Cytat: pauluss w Lutego 26, 2009, 22:27:02 pmale postanowilem sie nie spieszyc i nie zdarza mi sie, zeby mnie ktos oblizalOt i cały sekret.Niewielu znam księży, którzy udzielają Komunii św. bez pośpiechu. Znam jednego, który tak strasznie się spieszy, że trafia byle gdzie, w oko, w policzek. Inny niemal rzuca Hostią, nie zawsze zresztą trafia na język, czasem Hostia spada na patenę.Inna sprawa że Komunia procesyjna spowalnia udzielanie Komunii, w dodatku sama jej kolejkowa forma skłania do pośpiechu. No i co najgorsze wierni przyjmują ją niemal w ruchu. To wszystko sprzyja złym "trafieniom" i zdarza się niestety, że palce szafarza zostają obślinione lub co gorsza Hostia spada. W Komunii na klęcząco przy balaskach komunikujący klęczy w bezruchu, poza tym z góry łatwiej jest położyć Hostię na języku.
ale postanowilem sie nie spieszyc i nie zdarza mi sie, zeby mnie ktos oblizal
Osobiscie nie podoba mi sie Komunia sw. udzielana na reke
do komunii powinno chodzic sie procesyjnie. sa jeszcze koscioly, gdzie komunie rozdaje sie przy balaskach-na kleczaca. jak to jest duzy kosiol, to wzglada to tak, jakby jakas nieuporzadkowana masa pedzila gdzies tam. natomiast forma kolejkowa chyba bardziej przypomina procesje/
Cytat: pauluss w Lutego 26, 2009, 22:27:02 pmOsobiscie nie podoba mi sie Komunia sw. udzielana na reke Wystarczy nie udzielać. Wówczas osobiste przekonania będą korespondować z osobistymi czynami.
Nie moge nie podac na reke, poniewaz jest to legalna forma przyjmowania Komunii swietej. Nie mam zamiaru wywolywac wojny za wszelka cene.
OK, ale Kosciol dopuscil taka forme, wiec uznal, ze ryzyko profanacji nie jest wielkie. Nie bede sie robil madrzejszy niz Kosciol katolicki z papiezem na czele. Co nie oznacza, ze nie wolalbym, aby bylo inaczej.