A co do odprawiania w hotelowym pokoju to życzę powodzenia w czerpaniu wzorców od księży na których ciąży suspensa i nie mają jurysdykcji.
A nie? Ja wiem ze fsspx potrafi sobie wszystko wytlumaczyc
No wlasnie i w taki sposob niewazna spowiedz staje sie wazna.
No wlasnie i w taki sposob niewazna spowiedz staje sie wazna. tak trzymać
Cytat: Judica w Października 23, 2012, 16:01:53 pmNo wlasnie i w taki sposob niewazna spowiedz staje sie wazna. tak trzymać Spowiedź jest bez wątpienia ważna jeśli:- spowiadającym jest biskup FSSPX por. kan 967 par 1- spowiedź odbywa się w sytuacji zagrożenia życia por. kan 976 - penitent nie ma pojęcia o potrzebie jurysdykcji, albo sądzi bez winy że kapłan taką jurysdykcję ma.W przypadku FSSPX może dochodzić też do sytuacji:- konieczność wynikająca z niemożności wyspowiadania się u "regularnego spowiednika" (choćby w krajach gdzie spowiedź "zastępowana jest" absolucją generalną, kiedy spowiednik nie wierzy że dana praktyka to grzech, itp. - niemożność moralna, etc. )Kontrowersyjna może być przyjęta w FSSPX zasada iż konieczność, dzięki której Kościół uzupełnia jurysdykcję wynika z ogólnego kryzysu w którym znalazł się Kościół po SVII. Moja rada - jeśli ma Pani wątpliwości - proszę nie korzystać bez konieczności z posługi kapłanów FSSPX.
Bardzo niedobrze, że się w to wmieszali:Z powodu gwałtownych protestów i starć w miasteczku Albano pod Rzymem przerwano uroczyści żałobne hitlerowskiego zbrodniarza wojennego Ericha Priebkego. Ceremonia miała odbyć się w kościele lefebrystów.http://wiadomosci.onet.pl/swiat/protesty-podczas-uroczystosci-pogrzebowych-priebkego/de1bx