Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Lutego 17, 2025, 22:41:27 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232983 wiadomości w 6648 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Wizyta duszpasterska - 10 minutowe spotkanie z księdzem
« poprzedni następny »
Strony: 1 2 3 [4] 5 Drukuj
Autor Wątek: Wizyta duszpasterska - 10 minutowe spotkanie z księdzem  (Przeczytany 17190 razy)
Adam
aktywista

« Odpowiedz #45 dnia: Lutego 24, 2009, 13:20:33 pm »

Poza tym w 20 minut też nie zbuduje się zaufania, które pozwoli na poważne potraktowanie postulatów parafian.
Niech pan uwierzy, że się zbuduje. Jeśli jest tak jak pan pisze, to po co w ogóle przychodzić? Lepiej zrobić ogólne błogosławieństwo domów i mieszkań parafian, dokonać "kolędowej aspersji" w kościele i zostawić puszkę przy wyjściu na ofiarę. Po co w ogóle przychodzić do ludzi?

Jest to wybitnie niesprawiedliwy, wręcz paskudny tekst.

Paszkwil?

Gdzie czasy, kiedy się księży po rękach całowało.

Gdzie te czasy, kiedy kolęda była kolędą?
« Ostatnia zmiana: Lutego 24, 2009, 13:23:01 pm wysłana przez Adam » Zapisane
JRWF
aktywista

« Odpowiedz #46 dnia: Lutego 24, 2009, 13:31:38 pm »

Gdzie czasy, kiedy się księży po rękach całowało.

Gdzie te czasy, kiedy kolęda była kolędą?

Gdzie te czasy, kiedy do kobiet się nie mówiło: "Proszę Pana"?  :P
Adam
aktywista

« Odpowiedz #47 dnia: Lutego 24, 2009, 13:35:48 pm »

Halo, tu Ziemia.

Sam się przekonałem, że 20 min wystarczyło.

Pytanie do biskupów, a nie do mnie, ani nie do księży. Ja mogę odpowiedzieć tylko za siebie: w Święta często nie mamy czasu dla przyjaciół, bo rodzina, bo coś tam, a jednak zawsze znajdziemy te parę minut, by złożyć życzenia i zapewnić o naszej pamięci. To może w ogóle do nich nie dzwonić, bo po co?

Ale życzenia ksiądz składa parafianom w kościele. To porównanie wydaje się więc niewłaściwe. Kolęda to nie jest składanie życzeń świątecznych.

Skończyły się wraz z gigaparafiami, gdzie posługuje pięciu księży na krzyż. To w gestii wiernych leży inicjowanie budowania kolejnych parafii, by wspólnoty parafialne były mniej rozległe. Ale ile razy buduje się nowy kosciół, tyle razy słychać wrzaski, że nie ma na szpitale i żłobki, a kler marnotrawi pieniądze.
Należę do gigaparafii i zapewniam pana, że jeśli ktoś chce porozmawiać z księdzem to porozmawia. Na kolędzie również a może przede wszystkim! Po to ona jest.
JRWF
aktywista

« Odpowiedz #48 dnia: Lutego 24, 2009, 13:37:13 pm »

Należę do gigaparafii i zapewniam pana, że (...)

Panie Adamie,
ależ Pan uparty. Pani Szmulka jest kobietą.  :D
Adam
aktywista

« Odpowiedz #49 dnia: Lutego 24, 2009, 13:40:20 pm »

Należę do gigaparafii i zapewniam pana, że (...)

Panie Adamie,
ależ Pan uparty. Pani Szmulka jest kobietą.  :D

W takim razie przepraszam :)
mac
aktywista

sługa Boży Pius XII

« Odpowiedz #50 dnia: Lutego 24, 2009, 13:51:46 pm »

A kiedy powstał zwyczaj chodzenia po kolędzie. No bo dawno, dawno temu chyba tego za średniowiecza nie było?
"Przyglądając się dzisiejszemu Kościołowi (kler-liturgia-teologia) tradycyjny katolik najpierw się oburza, potem trwoży a w końcu wybucha śmiechem."
Thomas
Gość
« Odpowiedz #51 dnia: Lutego 24, 2009, 14:00:05 pm »

Pozostaję przy swoim, zgadzam się z Panem Adamem.
Oooo. A dlaczego mam takich rzeczy nie mówić, skoro taka jest rzeczywistość, a większość parafian uważa swoich księży za nierobów i leserów?
Katolik nie narzeka i uskarża się: że jest ojcem i musi z roboty grzać na wywiadówkę, matką i wstaje o 6 by dojść na stację kolejową i zdążyć na pociąg do roboty(po powrocie pobyć z dziećmi przed snem)lekcje sprawdzić i po prostu "dopilnować", księdzem i musi wywalić pijaka dozorcę cmentarnego, spowiadać tych leserów co to o spowiedzi przypominają sobie raz na rok.
Katolik nie wyrzeka bo to grzech.
Katolik pamięta natomiast (podpierając się nosem ze zmęczenia) by wypastować wieczorem buty, by dobrze wyglądać, uśmiechać się i dawać świadectwo. I wtedy, możemy wymagać od X "skrzypiec" krochmalonej alby.
Amen
A teraz udzielę Wam ....
binraf
aktywista

« Odpowiedz #52 dnia: Grudnia 06, 2013, 21:02:55 pm »

Wznawiam wątek. Proszę o pilną  pomoc jutro przed południem mam wizytę duszpasterską z miejscowej parafii. Jeśli czytaliście moje posty to wiecie jestem nielubiany w kurii oraz parafii. Proboszcz gardzi mszą trydencką, Papież jest tylko symbolem a nie realną władzą. Z tego wszystkiego porzuciłem wszelkie nadzieje na mszę w mojej parafii i zacząłem jeździć do radości. Mimo że mam daleko to godziny są bardziej przyjazne niż Zielonka czy Klemens. Wdawać się w dyskusje czy zostawić domowników sam na sam z kapłanem?  Proboszcz teraz promuje na siłę neokatechumenat i wpuszcza tą wspólnotę do opuszczonego Tradycyjnego Kościółka a Tradycjonalistów pogonił z hukiem. Ja zawsze od progu witam tradycyjnie kapłana z uszanowaniem jego świętych kapłańskich rąk oraz klęczę przy poświęceniu domu, błogosławieństwie domowników.

Proszę o przemyślenia pilną pomoc. Kto jest na forum niech pisze.  Piszcie przemyślenia.
Wolność gospodarcza jako źródło sukcesu. Etyka jako fundament wolności.
binraf
aktywista

« Odpowiedz #53 dnia: Grudnia 06, 2013, 21:21:16 pm »

Przepraszam ale sprawa jest pilna. Jeśli ktoś jest na forum niech pisze.
szkielet
Moderator
aktywista

Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!

« Odpowiedz #54 dnia: Grudnia 06, 2013, 21:43:56 pm »

Niech pan idzie na pivo. Po co się kopać z koniem.
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)

Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.

Jezuitów należy skasować
Jarod
aktywista

« Odpowiedz #55 dnia: Grudnia 06, 2013, 22:15:33 pm »

Jak sam tytuł wskazuje kolęda to jakieś 10 minut. Przez ten czas żadnego księdza na tradycjonalizm się nie nawróci. Sugeruję zwyczajnie pomodlić się z księdzem, zapytać co ciekawego w parafii, czy potrzebna jest jakaś pomoc, miło się pożegnać. Gdy ksiądz po tej wizycie stwierdzi, że "ci obrzydliwi tradsi" nie są tacy straszni to osiągnie Pan więcej dla propagowania Mszy trydenckiej aniżeli jakakolwiek rozmowa o tym kiedy w parafii będzie tradycyjna Msza.
Kefasz
aktywista

Amen tako Bóg daj, byśmy wszyscy poszli w Raj.

ministrantura śpiewniki tradycja->
« Odpowiedz #56 dnia: Grudnia 06, 2013, 23:01:12 pm »

Binrafie (informacja do p.Szkieleta - z Binrafem znamy się jak łyse konie) - pożycz mu książke Milcarka "Historia Mszy" albo książkę xiędza Śniadocha "Msza Trydencka - Mity i Fakty". Zapewnij o modlitwie i zapytaj w czym można pomóc w parafji.
Btw. w mojej parafji kolenda ruszyła, sąsiad tradycjonalista wizytację już miał, był sam nowy proboszcz, kręcił głową, kręcił i sobie poszedł. Ale kropla drąży skałę!
« Ostatnia zmiana: Grudnia 06, 2013, 23:09:24 pm wysłana przez szkielet » Zapisane
Stare jest lepsze Ł5,39
liczne stare książki->http://chomikuj.pl/Pjetja
Z forum amerykańskich tradycjonalistów:
Oto zwyczajowe napomnienie: unikaj żarliwości; krytykuj zasady, nie ludzi.
Bądź rozróżniający, lecz nie czepialski. Bądź pouczający lecz nie zgryźliwy. Bądź zasadniczy, zamiast natarczywy.
romeck
aktywista

« Odpowiedz #57 dnia: Grudnia 07, 2013, 00:54:10 am »

@binraf

Kolęda to nie "dyskusja".
Księdza przyjąć. Pomodlić się razem. (Nie zostawiać domowników będąc samemu domownikiem.)
Przyjąć pokornie krzyż i.... przeżyć milcząc w pokorze.

Piszę serio. Dać sobie spokój z wojenką na "własnym terenie".
Gość w dom - Bóg w dom.
Bartek
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #58 dnia: Grudnia 07, 2013, 11:04:10 am »

@romeck
Przecież i tak przyjdzie wyjaśnić kapłanowi, dlaczego nie widać nas w kościele co niedzielę.
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
binraf
aktywista

« Odpowiedz #59 dnia: Grudnia 07, 2013, 19:06:50 pm »

Kapłana nie było. Chyba o nas zapomniał.

Strony: 1 2 3 [4] 5 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Wizyta duszpasterska - 10 minutowe spotkanie z księdzem « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!