Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Kwietnia 28, 2025, 18:26:09 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233176 wiadomości w 6651 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Benedyktyni goszczą "przyjaciół" z Tybetu!!! Kontynuacja spotkań w Asyżu?
« poprzedni następny »
Strony: [1] 2 Drukuj
Autor Wątek: Benedyktyni goszczą "przyjaciół" z Tybetu!!! Kontynuacja spotkań w Asyżu?  (Przeczytany 9121 razy)
Jean Raspail
rezydent

« dnia: Lutego 25, 2009, 08:56:16 am »

to już kolejna tego typu smutna inicjatywa "posoborowia". Piękny klasztor katolicki, centrum polskiego katolicyzmu, słynący z chorału gregriańskiego przyjmie zapewne na zasadzie wymiany czcicieli bałwana, od których oo. benedyktyni zamierzają się czegoś tam uczyć.
"Dla nas to niecodzienna okazja wymiany doświadczeń. Ich tradycja religijna jest starsza od naszej. Możemy wiele się od nich nauczyć" - jak można głosić takie herezje?
RATUNKU!!!

http://www.magazynfamilia.pl/artykuly/Mnisi_z_Tybetu_u_benedyktynow_z_Tynca_,990,76.html
« Ostatnia zmiana: Lutego 25, 2009, 09:00:36 am wysłana przez Jean Raspail » Zapisane
Teresa
aktywista

« Odpowiedz #1 dnia: Lutego 25, 2009, 09:04:04 am »

Prekursorami w katolicko-tybetańskim dialogu był o. Jan Bereza z klasztoru w Lubiniu
http://www.lubin-medytacje.pl/main.php
Polecam dział Galeria -> Dialog międzyreligijny (niewskazane dla osób wrażliwych)
Zaraza się rozprzestrzenia.
Jean Raspail
rezydent

« Odpowiedz #2 dnia: Lutego 25, 2009, 09:17:36 am »

http://www.lubin.benedyktyni.pl/medytacja/dialog/obraz7.shtm
Dialog międzyreligijny hahahahahaha
patryksługa
aktywista

Wprowadzą wśród was zgubne herezje. 2 Piotra 2:1

In Christo
« Odpowiedz #3 dnia: Lutego 25, 2009, 09:28:44 am »

Pozostaje zadać pytanie do kogo Benedyktyni będą się modlić razem z tymi poganami czy do buddy na tabernakulum jak w Asyżu.
O Maryjo bez grzechu poczęta, módl się za nami, którzy się do ciebie uciekamy i za tymi, którzy się do ciebie nie uciekają a zwłaszcza za masonami i poleconymi tobie. - modlitwa taka jaką podał Maksymilian Kolbe
OPen
Gość
« Odpowiedz #4 dnia: Lutego 25, 2009, 10:14:28 am »

z tego, co się orientuję to o.Berezę odsunięto od spraw medytacyjnych (ale to akurat z innego powodu), nasze Ośrodki do spraw sekt i nowych ruchów krzywo patrzą na wszelkie tego typu inicjatywy. ktoś kiedyś napisał o Asyżu w Krakowie w tym roku, że OP będą odmawiać brewiarz z buddystami - przecież oni nas nie znoszą za właśnie nasze ośrodki  ;)

OSB i nie tylko oni często zapraszają o. Lawrence'a Freemana OSB - to jest prekursor i propagator chrześcijańskiej medytacji; ale widziałem jak ten człowiek się modli i trudno jest mi coś złego o nim powiedzieć...
inna sprawa, że Zakony kontemplacyjne mają swoją piękną tradycję medytacji i nawet Merton, który szukał inspiracji w Zen, zawrócił z tej drogi i wrócił pod koniec życia do swej tradycji mniszej, a jego podróż życia na wschód, podczas której odszedł do Pana, była już tylko podróżą krajoznawczą, a nie szukaniem połączenia buddyzmu z chrześcijaństwem...

jak ktoś ma wątpliwości, czy się da, to polecam japońskiego teologa chrześcijańskiego - pana Suzuki: wykazał nie raz, że nie ma szans.
eciu peciu
Gość
« Odpowiedz #5 dnia: Lutego 26, 2009, 18:42:46 pm »

Dominikanie jak na razie krzywo patrzą dalej na lefebrystów (z przerwami).
OPen
Gość
« Odpowiedz #6 dnia: Lutego 26, 2009, 19:57:41 pm »

Prawo kościelne obowiązuje. Jeśli sytuacja się zmieni i lefebryści będą w jedności z Papieżem, to i stosunek do nich się zmieni. Przynajmniej oficjalny, nieoficjalnie to różnie, więc lepiej nie uogólniać. Proszę nie wymagać uwielbiania czy nawet sympatii dla wspólnoty jeszcze do niedawna obłożonej ekskomuniką latae et ferendae sententiae.
Teraz się to zmienia, ale jak widać administratorzy stron ośrodków informacji nie nadążają.  ;)
PTRF
aktywista

« Odpowiedz #7 dnia: Lutego 26, 2009, 20:02:38 pm »

Ale przecież wspólnota (FSSPX) nie była obłożona ekskomuniką. A poza tym zaliczać "ICH" do sekt... nieładnie, nieuczciwie i nie w porządku.
"Kto tradycji nie szanuje
 Niech nas w dupę pocałuje"
/kawaleryjskie/
OPen
Gość
« Odpowiedz #8 dnia: Lutego 26, 2009, 20:15:58 pm »

Pardon!

rzeczywiście się zagalopowałem. a co do samego spisu sekt, to nie mam pojęcia jak tam trafili...
i też jest mi przykro z tego powodu :(
eciu peciu
Gość
« Odpowiedz #9 dnia: Lutego 26, 2009, 20:17:43 pm »

Prawo kościelne obowiązuje. Jeśli sytuacja się zmieni i lefebryści będą w jedności z Papieżem, to i stosunek do nich się zmieni. Przynajmniej oficjalny, nieoficjalnie to różnie, więc lepiej nie uogólniać. Proszę nie wymagać uwielbiania czy nawet sympatii dla wspólnoty jeszcze do niedawna obłożonej ekskomuniką latae et ferendae sententiae.
Teraz się to zmienia, ale jak widać administratorzy stron ośrodków informacji nie nadążają.  ;)

Tak ale jak ojciec (mam nadzieję iż zwracam się poprawnie) wytłumaczy dziwny fakt iż dotychczas "wisieli" na liście sekt bez żadnych materiałów ich dotyczących (supertajni czy co ?;] ), około Bożego Narodzenia z niej zniknęli, by powrócić zaraz po zdjęciu ekskomuniki (z materiałami na ich temat, głównie dot. owego zdjęcia ekskomuniki) ?
eciu peciu
Gość
« Odpowiedz #10 dnia: Lutego 26, 2009, 20:19:36 pm »

Pardon!

rzeczywiście się zagalopowałem. a co do samego spisu sekt, to nie mam pojęcia jak tam trafili...
i też jest mi przykro z tego powodu :(

No cóż, będę się musiał przejść i spytać osobiście jak będę miał chwilę czasu i więcej odwagi ;]

(szkoda iż zakon dawniej związany z inkwizycją w ten sposób zaliczył wpadkę)
OPen
Gość
« Odpowiedz #11 dnia: Lutego 26, 2009, 20:25:27 pm »

to jest tak, że ojcowie (a właściwie 1 oddelegowany z klasztoru ojciec) sprawują ogólny nadzór, dyżurują, ale samym www się nie zajmują...ktoś nie dopatrzył i tak wyszło, jak wyszło..
ze swojej strony również zapytam.
Jean Raspail
rezydent

« Odpowiedz #12 dnia: Lutego 27, 2009, 08:41:45 am »

Oo. Dominikanie zaliczyli FSSPX do sekt [znany fakt], a do jakiej kategorii nalezałoby zaliczyć znanego skądinąd o. Dostatniego???
OPen
Gość
« Odpowiedz #13 dnia: Lutego 27, 2009, 08:52:39 am »

w definicji sekty mamy coś o zamknięciu grupy, chronieniu swej, jedynie słusznej nauki. Kościół Katolicki nie jest instytucją zamkniętą. jeśli jednoosobowa sekta o nazwie "o.Dostatni" miałaby być zamknięta, to już nie wiem, czy jeszcze mamy jakieś sekty..? proszę sobie samemu odpowiedzieć, jak to jest z otwartością u lefebrystów...
Pan się pytał, ja odpowiadam. jednak nie cofam tego, co napisałem w poprzednich 2 postach - to zaznaczam.
Jean Raspail
rezydent

« Odpowiedz #14 dnia: Lutego 27, 2009, 10:32:55 am »

w definicji sekty mamy coś o zamknięciu grupy, chronieniu swej, jedynie słusznej nauki. Kościół Katolicki nie jest instytucją zamkniętą. jeśli jednoosobowa sekta o nazwie "o.Dostatni" miałaby być zamknięta, to już nie wiem, czy jeszcze mamy jakieś sekty..? proszę sobie samemu odpowiedzieć, jak to jest z otwartością u lefebrystów...
Z kolei ja nie uważam, że sam w sobie o. Dostatni jest sektą... hahahahaha, chyba że częścią [dosyć pokaźną :P] jakiejś specyficznej konfesji.
Strony: [1] 2 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Benedyktyni goszczą "przyjaciół" z Tybetu!!! Kontynuacja spotkań w Asyżu? « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!