W drugiej połowie kwietnia Kongregacja Nauki Wiary na swojej zwyczajnej środowej sesji plenarnej ma rozważać problem Eucharystii sprawowanej w ramach Drogi Neokatechumenalnej – twierdzi w swym internetowym blogu www.chiesa.espressonline.it znany włoski watykanista Sandro Magister.(...)Jak zaznacza Magister, Stolica Apostolska obawia się, że specyficzny sposób sprawowania Mszy św. przez wspólnoty neokatechumenalne wprowadza faktycznie do liturgii łacińskiej nowy „obrządek”, sztucznie stworzony przez założycieli Drogi, obcy tradycji liturgicznej, obciążony dwuznacznościami doktrynalnymi i będący czynnikiem podziału we wspólnocie wierzących.
Niezalogowany użytkownik Ja niedawno odszedłem z Drogi.Niestety po 20 stycznia Droga zeszła z drogi" w złym kierunku.Przekazano nam na katechezie wielkopstnej, że paież "zatwierdził wszystko" i nakazano celem ujednolicenia...komunie na siedząco. W całej diecezji katowickiej i bielskiej!Czyli krok wstecz zamiast w przód.Posłuszeństwo papiezowi na sztandarach, w praktyce posłuszeństwo Kiko i katechistom.Ja nie wytrzymałem kopania się z koniem.Modlę się by paież zakazał DN sprawowania własnej Eucharystii.Niech będzie jak w innych wspólnotach spotkania w grupach - eucharystia w kościele.Inne wspólnoty też przynoszą owoce bez tworzenia po swojemu liturgii.Od początki mi się to nie podobało, czara przelała się po tym jak papież zakazał z wyjatkiem udzielonych indultów, a wtłacza się ludzom na drodze kit, że zatwierdził i jeszcze łamie się swój wewnetrzny status, który mówi o komuni w pozycji stojącej.Byłem, słyszałem na własne uszy i widziałęm już w praktyce, choćby podczas ostatniej paschy-komunie przyjmujemy na rękę w pozycji stojącej, a potem trzymajac Ciało Pańskie adorujemy na siedząco (jakby to była pozycja adoracji!) i spożywamy.Nie wierzę, by dopóki Kiko czegoś nie zechce zmienić, zmienili to wbrewe jego poleceniom katechiści.Już dawno zauwazyłem, że Kiko jest ponad paieża .Smutne to ale prawdziwe.
Przyjmujemy na stojąco, ale później siadamy.W dokumencie jest mowa o przyjmowaniu, a NIE SPOZYWANIU.
Na Rebelyi znana nam Klarcia
Na Rebelyi znana nam Klarcia do upadłego broni koszerności neońskich praktyk liturgicznych:
Czyżby początek "prześladowań" zapowiadanych przez Frania?http://gosc.pl/doc/1128783.Wraca-sprawa-liturgii-neokatechumenatu
Cytat: Teresa w Kwietnia 11, 2012, 15:23:35 pmCzyżby początek "prześladowań" zapowiadanych przez Frania?http://gosc.pl/doc/1128783.Wraca-sprawa-liturgii-neokatechumenatuCiekawe, kikokarmenaliści coś szykują, czy rzeczywiście powietrze z nich uszło? Pan PJO zadał pytania.
Nie wiem, czy w ogóle zaglądają na fk.