Panie Tatko, ja bym proponował mniej tego postnego napoju w Wielkim Poście...
...owszem w kościele OO.Bonifratrów w zeszłym roku była Droga Krzyżowa odprawiana, jak był jeszcze w Polsce obecny Instytut Dobrego Pasterza...kto wie może jeszcze te czasy wrócą ...?
piieniem jakowejś rzewnej piosnki w stylu "Jeżeli chcesz mnie naśladować...
Poza tym, zrównywanie nawet najczcigodniejszych ćwiczeń pobożnych, takich jak Droga Krzyżowa, z Najświętszą Ofiarą i innymi Sakramentami, które z Boskiego ustanowienia pochodzą, zalatuje lekkim brakiem powagi. Celowo czy niezamierzenie?
Przyłączę się. Likiery i wódki smakowe polecam. Mniej po nich jadem zionie niż po gorzkiej.Niektórym przydałby się Post od Internetu.
W wieli polskich kościołach odprawia się normalnie i pobożnie Drogę Krzyżową(nabożeństwo). Nie wiem jak jest na tych dla dzieci ale nie mówmy że tylko prawdziwe nabożeństwa sa przeoratach( dla informacji zaliczam się do sympatyków FSSPX).
owszem w kościele OO.Bonifratrów w zeszłym roku była Droga Krzyżowa odprawiana, jak był jeszcze w Polsce obecny Instytut Dobrego Pasterza...kto wie może jeszcze te czasy wrócą ...?
W przeoraciku poinformowano Pana, że IBP już nie jest obecne we Wrocławiu czy gdzieś Pan to wyczytał? A może pisze Pan o swoich (może nie tylko) ukrytych pragnieniach?
Nigdzie w mym poście nie było żadnego "zrównywania", jest to zwyczajnie pewna analogia odnośnie stosunku pewnych osób do pewnych kwestii wyrażona w dodatku w trybie przypuszczającym, a ponieważ ma charakter wyłącznie przepojonej serdeczną krotochwilą ironii, rzecz jasna, że jest zamierzona i celowa. Ot ponieważ bardzo lubię grono "piaskowych mandarynów" to od czasu do czasu wymieniamy sobie nawzajem drobne i uprzejme przecież serdeczności...
Cytat: Lvsaticvs w Lutego 25, 2012, 12:26:00 pmNiektórym przydałby się Post od Internetu.Proszę nie mówić tylko czynić..."kiedy pościcie to nie tak jak faryzeusze, na rogach ulic..." po prostu śmiała decyzja i po sprawie, po co to konsultować na forum?
Niektórym przydałby się Post od Internetu.
Cytat: Major w Lutego 25, 2012, 12:46:15 pmW wielu polskich kościołach odprawia się normalnie i pobożnie Drogę Krzyżową (nabożeństwo). Nie wiem jak, jest na tych dla dzieci ale nie mówmy że tylko prawdziwe nabożeństwa sa przeoratach (dla informacji zaliczam się do sympatyków FSSPX).Ależ wiem Drogi Panie Majorze. Wcalę nie twierdzę, że "tylko w przeoratach”, niestety niewiele jest takich miejsc we Wrocławiu, przynajmniej ja ich nie znam. Owszem jest sporo kościołów, które z racji swej wielowiekowej historii świetnie nadają się do odprawienia Drogi Krzyżowej prywatnie. Co do jednak samego nabożeństwa, to nie wiem czy miał Pan przyjemność widzieć tradycyjną Drogę Krzyżową, bowiem zazwyczaj owe parafialne, nawet najbardziej pobożne (czego im bynajmniej nie odmawiam) znacząco się jednak różnią...
W wielu polskich kościołach odprawia się normalnie i pobożnie Drogę Krzyżową (nabożeństwo). Nie wiem jak, jest na tych dla dzieci ale nie mówmy że tylko prawdziwe nabożeństwa sa przeoratach (dla informacji zaliczam się do sympatyków FSSPX).
Cytat: fsa w Lutego 25, 2012, 14:27:05 pmW przeoraciku poinformowano Pana, że IBP już nie jest obecne we Wrocławiu czy gdzieś Pan to wyczytał? A może pisze Pan o swoich (może nie tylko) ukrytych pragnieniach?IBP to obecnie jeden Kapłan ( do czasu przyjazdu drugiego przynajmniej ) zatem, kiedy np. wyjedzie z Wrocławia to czy Pan tego chce, czy nie chce, "pragnie" czy "nie pragnie", we Wrocławiu na pewno IBP wówczas nie ma. To jest po prostu prawda obiektywna. Cały czas wszak pisałem, że mam wielką nadzieję, że IBP na powrót we Wrocławiu będzie...a kiedy już będzie, to podobnie jak w roku zeszłym będą też i Drogi Krzyżowe...