I przełknęliście, że Wigilia Paschalna zaczęła się o 18.30??!! Jeżeli tak - trochę widzę w tym niekonsekwencji - wielkie krzyki, kiedy WP jest odprawiana podczas dnia, a tutaj o 18.30??
Cytat: miki w Maja 01, 2010, 16:03:27 pmI przełknęliście, że Wigilia Paschalna zaczęła się o 18.30??!! Jeżeli tak - trochę widzę w tym niekonsekwencji - wielkie krzyki, kiedy WP jest odprawiana podczas dnia, a tutaj o 18.30?? Zachód słońca był o 18.32, wiec może Pan spać spokojnie.
Prosze być realistą...serio to pomaga...
Rozumiem, że Ksiądz Proboszcz z parafii, w której odbywają się Msze w Rycie Klasycznym we Wrocławiu zdecydował się zrobić Wigilię Paschalną o 18.30 bez żadnych namów ze strony Środowiska Tradycyjnego i zrobiłby ją o tej porze również gdyby nie było planowanej Wigilii Paschalnej w KRR, tak?
Mimo wszystko uważam, że coś takiego, jak WP o 18.30 jest karygodne. Niezależnie co jest potem. Tylko - czy nie dało się znaleść na Triduum innej świątyni, w której pozwolono by na KRR, a przez ten czas była pusta?
Cytat: m.a.p.w w Maja 01, 2010, 16:53:25 pmCytat: miki w Maja 01, 2010, 16:03:27 pmI przełknęliście, że Wigilia Paschalna zaczęła się o 18.30??!! Jeżeli tak - trochę widzę w tym niekonsekwencji - wielkie krzyki, kiedy WP jest odprawiana podczas dnia, a tutaj o 18.30?? Zachód słońca był o 18.32, wiec może Pan spać spokojnie. We Wrocławiu (centrum) było to raczej o 19:28 czasu letniego.
Pax Panowie.Tylko pytałem o możliwości jakie były, jak widać nie było innych. U nas w Tarnowskiej Biskup "zaleca" o 21 robić, a itak księża olewają mój proboszcz też o 20 robi co roku, z czym już nawet nie mam sił walczyć. Tylko przed niedzielą palmową mu przypominam o zaleceniu. Nie ma wytłumaczenia dla takiej WP o 18.30. Ale jak napisał Antiquus Ordo - jeśli od 25 lat było o 18.30 - to tylko nakaz, a nie zalecenie biskupa, może porę opóźnić.
Do Księdza Konstantyna:ja mam i cały Kościół powinien mieć pretensje za robienie Wigilii Paschalnej o 18.30. Nie można olewać przepisów i nauki Kościoła, i logiki: "o tej nocy napisano..." - w pełnym słońcu...
Proszę mi zaufać, to nie jest takie proste.