Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Marca 16, 2025, 08:03:17 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233045 wiadomości w 6648 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Zdjęcie z sali ćwiczeń ?
« poprzedni następny »
Strony: [1] 2 Drukuj
Autor Wątek: Zdjęcie z sali ćwiczeń ?  (Przeczytany 7753 razy)
pawski
Gość
« dnia: Marca 04, 2009, 20:59:47 pm »

Lata 50-te. Z podpisu pod zdjęciem wynika, że to sala do ćwiczeń w seminarium w USA.  Osobliwość czy norma ?

« Ostatnia zmiana: Marca 05, 2009, 10:31:00 am wysłana przez Kancelista » Zapisane
Fidelis
Gość
« Odpowiedz #1 dnia: Marca 04, 2009, 21:24:19 pm »

Sadząc po zdjęciu to chyba osobliwość. A może norma? Sam nie wiem.  :)
Fidelis
Gość
« Odpowiedz #2 dnia: Marca 04, 2009, 22:54:56 pm »

Wpisałem nie widząc zdjęcia, które p. Kancelista dosłał z opóżnieniem, (stąd mój  :)), ale teraz na poważnie; jaki jest ten podpis pod zdjęciem?
Akwizgran
adept
*

« Odpowiedz #3 dnia: Marca 05, 2009, 09:19:39 am »

a ja nie widzę  tego zdjęcia  :(
Bartek
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #4 dnia: Marca 05, 2009, 09:55:36 am »

« Ostatnia zmiana: Marca 05, 2009, 10:15:27 am wysłana przez Bartek » Zapisane
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
OPen
Gość
« Odpowiedz #5 dnia: Marca 05, 2009, 10:09:51 am »

link mi nie działa niestety  :(

dziękuję już jest ok  :)

to zdjęcie przypomniało mi pewną opowieść o przemianie młodego człowieka:
jeden ze starszych ojców, zwolennik V2, mówi, że właśnie pewnego pięknego dnia w latach 50tych, jako młody doktorant UWr poszedł sobie pomodlić się chwilę do Karmelitów we Wrocławiu. i wtedy, kiedy popatrzył, wychodzi kilku ojców,każdy z ministrantem do "swojego" ołtarza, i zaczyna się odprawianie kilku cichych Mszy jednocześnie, i co chwila z różnych miejsc dzwonią dzwonki, (każdy ojciec ma swoje tempo) a 'babcie" siedzące centralnie w ławkach tylko kiwają się w kierunku danego ołtarza, skąd słychać dzwonki i biją wtedy w piersi... taka hurtowa Msza Konwentualna... po raz pierwszy stwierdził, że coś tu jest, według niego, chyba nie tak...
« Ostatnia zmiana: Marca 05, 2009, 10:28:57 am wysłana przez OPen » Zapisane
Akwizgran
adept
*

« Odpowiedz #6 dnia: Marca 05, 2009, 10:18:19 am »

;) dobre
pawski
Gość
« Odpowiedz #7 dnia: Marca 05, 2009, 10:57:03 am »

Wpisałem nie widząc zdjęcia, które p. Kancelista dosłał z opóżnieniem, (stąd mój  :)), ale teraz na poważnie; jaki jest ten podpis pod zdjęciem?

Opis zdjęcia we wolnym tłumaczeniu brzmi tak: "Ćwiczenia w seminarium katolickim, które przygotowuje księży wyłącznie dla polskich parafii. ". Chodziło o polskie parafie w USA a zdjęcie wykonano w Detroit w 1955 roku.
Antiquus_ordo
Gość
« Odpowiedz #8 dnia: Marca 05, 2009, 11:07:34 am »

To co sie dzieje na tym zdjęciu to także norma dziś w seminariach tradycyjnych- stąd jak patrze na rzędy ołtarzy w bibliotece w Wigrtazbad kiedy w dniu święceń odprawiają przybyli prezbiterzy to zastanawiam się nad poztywnymi skutkami koncelebry:)
szkielet
Moderator
aktywista

Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!

« Odpowiedz #9 dnia: Marca 05, 2009, 11:23:00 am »

Opis zdjęcia we wolnym tłumaczeniu brzmi tak: "Ćwiczenia w seminarium katolickim, które przygotowuje księży wyłącznie dla polskich parafii. ". Chodziło o polskie parafie w USA a zdjęcie wykonano w Detroit w 1955 roku.
A dlaczego "wyłącznie dla polskich parafii"???
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)

Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.

Jezuitów należy skasować
Bartek
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #10 dnia: Marca 05, 2009, 11:37:41 am »

Patrząc na tę fotkę lepiej rozumiem przedsoborowe dowcipasy o zakonsekrowaniu komuś "na złość” :/
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
kurak
aktywista

Damnat quod non intelligunt !!!

« Odpowiedz #11 dnia: Marca 05, 2009, 11:40:36 am »

Ja w tym zdjeciu ogolnie nie widze nic strasznego :)
Zawsze Wierni - Prawdzie katolickiej, Prawdzie Jedynej...
pawski
Gość
« Odpowiedz #12 dnia: Marca 05, 2009, 11:49:37 am »

A dlaczego "wyłącznie dla polskich parafii"???

Podejrzewam, że nie ma w tym nic dziwnego.
Liczna po II wojnie Polonia amerykańska, deficyt polskich księży, pewnie też sporo powołań wśród polaków w tamtych czasach. Może być też tak, że to "wyłącznie" nie odnosi się do całego seminarium jak sugeruje opis ale do sfotografowanych konkretnych zajęć.
Ks. Grzegorz
Gość
« Odpowiedz #13 dnia: Marca 05, 2009, 12:13:16 pm »

A ja lubię koncelebrę. Jestem sam na parafii, najbliższy sąsiad mieszka sporo km ode mnie, spotykamy się właściwie z kapłanami dekanatu na odpustach. Tu (na Ukrainie) jest inaczej niż w Polsce, kiedy "wyjazd na odpust" do sąsiedniej parafii sprowadza się w praktyce do szybkiego zjedzenia odpustowego obiadu. A u nas jest praktyka, że na odpuście prawie wszyscy kapłani z dekantu (w liczbie 10) odprawiają, delegujemy jednego albo 2 do spowiedzi, a reszta jest przy ołtarzu. To ważne dla parafii, zobaczyć nasze prezbiterum dekanalne, ważne dla nas - poczuć jedność przynajmniej raz na jakiś czas i to w najważniejszym dla nas misterium. Dlatego z radością staję do koncelebry.
Oczywiście, z koncelebrą przeginać nie można, mam złe wspomnienia z koncelebry z Dni Młodzieży w Kolonii w 2005r, kiedy biegaliśmy po placu szukając księdza, który by miał obie Postacie Eucharystyczne. Tragedia.
A zdjęcie? w seminarium też ćwiczyliśmy odprawianie, w koncelebrze i samemu. Ale takiego czegoś nie było. No cóż, w końcu to "NOMowskie" seminarium ;)
Teresa
aktywista

« Odpowiedz #14 dnia: Marca 05, 2009, 12:18:30 pm »

Widziałam coś podobnego w tradycyjnym klasztorze benedyktyńskim we Francji. Ojcowie po odśpiewaniu jutrzni przebierają się do Mszy i odprawiają niemal jednocześnie każdy przy swoim ołtarzu. Wygląda to trochę inaczej, niż na powyższym zdjęciu, bo każdy ołtarz jest tam w płytkiej niszy, więc ojcowie nie widzą się nawzajem.
Dla mnie było to bardzo głębokie przeżycie i widziałam w tym absolutnie nic dziwnego ani niestosownego, wręcz przeciwnie!
Strony: [1] 2 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Zdjęcie z sali ćwiczeń ? « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!