Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus!Jestem mieszkańcem Olsztyna. Od niedawna interesuję się Tradycją i planuję regularnie uczęszczać na Msze Święte w NFRR. Aktualnie staram się poszerzać moją wiedzę w tym zakresie.
To niech wstępem do tej wiedzy będzie wyzbycie się stosowania tego absurdalnego skrótu oraz tego co za tym skrótem sie zmieści.
Papiez tez mówi, że Chrzest Świety nie jest konieczny do Zbawienia, więc daj mi pan spokój.
Papiez tez mówi, że Chrzest Świety nie jest konieczny do Zbawienia, więc daj mi pan spokój. Jesli zaś chodzi o własciwa nazwe, to Msza Swięta jest good enough
No słusznie pan prawi, niczym Franciszek. Na co panu ten cay akolitat i to zawracanie głowy z sakramentami, liturgią, w ogóle cały ten młyn. Siądzmy sobie spokojnie i czekajmy na dobry koniec, bo przeciez innego być nie może. Z tymi chrztami to pan nie doczytał. Ks. Natanek wprowadził jeszcze chrzest podłogi. No chyba sie zna, to przeciez doktor habilitowany Papieskiej Akademii Teologicznej. Z tym ksiedzem z FSSPX, to się prosze zwrócic do księzy profesorów z IBP, bo raczej tam się pieknie uformował i został wyświecony w pełnej łączności.
Z tym ksiedzem z FSSPX, to się prosze zwrócic do księzy profesorów z IBP, bo raczej tam się pieknie uformował i został wyświecony w pełnej łączności.
Klasyka manipulacji panie akolitaa(sprawdzic czy nie ksiądz) Klasyczne odwrócenie proporcji. Z sytuacji wyjątkowej lub dramatycznej(przesladowania, cywlizacja niechrzescijańska) robi się standard. Klasyka posoborowia, gdy wyjatek staje się regułą-słynna praktyka duszpasterska. Patrz - Komunia na łape, obłapywanie sie w kościele, urna zamiast trumny, interkomunia...
Cytat: Sławek125 w Stycznia 17, 2021, 19:28:47 pmKlasyka manipulacji panie akolitaa(sprawdzic czy nie ksiądz) Klasyczne odwrócenie proporcji. Z sytuacji wyjątkowej lub dramatycznej(przesladowania, cywlizacja niechrzescijańska) robi się standard. Klasyka posoborowia, gdy wyjatek staje się regułą-słynna praktyka duszpasterska. Patrz - Komunia na łape, obłapywanie sie w kościele, urna zamiast trumny, interkomunia...A czy zyjemy w cywilizacji chrzescijanskiej i czy tradycja nie jest przesladowana?