Cytat: Bolt w Lutego 26, 2009, 18:13:45 pmCzyli od 24 marca 2005 r. do 21 kwietnia 2006 r. Komunia na rękę rozprzestrzeniała się w Polsce nielegalnie. Wydawało mi się, że to dosyć podstawowe i szeroko znane informacje...W Neokatechumenacie aż od 1975 roku...
Czyli od 24 marca 2005 r. do 21 kwietnia 2006 r. Komunia na rękę rozprzestrzeniała się w Polsce nielegalnie. Wydawało mi się, że to dosyć podstawowe i szeroko znane informacje...
Św. Cyryl Jerozolimski pisze: "Podstaw dłoń lewą pod prawą, gdyż masz przyjąć Króla. Do wklęsłej ręki przyjmij Ciało Chrystusa i powiedz: Amen. ..."
zawsze kiedy wracam z obślinionymi palcami po Komunii, to już nie wiem, czy chcę oglądać te wyciągnięte język
Warto zacząć porządki od samych siebie, czy nie? Nie wspominam o ma.., ż.. ale nie mogę zapomnieć o o.Macieju Z, który te "nieporządki"wprowadził ( nie mylę się?)
o Wielebny strasznie higieniczny się zrobił!
Moje obślinione palce naprawdę nie są problemem
zawsze to lepiej decyzje "zwalić" na kolegialną radę.
Inni się tak nie poddają
Demokracja, tolerancja...dla każdego coś miłego.
to jest tak, że jeśli decyzja biskupa wchodzi w jakiejś diecezji, to mamy obowiązek ją respektować (oczywiście można się chyba starać o jakieś dyspensy), ale jak się nie jest parafią, a się prowadzi różne duszpasterstwa, dzieła (np. załatwić biskupa na bierzmowanie, kursy przedmałżeńskie, etc...), to trzeba co chwilę o coś prosić w kurii - a jeśli jeszcze w ogóle ma się z kurią "na pieńku", bo się proboszczowie skarżą, że im ludzie odchodzą do nas...