Cytat: dxcv w Lutego 27, 2009, 11:24:51 amCytat: zatem w Lutego 27, 2009, 10:50:32 amdo komunii powinno chodzic sie procesyjnie. sa jeszcze koscioly, gdzie komunie rozdaje sie przy balaskach-na kleczaca. jak to jest duzy kosiol, to wzglada to tak, jakby jakas nieuporzadkowana masa pedzila gdzies tam. natomiast forma kolejkowa chyba bardziej przypomina procesje/Bzdury Pan gadasz. Jeśli mam wybierać komunię na klęcząco albo na stojąco, ale za to z kolejeczką, to wolę to pierwsze. W procesji np. rezurekcyjnej to ludzie też idą jeden za drugim jak w kolejce?Chyba inaczej zrozumiałem Pana 'zatem'. Chodziło o to, żeby do balasków nie pędzić stadem, ale w porządku i dopiero rozchodzić się na boki i klękać, nie kolidując z tym, co właśnie przystąpili.
Cytat: zatem w Lutego 27, 2009, 10:50:32 amdo komunii powinno chodzic sie procesyjnie. sa jeszcze koscioly, gdzie komunie rozdaje sie przy balaskach-na kleczaca. jak to jest duzy kosiol, to wzglada to tak, jakby jakas nieuporzadkowana masa pedzila gdzies tam. natomiast forma kolejkowa chyba bardziej przypomina procesje/Bzdury Pan gadasz. Jeśli mam wybierać komunię na klęcząco albo na stojąco, ale za to z kolejeczką, to wolę to pierwsze. W procesji np. rezurekcyjnej to ludzie też idą jeden za drugim jak w kolejce?
do komunii powinno chodzic sie procesyjnie. sa jeszcze koscioly, gdzie komunie rozdaje sie przy balaskach-na kleczaca. jak to jest duzy kosiol, to wzglada to tak, jakby jakas nieuporzadkowana masa pedzila gdzies tam. natomiast forma kolejkowa chyba bardziej przypomina procesje/
Trudne, to prawda, ale się da. Trudne przede wszystkim dlatego, że ktoś ileśdziesiąt lat temu tak ludzi nauczył i jest to dla nich zwykłe i naturalne. Pytałem kiedyś współpracownika, (który ma około 60 lat i żalił mi się, że był w latach osiemdziesiątych w Polsce z pomocą i w archikatedrze katowickiej odmówiono mu komunii na rękę,) jak przyjmował pierwszą komunię świętą - powiedział, że do łapki i na stojąco. Dlatego to jest dla nich "normalne".
Cytat: Krusejder w Lutego 28, 2009, 13:58:41 pmto chyba ten współpracownik staro wygląda ??!! Komunja do ręki ca. ok. 1960 roku ??Prawdopodobnie praktykowali to tu nawet wcześniej. Ale nie mam pomysłu jak to zweryfikować. Facet na pewno po sześćdziesiątce.
to chyba ten współpracownik staro wygląda ??!! Komunja do ręki ca. ok. 1960 roku ??
Jak zakaże, to ludzie, nie chcąc kłopotów zaczną chodzić do bardziej liberalnej parafii i efekt będzie kiepski.
Mieszcząc się w temacie chciałbym tu poruszyć jedną kwestię. Cofając się pamięcią wstecz (wczesne lata 60te) pamiętam, że w kościele pełnym wiernych (powiedzmy 200 osób) do komunii przystępowało 15 - 20, tych "godnych", najczęściej tuż po spowiedzi) - nie było więc zatem problemu "kolejki". Dzisiaj gdy widzę tę gremialną "ucztę" (złosliwi nazywają to - eucharystyczny piknik - pokaz ucztowania, gdzie księzy zamieniono w kelnerów a papież w szefa restauracji) mam mieszane uczucia. Do Komunii przystępuję rzadko. Zbyt doniosłe to dla mnie wydarzenie. Non sum dignus. Co Państwo na to?
Cytat: Fidelis w Lutego 27, 2009, 23:05:09 pmMieszcząc się w temacie chciałbym tu poruszyć jedną kwestię. Cofając się pamięcią wstecz (wczesne lata 60te) pamiętam, że w kościele pełnym wiernych (powiedzmy 200 osób) do komunii przystępowało 15 - 20, tych "godnych", najczęściej tuż po spowiedzi) - nie było więc zatem problemu "kolejki". Dzisiaj gdy widzę tę gremialną "ucztę" (złosliwi nazywają to - eucharystyczny piknik - pokaz ucztowania, gdzie księzy zamieniono w kelnerów a papież w szefa restauracji) mam mieszane uczucia. Do Komunii przystępuję rzadko. Zbyt doniosłe to dla mnie wydarzenie. Non sum dignus. Co Państwo na to?Zabójczym dla duszy działaniem jest nieprzystępowanie do komunii św. jeśli jest się w stanie uświęcającej. Komunia św. to nie nagroda za bezgrzeszne życie, ale prowiant na drogę do nieba. Żebyśmy w drodze nie ustali.
To cytat z "Idziemy"?