Jak tam..."Coram episcopam..." ?
Po pierwsze to fotka nie ma nic wspólnego (oprócz osoby x. bp-a) dzisiejszą Mszą, po drugie komentarze miały się nijak do dzisiejszej uroczystości, a po trzecie kazanie x. bp-a było bardzo wporzo. Rzekłbym było bardzo ortodoksyjne i jak najbardziej tradycyjne.
"Coram episcopam..."
Cytat: Tato w Października 29, 2017, 20:11:37 pm"Coram episcopam..."Co to za "rodzaj" Mszy?
Juz o takiej Mszy św.: Missa coram episcopo pisane było w 2009 r. tu:"W niedzielę 4 października A.D. 2009 wrocławskie duszpasterstwo wiernych tradycji łacińskiej świętowało 10 lat regularnej celebracji Mszy świętej w klasycznym rycie rzymskim. We Mszy świętej (Missa coram episcopo) wziął udział Metropolita Wrocławski J.E. ks. abp prof. dr hab. Marian Gołębiewski, który wygłosił kazanie i udzielił apostolskiego błogosławieństwa na zakończenie Mszy świętej."http://sanctus.pl/index.php?podgrupa=474&doc=426
Cytat: Anna M w Listopada 01, 2017, 12:52:36 pmJuz o takiej Mszy św.: Missa coram episcopo pisane było w 2009 r. tu:"W niedzielę 4 października A.D. 2009 wrocławskie duszpasterstwo wiernych tradycji łacińskiej świętowało 10 lat regularnej celebracji Mszy świętej w klasycznym rycie rzymskim. We Mszy świętej (Missa coram episcopo) wziął udział Metropolita Wrocławski J.E. ks. abp prof. dr hab. Marian Gołębiewski, który wygłosił kazanie i udzielił apostolskiego błogosławieństwa na zakończenie Mszy świętej."http://sanctus.pl/index.php?podgrupa=474&doc=426Czym jest msza coram episcopo, to wiem. Nawet jestem na zdjęciach w podanym linku
"Warunki na zgrupowaniach miałyśmy bardzo dobre! Wszystko to zasługa naszego prezesa i nie jest prawdą, że dach przeciekał, szczególnie, że prawie nie padało!"
Mam pytanie do osób bywających na Piasku, bo chciałbym pójść tam na Mszę, ale jestem katolikiem wiernym papieżowi i się trochę boję. Proszę zapytać duszpasterza i zamieścić tutaj odpowiedź. Mianowicie ciekawi mnie, czy Msze odprawia ksiądz uznający Franciszka za papieża, czy wymienia się jego imię w kanonie, czy w tym duszpasterstwie rozróżnia się papieży na formalnych i materialnych, czy Mszę sprawuje kapłan z Kościoła posoborowego czy przedsoborowego i jaka jest różnica? Jaki jest stosunek duszpasterstwa do osób nieuznających Franciszka za papieża, robiących rozróżnienia na papieży materialnych i formalnych, dzielących wiernych na tych, którzy należą do "kościoła posoborowego" (pisownia oryginalna) i na siebie (kimkolwiek są)?Przy okazji, jak to wygląda w kaplicy fsspx?