a na okładce jest odbitka z tego obrazu Miłosierdzia Bożego. I rzekłam do Pana: - Jezu, Sam mi powiedziałeś, że udzielać będziesz wiele łask przez obraz ten, więc proszę Cię o łaskę chrztu św. dla tej Żydówki, mniejsza o to, kto ją ochrzci, byle została ochrzczona. Po tych słowach dziwnie zostałam uspokojona i mam zupełną pewność, że pomimo trudności, woda chrztu św. spłynie na jej duszę. I w nocy, kiedy była bardzo słaba, trzy razy do niej wstawałam, aby czuwać na stosowny moment, w którym aby jej tej łaski udzielić. Rano czuła się jakby lepiej, po południu zaczęła się zbliżać ostatnia· chwila; Siostra pielęgnująca mówi, że trudno będzie jej udzielić tej łaski, ponieważ są przy niej. I nadszedł moment, że chora zaczęła tracić przytomność, a więc zaczęli biegać jedni po lekarza, inni znowuż gdzie indziej, aby chorą ratować i tak, że pozostała sama chora i Siostra pielęgnująca udzieliła jej chrztu św. I nim się wszyscy zbiegli, to jej dusza była piękna, ozdobiona łaską Bożą i zaraz nastąpiło konanie; krótko trwało konanie, zupełnie jakby zasnęła. Nagle ujrzałam jej duszę wstępującą do nieba w cudnej piękności. O, jak piękna jest dusza w łasce poświęcającej; radość zapanowała w mojej duszy, że przed obrazem tym, otrzymałam tak wielką łaskę dla tej duszy.

O, jak wielkie jest miłosierdzie Boże, niech je wysławia dusza wszelka. O Jezu mój, dusza ta będzie Ci przez całą wieczność śpiewać hymn miłosierdzia. Nie zapomnę wrażenia tego dnia, które miałam w duszy, jest to już druga wielka łaska, którą tutaj otrzymałam dla dusz przed obrazem tym. O, jak dobry jest Pan i pełen litości. Jezu; jak bardzo Ci dzię kuję za te łaski.

Źródło: Dzienniczek św. Faustyny 916-917
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 29, 2011, 16:32:21 pm wysłana przez Serpico » Zapisane
Serpico
aktywista

« Odpowiedz #376 dnia: Września 13, 2011, 12:56:00 pm »

http://www.kapucyni.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=489&Itemid=208

KAI: Co to znaczy być biskupem, który przeszedł Drogę Neokatechumenalną?

ZK: Widzicie, co robię, widzicie jak myślę.

Tak, maska spadła.
jwk
aktywista

« Odpowiedz #377 dnia: Września 13, 2011, 13:12:49 pm »

6 płyt z katechezami bp. Zbigniewa Kiernikowskiego.
A "imprimatur" od kikosia toto ma?
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
genowefa
aktywista

« Odpowiedz #378 dnia: Września 13, 2011, 15:04:13 pm »

6 płyt z katechezami bp. Zbigniewa Kiernikowskiego.
A "imprimatur" od kikosia toto ma?
...i "nihil obstat" od Carmen... ?
Serpico
aktywista

« Odpowiedz #379 dnia: Września 13, 2011, 15:55:41 pm »

...chyba od Mefista!

Obraz pt  MEFISTO

KIKO
Serpico
aktywista

« Odpowiedz #380 dnia: Września 16, 2011, 12:24:23 pm »

Made in Kiernikowski:

Jak już powiedziałem, postawa stojąca przy przyjmowaniu Komunii Świętej nie oznacza mniejszej czci wobec Eucharystii - wręcz przeciwnie - stanowi ona wyraz naszej gotowości bycia członkiem ludu pielgrzymującego. Potem można uklęknąć, adorować przyjętego w Komunii Świętej Pana Jezusa oraz klęczeć przed Najświętszym Sakramentem, jak długo się tego pragnie.

Absurd, jeśli moderna upiera się przy "uczcie" to jak na stojąco i w "pielgrzynce" ucztować?. Sami sobie zaprzeczają.

Polecam antidotum na powyższą herezję:

Z książki kard Ratzingera pt. "Duch Liturgii"

Warto też wspomnieć opowiadanie zaczerpnięte z apoftegmatów Ojców Pustyni. Mówi ono o diable, który został zmuszony przez Boga do pokazania się opatowi Apollonowi: „Diabeł był czarny, brzydki, o przerażająco wątłych członkach, przede wszystkim jednak nie miał kolan. Niezdolność klęczenia okazuje się zatem istotą elementu diabolicznego.”

" Gest cielesny jest jako taki nośnikiem duchowego sensu – adoracji, bez której sam gest byłby bezsensowny. Akt duchowy musi się ze swej istoty i ze względu na cielesno-duchową jedność człowieka wyrazić koniecznie w geście ciała. Obydwa te aspekty dlatego są w tym jednym słowie tak mocno ze sobą stopione, gdyż przynależą do siebie w perspektywie wewnętrznej. Tam, gdzie klęczenie to czysta zewnętrzność, zwykły akt zewnętrzny, tam staje się ono bezsensowne; jednakże także tam, gdzie ktoś próbuje ograniczyć adorację do sfery czysto duchowej, nie ucieleśniając jej, tam akt adoracji gaśnie, bo czysta duchowość nie odpowiada istocie człowieka. Adoracja jest jednym z tych zasadniczych aktów, które dotyczą całego człowieka. Stąd w obecności Boga żywego nie wolno porzucić gestu ugięcia kolan".

"Istnieją wpływowe środowiska, które próbują wyperswadować nam postawę klęcząca. Usłyszeć można, iż klęczenie nie pasuje do naszej kultury (czyli właściwie do jakiej?), iż nie wypada dojrzałemu człowiekowi, który wyprostowany staje naprzeciw Boga, lub tez, ze nie wypada to człowiekowi zbawionemu, który dzięki Chrystusowi stal się wolny i dlatego tez nie musi już klęczeć.
(...) Postawa klęcząca chrześcijan nie jest formą inkulturacji istniejących już zwyczajów, lecz przeciwnie
- jest wyrazem kultury chrześcijańskiej, która przemienia istniejąca kulturę w oparciu o nowe, głębsze poznanie i doświadczenie Boga.

(...)Być może zatem postawa klęcząca jest rzeczywiście czymś obcym dla kultury nowoczesnej, skoro jest ona kultura, która oddaliła się od wiary i wiary już nie zna, podczas gdy upadniecie na kolana w wierze jest prawidłowym i płynącym z wnętrza, koniecznym gestem.

Kto uczy się Wierzyc, ten uczy się także klękać,  a wiara lub liturgia,  które zarzuciłyby modlitewne klęczenie,  byłyby wewnętrznie skażone.

Tam gdzie owa postawa zanikła, tam ponownie trzeba nauczyć się klękać, abyśmy modląc się, pozostawali we wspólnocie Apostołów i męczenników, we wspólnocie całego kosmosu, w jedności z samym Jezusem Chrystusem."
« Ostatnia zmiana: Września 16, 2011, 18:44:55 pm wysłana przez Serpico » Zapisane
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #381 dnia: Września 16, 2011, 12:31:22 pm »

Upraszałbym administrację o rozważenie likwidacji tego wątku. Żadne dobro z niego nie wynika, za to dużo zła. Samozwańczy strażnik doktryny anonimowo rzuca oskarżenia o herezję.
Zero odpowiedzialności za słowo, za to dużo smrodu, jak ktoś przeczyta i się popuka w głowę.
szkielet
Moderator
aktywista

Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!

« Odpowiedz #382 dnia: Września 16, 2011, 12:36:38 pm »

No to najwyżej się popuka w głowę.
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)

Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.

Jezuitów należy skasować
Serpico
aktywista

« Odpowiedz #383 dnia: Września 16, 2011, 13:02:43 pm »

Upraszałbym administrację o rozważenie likwidacji tego wątku. Żadne dobro z niego nie wynika, za to dużo zła. Samozwańczy strażnik doktryny anonimowo rzuca oskarżenia o herezję.
Zero odpowiedzialności za słowo, za to dużo smrodu, jak ktoś przeczyta i się popuka w głowę.

Może jakieś merytoryczne argumenty panie MB!
jwk
aktywista

« Odpowiedz #384 dnia: Września 16, 2011, 13:29:32 pm »

... za to dużo smrodu, jak ktoś przeczyta i się popuka w głowę ...
A moja Pani od Polskiego zwykła mawiać, że trzeba sobie wyobrazić to co się pisze. Tu widzimy ktosia, który w wyniku (samo)puknięcia w głowę emituje woń nieestetyczną, zgoła infernalną. Może to i dobre, że w wyniku tego prostego zabiegu dokonuje samooczyszczenia organizmu ;) ?
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #385 dnia: Września 16, 2011, 15:40:07 pm »

O takim drobiazgu jak to, jakie świadectwo wiernym Tradycji wystawia administracja, tolerując chlew na forum rozumiem że Szkielet nie pomyślał?
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #386 dnia: Września 16, 2011, 15:42:43 pm »

Może jakieś merytoryczne argumenty panie MB!

Poważna polemika z ewidentnym idiotyzmem jest idiotyzmu niepotrzebną nobilitacją.
Powtarzam: to forum czytają różni ludzie. Także tacy, którzy nie mają wyrobionego zdania w kwestii Tradycji. Czy musimy już na wejściu sprawiać wrażenie, że wszyscy tradycjonaliści stanowią połączenie absolutnej ignorancji w kwestiach teologicznych z proporcjonalną do tej ignorancji agresją?
Serpico
aktywista

« Odpowiedz #387 dnia: Września 16, 2011, 16:27:59 pm »

O takim drobiazgu jak to, jakie świadectwo wiernym Tradycji wystawia administracja, tolerując chlew na forum rozumiem że Szkielet nie pomyślał?

List Gończy:

Dlatego proszę moderacje o usuniecie osobika o kryptonimie MB,który notorycznie robi kupę na dywan forumowy.
« Ostatnia zmiana: Września 16, 2011, 16:31:42 pm wysłana przez Serpico » Zapisane
szkielet
Moderator
aktywista

Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!

« Odpowiedz #388 dnia: Września 16, 2011, 16:41:06 pm »

Szkielet myśli cały czas.
A czasem czytając Pańskie wpisy Szanowny Panie zastanawiam się czy to Pan nie jest tą czarną owcą Tradycji. Wie Pan taka jednosobowa V kolumna.
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)

Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.

Jezuitów należy skasować
PTRF
aktywista

« Odpowiedz #389 dnia: Września 16, 2011, 17:09:34 pm »

Celne spostrzeżenie. Ten "smród" na forum pojawił się już jakiś czas temu i bynajmniej nie p. Serpico go powoduje, Kolego Barcikowski.
"Kto tradycji nie szanuje
 Niech nas w dupę pocałuje"
/kawaleryjskie/
Strony: 1 ... 24 25 [26] 27 28 ... 45 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Bp Kiernikowski głosi herezje neońskie « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!