prawdziwy apostolat kapłański i odnowa węgierskiego Kościoła nie są już możliwe w ramach posługi w diecezji.
sam burmistrz zabiega o zapewnienie godnego miejsca odprawiania niedzielnych Mszy.
Jak wielu jest prawdziwych duchownych gotowych porzucić wygodne życie tłustych kotów, z szybkimi samochodami, sprośnymi filmikami w telefonach, młodymi ministrantami u boku, z podlegla sobie miejscowością, wojtem/burmistrzem, komendantem i sekretarzem PiS klaniajacymi się w pas?
Jeżeli jesteśmy (...) przy podstawach filozoficznych to miałem; mam wiedzę, że niektórzy z najważniejszych dostojników tego środowiska, niestety sięgali przy interpretacji treści teologii katolickiej po filozofię niemieckiego idealizmu. Na przykład Schellinga; straszliwie, prawie jak Hegel niebezpiecznego myśliciela niemieckiego, zresztą protestanta i nie mogliśmy tam w Niemczech zachodnich; a tak nie za bardzo mogę powiedzieć Państwu, bo ja tę informacje uzyskałem od bardzo wysokiej osobistości z grona kardynalskiego i tak nie śmiałbym nadmieniać tej osobistości, w każdym bądź razie mam wiedzę z pierwszej ręki, że środowisko Piusa X, jeśli chodzi o podstawy filozoficzne, że niektórzy jego przedstawiciele mają z tym problemy.