Trzeba jednak przyznać, że musiał znaleźć uznanie jako sekretarz. Tyle lat...
Na chorągwi było: "ŚWIĘTY OJCZE KAROLU WOJTYŁO WSTAWIAJ SIĘ ZA NAMI", to jednak nieco łagodzi sprawę, alę zasadniczo również, jak mi się wydaje jest stanowczo przedwczesne.Przperaszam za przeoczenie.
W archikatedrze szczecińskiej oprócz obrazu JPII ostatnio pojawiło się jego popiersie.Na zakrystii są obrazy byłych biskupów, a największy jest JPII. Natomiast nie ma obrazu BXVI.Radek Buczyński
Cytat: Zygmunt w Marca 03, 2009, 22:11:42 pmTrzeba jednak przyznać, że musiał znaleźć uznanie jako sekretarz. Tyle lat...Ale czy tytuł biskupa by nie wystarczył? Kardynalstwo w przypadku omawianej osoby to taka czytelna protekcja. To tak jakby niepiśmienny zięć prezydenta został ministrem (kultury)
jest taki ksiądz, który w modlitwie eucharystycznej obok NMP i innych świętych wymienia sługę bożego Jana Pawła II
Cytat: Fidelis w Marca 03, 2009, 22:34:57 pmCytat: Zygmunt w Marca 03, 2009, 22:11:42 pmTrzeba jednak przyznać, że musiał znaleźć uznanie jako sekretarz. Tyle lat...Ale czy tytuł biskupa by nie wystarczył? Kardynalstwo w przypadku omawianej osoby to taka czytelna protekcja. To tak jakby niepiśmienny zięć prezydenta został ministrem (kultury) przecież to nie z rąk Jana Pawła abp Dziwisz dostał kapelusz kardynalski...
To był po prostu dobry sposób jak wykopsnąć z Rzymu zyskując uznanie wśród wojtylianistów.
Jak czytam albo słucham J Em Stanisława kard. Dziwisza to mnie się odechciewa. Za każdym razem mam wrażenie, że poziom intelktualny tegoż hierarchii stoi na niskim poziomie albo spada.
Najgorsze jest to że ekssekretarz nie ma własnego zdania.A ilu byłych papieskich sekretarzy zostało kardynałami i objeło stolicę arcybiskupią?
CytujTo był po prostu dobry sposób jak wykopsnąć z Rzymu zyskując uznanie wśród wojtylianistów.Słyszałem, że abp Dziwisz sam chciał wrócić do Polski, ale kto tam to wie. Wszędzie słychać co innego.
Pewnie w jednym i drugim coś tam jest Chichot w Rzymie to wszyscy by patrzyli na niego jak na element starego układu, a w Polsce to będzie wszędzie zapraszany, będzie książki wydawał, wywiadów udzielał i ogólnie mówił o jednym i tym samym, a ludzie będą go za to uwielbiali