Zastanawiające jest tylko to czemu księża z przeoratu brelińskiego zachęcaja by brać śluby w parafiach...
Cytat: Krzysztof Kałębasiak w Lutego 25, 2009, 23:07:32 pmMoze Pan wyrazac co Pan chce. Ja, jesli bede chcial, wyspowiadam sie u ksiedza z B.K.PX i gdyby byla potrzeba "wzialbym u niego slub". Zastanawiające jest tylko to czemu księża z przeoratu brelińskiego zachęcaja by brać śluby w parafiach...
Moze Pan wyrazac co Pan chce. Ja, jesli bede chcial, wyspowiadam sie u ksiedza z B.K.PX i gdyby byla potrzeba "wzialbym u niego slub".
Cytat: Antiquus_ordo w Lutego 25, 2009, 23:19:33 pmZastanawiające jest tylko to czemu księża z przeoratu brelińskiego zachęcaja by brać śluby w parafiach...A to rzeczywiście ciekawe. BTW, można do nich zadzwonić czy napisać i tak po prostu o tym powiedzą?
Cytat: Antiquus_ordo w Lutego 25, 2009, 23:19:33 pmCytat: Krzysztof Kałębasiak w Lutego 25, 2009, 23:07:32 pmMoze Pan wyrazac co Pan chce. Ja, jesli bede chcial, wyspowiadam sie u ksiedza z B.K.PX i gdyby byla potrzeba "wzialbym u niego slub". Zastanawiające jest tylko to czemu księża z przeoratu brelińskiego zachęcaja by brać śluby w parafiach...Mnie nie zalezaloby na wpisie o zawarciu malzenstwa do rejestru.
Prosze spróbować....Byłem na slubie, pary z kaplicy FSSPX w Dreznie, ślub był w parafii ksiadz był obecny z FSSPX głosił kazanie- notabene pytal jak ma się zwracać na początku kazania, bo nie wiedział, nigdy na ślubie kazania nie głosił- oczywiście slubu udzielał miejscowy proboszcz, nie z FSSPX.
Moze Pan wyrazac co Pan chce. Ja, jesli bede chcial, wyspowiadam sie u ksiedza z B.K.PX
Wyobrazmy sobie, ze grupa bialych, widzac, ze czarni maja przywileje, organizuje sie w stowarzyszeniu pod nazwa "czarni". Odtad tylko oni maga byc nazywami czarnymi, bo zastrzegli nazwe. Nie jest to dokladne pokazanie sytuacji B.K.PX, a nawet dosc dalekie od rzeczywistej, ale jakos tak mi sie skojarzylo.
Ale jak to zrobić? Mógłby Pan coś poradzić? (Zakładając ma się rozumieć, że Bractwo nie jest na łonie)
Czyli dobrze rozumem, że tamten ksiądz ostrzegł Pana przed zawieraniem ślubu przy asyście księdza FSSPX w innym momencie tej całej uroczystości?
Mając świadomość, że bp. Williamson jest tułaczem, gdyby wybrałby się Pan do niego do spowiedzi (nie będąc w zagrożeniu życia), to spowiedź byłaby nieważna. Ślub również. Dura lex sed lex.