ks. dr Leonard Świderski: Oglądały Oczy Moje. Rzgów: 2001, s. 70. ISBN 83-916438-0-8. Cytat: Natychmiast po zakończeniu ingresu złożył biskup Kaczmarek wizytę wojewodzie, słynnemu na całą Polskę Dziadoszowi. Był problem: z pałacu do województwa jest pięć kroków.Pieszo? Nie wypada. Każe się więc biskup zawieźć samochodem. Samochodem... pięć kroków. Tak źle i tak niedobrze. Stare Kielce kipią zgorszeniem. "Co za pompa! Jaka pretensjonalność!" Stare Kielce syczą: "Samochodem! Samochodem!".
No to może pogadajmy o "wystawnym" życiu... papieża!
Proszę księdza, dlaczego Maryja jest bluźnierczą nazwą? Jest na całym świecie wiele katolickich rozgłośni Maria.Mnie jedno razi w tym wątku… o co chodzi z Tą modlitwą w rozgłośni? Bo chyba nie o bluźnierczy różaniec przez telefon. Gdyby ustawić mikrofon w kościele gdzie ludzie odmawiają różaniec to naturalne i piękne, ale przez telefon? To gorzej niż wypełniać niedzielny obowiązek przed telewizorem.
imię "Maryja" powinno kojarzyć się z miłością, absolutną świętością, czystością, wiernością, życzliwością; nie zaś z jakąkolwiek organizacją, której członkowie obrzucają innych wyzwiskami, i jeszcze mogą być uwikłani w niejasne interesy
Nazwa tego (i innych) radyjka to postawienie się w pozycji "ja, czyli Maryja", co jest, w moich oczach, okropnym bluźnierstwem. I dalej: krytycznie o tym radiu to atak na Matkę Bożą. "Jak tak można?! To bezbożnicy, masony, komuniści, rowerzyści..."
Nazwać Radio Maryja to tak jak dać synowi na imię Jezus.
Cytat: Alagor w Grudnia 10, 2009, 13:39:23 pmNazwać Radio Maryja to tak jak dać synowi na imię Jezus. Niech sie wypowie ksiadz pracujacy w Ameryce Poludniowej czy wolno nazywac dzieci "Jesus" ...
Niech sie wypowie ksiadz pracujacy w Ameryce Poludniowej czy wolno nazywac dzieci "Jesus" ...
Dla RM od samego początku , za wyjątkiem modłitwy i różańca to było i jest nomowskie dno propagujące liturgiczny show(np. raz w miesiącu Kalisz).
młodzież traktuje Radio i jego Dyrektora jako ,,oszołomów" i jako ,,obciach"