Wszystko co jest na Zachodzie przyszło ze Wschodu, bo chrzescijaństwo przyszło ze Wschodu i zbawienie przyjdzie ze Wschodu i Chrystus przyjdzie ze Wchodu.To co mnie interesuje to pomóc wyrwać się chrześcijanom na Zachodzie z niewoli frankońskiej.To nie jakis tam Bugnini zmienił ryt. Zrobił to Paweł VI, jednym pociągnięciem pióra. I 1 mld katolikow nie mial nic do powiedzenia. Gdyby papież był prawosławnym biskupem, tak jak jego poprzednicy do 1054 roku, to nie miałby żadnych na przeprowadzenie tak rewolucyjnej reformy, bez zgody Soboru Lokalnego biskupów Patriarchatu Zachodu. Tak jak jest w Kosciele od XIII-XIV wieku do teraz, nigdy wczesniej nie było.A z tego co czytam to było tak: Sobór Watykański uchwalił swoje, a papa rzymski swoje. To po co było zwoływać ten sobór?
Gdyby papież był prawosławnym biskupem, tak jak jego poprzednicy do 1054 roku,
Sobór był próbą sił. Został "ustawiony" przez modernę tak, żeby maksymalnie osłabić zwolenników Trydentu. Z jednej strony, żeby było to forum gdzie wszyscy się wypowiedzą, z drugiej milczące centrum przegłosuje dwuznaczne dokumenty. W momencie gdy wprowadzano Mszę Bugniniego soboru już nie było, można było cichcem majstrować przy liturgii, bez obaw, że sprawa stanie się kolejnym frontem walki stronnictw. Zresztą trzeba poznać kulisy działalności Bugniniego i jego komisji, wtedy widać jak chytry to był plan.
Mają "klucze" - mogę aktualnie prawie wszystko!
Cytat: vita.romana w Października 22, 2014, 23:18:54 pmMają "klucze" - mogę aktualnie prawie wszystko!Coraz częściej zdarza mi się myśleć, że to wcale nie są klucze, tylko jakiś wytrych
Tradsi indultowi twierdzą że SVII powiedział jedno a papież zrobił drugie. Natomiast fsspx i radykalniejsi twierdzą że reforma liturgii jest konsekwencją tego co powiedział sobór. Proszę zauważyć że większa część forumowiczów i ci którzy z panem tu polemizują to wierni fsspx.
Cytat: neotomista w Października 22, 2014, 22:10:28 pmTradsi indultowi twierdzą że SVII powiedział jedno a papież zrobił drugie. Natomiast fsspx i radykalniejsi twierdzą że reforma liturgii jest konsekwencją tego co powiedział sobór. Proszę zauważyć że większa część forumowiczów i ci którzy z panem tu polemizują to wierni fsspx.Wydaje się, że wciąż aktualnym i ważnym pozostaje pytanie kim jest wierny FSSPX?Jaka przyszłość czeka PSSPX?Jaka będzie reakcja papy rzymskiego po kolejnych święceniach biskupich w FSSPX?
Wydaje się, że wciąż aktualnym i ważnym pozostaje pytanie kim jest wierny FSSPX?Jaka przyszłość czeka PSSPX?Jaka będzie reakcja papy rzymskiego po kolejnych święceniach biskupich w FSSPX?