Czyli Pan nie jest bywalcem Piasku ? Widzi Pan. To co tu pisza rozne osoby ma sie czesto nijak do rzeczywostosci. Ograniczylbym sie do tego co Pan widzial i wie na podstawie osobiscie potwierdzonych faktow a nie plotekCo do drugiej czesci. Prosze wzorem Piaskowych ministrantow skontaktowac sie z wykladowcami liturgiki w Wigratz itp. Pozna Pan opinie wspolczesnych autorytetow.
Bo bractwo pod względem liturgicznym to zawsze byli moderniści. Nikt tak nie kaleczył rytu, szczególnie celebr biskupich, jak oni.
Mam nadzieję, że np. papież Franciszek wprowadzi posługę akolitatu dla kobiet i zobaczę kobiety w tunicelii (?).
Cytat: sm w Kwietnia 06, 2018, 17:42:11 pmMam nadzieję, że np. papież Franciszek wprowadzi posługę akolitatu dla kobiet i zobaczę kobiety w tunicelii (?).Ciekawe gdzie.
"Z czasami przedsoborowymi ma to mało wspólnego, bardziej jest to charyzmat westymentów, nie piszę o ludziach, bo w ich głowach nie siedzę, ich opinie znam np. z tego forum. "
cenię prawdę, szczerość i umiejętność przyznanie się do uchybień
W seminariach duchownych takich jak Econe czy Wigratzbad refleksja taka jest podejmowana
Obrzedy triduum na mocy specjalnych uprawnień celebrowano w formie pre55
W seminariach duchownych takich jak Econe czy Wigratzbad refleksja taka jest podejmowana. I czy się to Panu podoba, czy nie wnioski z niej są logiczne i spójne. Bazując na nich do celebracji Niedzieli Palmowej, która odbyła się według rytu 1962 wprowadzono pewne bardzo nieliczne elementy starszej formy, gdyż są one logiczniejsze i były w Polsce mimo reform zachowywane.
Obrzedy triduum na mocy specjalnych uprawnień celebrowano w formie pre55, która jest starożytna i dużo dojrzalsza w formie teologicznej.
Nie widziałem żadnych bezprawnych fioletowych sutann, mucetów czy kap. Widziałem bardzo zaangażowanych ministrantów, śpiewaków, całą masę ludzi, którym zależało. Uważam, że mówiąc o "charyzmacie westymentów" nie tylko wykazuje sie Pan ignorancją i brakiem wiedzy, ale zwyczajnie Pan wiele osób po prostu obraża.[/b]....a w ciągu ostatnich 3-4 lat bardzo dużo się na Piasku zmieniło.
Ja też się przychylam, jako lefebrzysta. Neoni są niedaleką przyszłoscią posoborowego neokoscioła.Ich seminaria są pełne, dostatnie i jednym słowem; czuć piniądz. Na Ukrainie maja 2 albo 3 wypasione seminaria, przejmują tez parafie. Jakiś proboszcz ich przygarnia, a po paru latach proboszczem juz jest neon i parafia neońska sie staje. Lud niewierny oczywiscie nic nie widzi, poziom edukacji religijnej księzy diecezjalnych jest podobny do niewiernych. Neoni mają jasny i pozbawiony hipokryzji przekaz w odróznieniu od diecezjalnego posoborowia. Młodziez do nich wali drzwiami i oknami. W/g polskich kapłanów tam posługujących, przyszła linia frontu będzie przebiegała pomiędzy neonami a Tradycją, dotyczy to równiez Polin.
Co jest słabe? Młodzi są jak to młodzi, wyczuleni na matactwo i duraczenie. Wybierają więc orginał judeochrzescijaństwa u neonów zamiast marnej podróbki u posoborowców. Poza tym, na Ukrainie panuje głod, nie wiary a fizyczny. Neoni doskonale to rozgrywają
Bandera akurat potrzymuje na karku unickich neonów, a cała Tradycja w krainie u miesci sie w pomieszczeniu na szczotki i wiadra. Reptylianie postawili na swój brand, Tradycją jakoś gardzą
Moim zdaniem sprawa jest prosta, odprawione było Triduum wedle mszału 55, bo (w skrócie ujmując, co pan napisał) to lepsze i logiczniejsze. Niedziela Palmowa wyszła taka, bo nie udało się/nie można było inaczej. Dla mnie piękna sprawa, tylko po co te dziwne tłumaczenia, liturgiści, którzy o tym nie pisali, przywłaszczone zezwolenia, fsspx moderniści itp.
Wybierają więc orginał judeochrzescijaństwa u neonów zamiast marnej podróbki u posoborowców.
Nie bardzo rozumiem, seminaria FSSP i FSSPX poleciły taką formę celebracji na Piasku? Interesuje (powiedzmy) mnie podmiot dla orzeczenia "wprowadzono", my na Piasku, FSSP, cały postindult, kto?
Myślałem, że tylko dla FSSP (i wcześniej dla innych instytutów)
Wie Pan może jaka refleksja na ten temat jest w Econe? Pytam nie ze złośliwości, a z czystej ciekawości
Eeee tam wódka, prosze sie nie krępowac i od razu ad hitlerum pojechac