Nb. kiedys goscil u mnie znajomy Francuz agnostyk, ... ... nie popelnil kolejnego swietokradztwa.
Jestem jednak pod wrażeniem postawy kapłanów: zareagowali
Jeszcze kilka lat i w większości parafii będziemy mieli zorganizowaną profanację Najświętszego Sakramentu, w dodatku w majestacie prawa. Sprzyja temu lawina zarządzeń, jak to sosnowieckiej kurii (w lutym było na KNO), z których większośc przechodzi bez echa sprzeciwu.
Z moich 6 lat ministrantury na NOM raz zdarzyło mi się że pewna kobieta przyjęła komunie na ręke, gdy ja "byłem z patnką" kolejka od ładnych paru lat...
Pewnie neon, ministranci jego i jego kumpla uważają za gejów
Niewykluczone, że to co dziś jest propozycją, z czasem stanie się normą dyscyplinarną – dodaje prał. Guido Marini. – Najpierw jednak trzeba zmienić klimat i kulturę, a dopiero potem legislację, choć i ta odgrywa swoją rolę w kształtowaniu kultury.
pod stosownym aktem
Mam pytanie troszkę "obok", czy instrukcja "De modo sanctam Communionem ministrandi" (+list) jest dostępna w internecie?
Jaki jest jej stosunek (zmienia/znosi?) do instrukcji "Memoriale Domini"?
Kiedy kilka lat później, w 1976 roku Konferencja Episkopatu Hiszpanii prosiła o indult, Kongregacja Kultu Bożego przesłała jej w odpowiedzi bullę (Prot. 190/76), w której jest wyraźnie powiedziane: "Z mocy władzy powierzonej przez Najwyższego Pasterza Pawła VI tej Świętej Kongregacji zezwalamy Hiszpanii na praktykę podawania Chleba konsekrowanego do ręki wiernych, zgodnie z przepisami Instrukcji De Modo Sanctam Communionem Ministrandi i załączonym listem adresowanym do przewodniczących Konferencji Episkopatu" (tzn. listem "W odpowiedzi..."). Pismo to cytuje następnie strony "Acta Apostolicae Sedis" odnoszące się już to do Instrukcji, już to do Listu pastoralnego. Inaczej mówiąc, nawet jeśli List pastoralny nie został wysłany, bowiem zastąpiła go bulla, jest on wyraźnie przywołany.
No właśnie, właśnie... u mnie w parafii jest "kolejeczka" ale do ust, ja jak jestem to klękam. Kiedy po Drodze Krzyżowej w piątek jest rozdawana Komunia i pierwsza osoba klęknie, to reszta też klęka... w sumie dobrze iść pierwszej, bo wtedy inni będą klękali. Tyle, że jest bardzo niewygodnie dla księdza, bo staje na schodku, o czym już pisałam i trzeba klęknąć poniżej schodka, w efekcie czego ksiądz się musi mocno zginać... ale na Drodze Krzyżowej staje dalej, bo zanim podejdzie z komunikantami i już się klęknie na schodku, no to się wymusza dalsze stanięcie, więc to jest sposób.
Jak robią to osoby starsze, to jeszcze jakoś puszczają to płazem, ale jak jakiś młodzian lub młoda ew. w średnim wieku wyczyniają takie szopki to bez wahania zostają na głos poinstruowani by wstać i w tej postawie przyjmować komunię św.
Cytat: hellsing w Kwietnia 07, 2010, 16:17:22 pm... wyczyniają takie szopki to bez wahania zostają na głos poinstruowani by wstać i w tej postawie przyjmować komunię św.Ksiądz robi to bezprawnie. Każdy katolik na świecie ma prawo ...
... wyczyniają takie szopki to bez wahania zostają na głos poinstruowani by wstać i w tej postawie przyjmować komunię św.