Klękanie do Komunii jest normalne, tak samo jak przyjmowanie jej do ust.
Ciekaw jestem co tak istotnego sie zmienilo miedzy 1987 a 2005 ?
jak najbardziej. jeśli jest wyrazem własnej pobożności a nie narzuconej z zewnątrz. szacunku do Pana Jezusa nie nauczy się przez tego typu działalność - czyli wymuszanie pewnych postaw czy gestów - bo naturalnym odruchem w takiej sytuacji jest opór. taki sam skutek odnosi przekonywanie do tridentiny przy pomocy totalnej negacji wartości NOMu.
Cytat: triregnum w Lutego 09, 2010, 10:39:31 amKlękanie do Komunii jest normalne, tak samo jak przyjmowanie jej do ust. jak najbardziej. jeśli jest wyrazem własnej pobożności a nie narzuconej z zewnątrz. szacunku do Pana Jezusa nie nauczy się przez tego typu działalność - czyli wymuszanie pewnych postaw czy gestów - bo naturalnym odruchem w takiej sytuacji jest opór. taki sam skutek odnosi przekonywanie do tridentiny przy pomocy totalnej negacji wartości NOMu.
Mieczem i ogniem nikt tutaj nie przymusza. Brak reakcji jest pewnego rodzaju przyzwoleniem. Tym bardziej, że żadne ksiądz mi jeszcze uwagi nie zwrócił, a proboszcz nawet pochwalił Postawa jaką Pani zaprezentowała, nie prowadzi do obrony katolickich wartości, a wręcz do zatracenia ich. Człowiek nie jest równy Panu Jezusowi, ergo powinien klękać przed Nim.Tak samo ręce kapłana są konskerowane po to aby mogły dotykac Ciało Pańskie, a świeccy nie powinni dotykać Ciała Pańskiego.
Pozwolę sobie zabrać głos. Czy mam rozumieć, że jak kogoś zachęcam do postawy klęczącej podczas komunikowania, nie powinienem podkreślić, że postawa stojąca jest mniej godna do tego by przyjąć Króla królów?
Oczywiście nie wolno nikogo zmuszać do postawy stojącej przy przystępowaniu do Komunii Świętej" Tak przeczytałem na stronach Episkopatu Polski.
Cytat: ryszard1966 w Lutego 09, 2010, 11:03:03 am Oczywiście nie wolno nikogo zmuszać do postawy stojącej przy przystępowaniu do Komunii Świętej" Tak przeczytałem na stronach Episkopatu Polski.Panie Ryszardzie, nie porafię znaleźć tego cytatu, może pan pomóc ? (odnośnikiem?)
91. Przy udzielaniu Komunii świętej należy pamiętać, że "święci szafarze nie mogą odmówić sakramentów tym, którzy właściwie o nie proszą, są odpowiednio przygotowani i prawo nie zabrania im ich przyjmowania" 177. Stąd każdy ochrzczony katolik, któremu prawo tego nie zabrania, powinien być dopuszczony do Komunii świętej. W związku z tym nie wolno odmawiać Komunii świętej nikomu z wiernych, tylko dlatego, że na przykład chce ją przyjąć na klęcząco lub na stojąco.
...Deborah Formal po przyjęciu Eucharystii włożyła jej fragment do kieszeni w koszuli swojego męża, kandydata Ruchu Libertariańskiego, Otto Guevary. Gdy księża zauważyli, co się wydarzyło, zażądali od polityka, by zwrócił ów fragment, który natychmiast przyjął jeden z duchownych...