Nie moge nie podac na reke, poniewaz jest to legalna forma przyjmowania Komunii swietej. Nie mam zamiaru wywolywac wojny za wszelka cene.
to nie obojętność. ja bym raczej powiedział: bezradność.jeśli ktoś nie zachowuje się w sposób podejrzany, nienormalny, to nie mogę mu odmówić. to podstawowa zasada prawa o sakramentach - nie odmawia się ich. nie mogę odpowiadać za to, że ktoś na górze nie pomyślał, zaniedbał, zapomniał, nie wiem, jeszcze co...
Cytat: pauluss w Lutego 27, 2009, 12:34:20 pmNie moge nie podac na reke, poniewaz jest to legalna forma przyjmowania Komunii swietej. Nie mam zamiaru wywolywac wojny za wszelka cene.czy nie uważa Ksiądz, że warto w tej sprawie zaryzykować naganę od biskupa ? Szansa, że upomniany wierny złoży skargę nie jest duża, a nawet jeśli - nałożenie sankcji nie jest pewne.A może ów wierny chce przyjąć tak Komunję z czystej głupoty ? Z uwagi na modę ? Bo nikt mu nigdy nie powiedział, że forma ta wynika z nieposłuszeństwa lat 60-tych ? Zwłaszcza - kapłan. Pisząc te słowa nie wiem, jak dużo procent wiernych w Księdza parafji chce tak przyjmować Komunję. Jeśli jest to większość, to oczywiście miast odmawiać kazdemu z wiernych, należy ich nauczać na kazaniach, umieszczając broszury itp.czy lepiej być kapłanem niezłomnym czy wyznawcą Świętego Spokoja ?
na reke przyjmuja 4 osoby: matka organistki, parafialna asystentka ( ), jedna chora dziewczyna i jedna starsza pani, ktorej nie znam.
Cytat: zatem w Lutego 27, 2009, 10:50:32 amdo komunii powinno chodzic sie procesyjnie. sa jeszcze koscioly, gdzie komunie rozdaje sie przy balaskach-na kleczaca. jak to jest duzy kosiol, to wzglada to tak, jakby jakas nieuporzadkowana masa pedzila gdzies tam. natomiast forma kolejkowa chyba bardziej przypomina procesje/Bzdury Pan gadasz. Jeśli mam wybierać komunię na klęcząco albo na stojąco, ale za to z kolejeczką, to wolę to pierwsze. W procesji np. rezurekcyjnej to ludzie też idą jeden za drugim jak w kolejce?
do komunii powinno chodzic sie procesyjnie. sa jeszcze koscioly, gdzie komunie rozdaje sie przy balaskach-na kleczaca. jak to jest duzy kosiol, to wzglada to tak, jakby jakas nieuporzadkowana masa pedzila gdzies tam. natomiast forma kolejkowa chyba bardziej przypomina procesje/
Do Komunii przystępuję rzadko. Zbyt doniosłe to dla mnie wydarzenie. Non sum dignus.