Petycje w Kosciele i tak do niczego nie prowadza. Powinniscie to juz Panstwo wiedziec. Na zalozenie tiary tez bym nie liczyl, wszak papiez Benedykt jest pierwszym papiezem, ktory zrezygnowal z tego elementu w swoim herbie.
Cytat: pauluss w Lutego 26, 2009, 18:36:05 pmPetycje w Kosciele i tak do niczego nie prowadza. Powinniscie to juz Panstwo wiedziec. Na zalozenie tiary tez bym nie liczyl, wszak papiez Benedykt jest pierwszym papiezem, ktory zrezygnowal z tego elementu w swoim herbie.Skąd ten defetyzm? Czyżby rektor znowu dołożył do pieca? Ja zresztą nic nie pisałem o tiarze, tylko o skorzystaniu z nieomylności papieskiej, która chyba nie zaniknęła wraz z tiarą.
Zwołanie soboru oznaczałoby raczej katastrofę.
Cytat: Bolt w Lutego 26, 2009, 16:07:19 pmZwołanie soboru oznaczałoby raczej katastrofę. Zdawał sobie sprawę z tego już Sługa Boży Pius XII, stąd ta nienawiść "kół koszernych" do niego i "dobre notowania" dwóch późniejszych Papieży.
Być może NOM wcale by nie powstał... Ale to tylko "gdybanie"...
Cytat: JRWF w Marca 02, 2009, 19:20:20 pmByć może NOM wcale by nie powstał... Ale to tylko "gdybanie"...... może gdyby nie Sobór Watykański II nie było by dziś Mszy trydenckiej...
na pewno nie była byłaby to msza w obecnej formie. Prace nad reformą całej liturgii prowadzone przez Piusa XII były już bardzo zaawansowane. Odsyłam do źródeł. Także m.in to Pius XII zlecił przygotowanie nowego tłumaczenia Wulgaty, które mamy obecnie jako Neo-Wulgata.