Akolita laik nie jest duchownym, rozdaje Komunie, puryfikuje, i nie jest w drodze do kapłaństwa. Sam Pan chyba wie najlepiej, po co takie pytanie?
rozdaje Komunie
puryfikuje
"P. jest znany ze związków z Kościołem. W swojej parafii rozdaje komunię świętą, należy do Ruchu Światło-Życie"http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,138764,17556320,Prokuratura_o_makabrycznym_pozarze_w_Jastrzebiu_Zdroju_.html?lokale=local#BoxNewsImg
Cytujrozdaje Komunie w wyjątkowych okolicznościach
Cytujpuryfikujeto fakt, to robi zawsze gdy nie ma diakona.
Ehh... na starym forum sporo o tym było. Cóż... u mnie w diecezji również są takowi, od niedawna. Nie spotkałem się jeszcze z żadnym osobiście, ale na szczęście pełnią tylko posługę dla chorych, zanosząc im w niedzielę Komunię świętą. Uczestniczą w formacji prowadzonej przez członków diecezjalnej Komisji Liturgicznej - Duszpasterza LSO, oraz prefekta seminarium, absolwenta Anselmanium, moderatora Centralnej Diakonii Liturgicznej Ruchu Światło - Życie.
Wprost przeciwnie panie Ryszardzie. Zakonnice są najbardziej wartościową kadrą wśród ludzi zawodowo zajmujących się Kościołem.
Zakonnice w Polsce większości są bardzo przeciwne mszy trydenckiej, otwarte na wszelkie nowinki. Mam nadzieje ze niedlugo będą mialy w naszym kraju zero powolan.