a co ze subsistit in?
a co kręgami przynależności?
[...] W Kościele się jest albo nie. [...]
Cytat: neotomista w Czerwca 21, 2014, 21:16:10 pma co kręgami przynależności?To, jak na moje, już nie koszer. W Kościele się jest albo nie. Ale chętnie poczytam co mają do powiedzenia inni.
Arcybiskup Lefebvre, pod groźbą grzechu śmiertelnego (sub gravi) miał obowiązek miłosierdzia (ex caritate) wynikający z jego stanu biskupiego. Obowiązkiem tym było niesienie pomocy duszom, które nie mogły i dalej nie mogą liczyć na pomoc ze strony swoich prawowitych pasterzy, toteż zwróciły się do niego w obecnym stanie poważnej powszechnej konieczności.
źródłó: http://www.piusx.org.pl/fsspx/konsekracjeCzy to znaczy, że np. kard Siri czy kard Ottaviani umarli w grzechu ciężkim??Wedle tej argumentacji należało by podać odpowiedź pozytywną na powyższe pytanie, chyba, że...... że się mylę. Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić.
[ Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić.
CytujObowiązkiem tym było niesienie pomocy duszom, które nie mogły i dalej nie mogą liczyć na pomoc ze strony swoich prawowitych pasterzy, toteż zwróciły się do niego w obecnym stanie poważnej powszechnej konieczności.Czy to znaczy, że np. kard Siri czy kard Ottaviani umarli w grzechu ciężkim??
Obowiązkiem tym było niesienie pomocy duszom, które nie mogły i dalej nie mogą liczyć na pomoc ze strony swoich prawowitych pasterzy, toteż zwróciły się do niego w obecnym stanie poważnej powszechnej konieczności.
Cytat: neotomista w Czerwca 26, 2014, 21:32:02 pmCytujObowiązkiem tym było niesienie pomocy duszom, które nie mogły i dalej nie mogą liczyć na pomoc ze strony swoich prawowitych pasterzy, toteż zwróciły się do niego w obecnym stanie poważnej powszechnej konieczności.Czy to znaczy, że np. kard Siri czy kard Ottaviani umarli w grzechu ciężkim??Czy wie Pan coś o tym, aby ktoś zwracał się do wyżej wymienionych kardynałów z prośbą o wyświęcenie biskupów dla Tradycji?