Proszę przyjąć taką "szkołę" wymowy, jaką stosuje się tam, gdzie Pan chodzi na Mszę - i będzie dobrze.
U mnie w parafii nie ma żadnej "szkoły wymowy", więc nie wiem czym się kierować.
Cytat: Michał Warczachowski w Października 05, 2011, 11:07:07 amU mnie w parafii nie ma żadnej "szkoły wymowy", więc nie wiem czym się kierować.Jak to czym? Wskazaniami papieży Piusa X i Jana XXIII.
Pacz Pan jaki rebeliant. Szkoda, że we właściwych sprawach. Ja myślałem, że Pan taki ultramontanin, a tu masz...
Cytat: x. Konstantyn Najmowicz w Października 05, 2011, 15:16:26 pmPacz Pan jaki rebeliant. Szkoda, że we właściwych sprawach. Ja myślałem, że Pan taki ultramontanin, a tu masz... Ale przyzna ksiądz, że mierzy powierzchnię w metrach KWadratowych a nie kładratowych, w kazaniach zwalcza AGNostycyzm, a nie aniostycyzm oraz odmawia zaaKCEptowania a nie zaakCZEptowania wpółczesnej kultury, prawda?
Cytat: Michał Barcikowski w Października 05, 2011, 17:05:04 pmCytat: x. Konstantyn Najmowicz w Października 05, 2011, 15:16:26 pmPacz Pan jaki rebeliant. Szkoda, że we właściwych sprawach. Ja myślałem, że Pan taki ultramontanin, a tu masz... Ale przyzna ksiądz, że mierzy powierzchnię w metrach KWadratowych a nie kładratowych, w kazaniach zwalcza AGNostycyzm, a nie aniostycyzm oraz odmawia zaaKCEptowania a nie zaakCZEptowania wpółczesnej kultury, prawda?Co to ma do rzeczy? Polski to polski, a łacina to łacina? Papieże wyrazili życzenie, by katolicy używali takiej wymowy jak w Rzymie. Proste jak drut. Może się komuś to podobać albo nie podobać, ale takie są wskazania. Nieprzyjęcie tych wskazań nie wyłącza ze wspólnoty Kościoła, ale stawia pytanie o powody takiego oporu. Czyżby też antyrzymskie resentymenty? Więcej nas z Niemcami łączy, niż nam się wydaje.
Ale to nie Sarmaci (a to nie to samo co Polacy) ustalają zasady kultu katolickiego, tylko papieże. Ten dziwny opór jest co najmniej podejrzany.