Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Grudnia 05, 2024, 20:14:23 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232677 wiadomości w 6640 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Ultimatum wobec bpa Williamsona, czyli czy Bractwo św. Piusa X wyznaje dogmaty R
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 15 Drukuj
Autor Wątek: Ultimatum wobec bpa Williamsona, czyli czy Bractwo św. Piusa X wyznaje dogmaty R  (Przeczytany 50399 razy)
radek buczyński
Gość
« Odpowiedz #105 dnia: Lutego 28, 2009, 07:51:00 am »

Panie Radku, przepraszam za słowa, ale co się Pan tak ciągle czepiasz biskupa Williamsona? Działa Pan przecież z Bractwem, a występuje przeciwko Biskupowi? Czyżby rozdwojenie jaźni?

Dla mnie najważniejsza jest obrona prawdy, a nie swoich. Biskup Williamson podważał istnienie komór gazowych, które służyły do zabijania ludzi.
O istnieniu komór gazowych pisał między innymi w swoich raportach rotmistrz Pilecki.
Nie widzę tu rozdwojenia jażni.

Radek Buczyński
Waldemar
Gość
« Odpowiedz #106 dnia: Lutego 28, 2009, 09:43:01 am »

@Radek
Dla mnie najważniejsza jest obrona prawdy
Chyba tu chodzi o obronę Prawdy a nie jakiejś prawdy. Jednak prawda o wymordowaniu Ormian, Polaków, Romów, Rosjan, Żydów jest mimo wszystko innej (historycznej) rangi niż prawda Wiary (Pan Jezus).

Moim zdaniem Pan miesza porządki i zagłębianie się w "prawdę" wypowiedzi bp.Williamsona nie ma sensu. Wszak główną osią napaści na Kościół pod pretekstem odpowiedzi na nieodpowiedzialną wypowiedź bp.Williamsona jest próba sprowadzenia Prawdy Absolutnej do prawd ziemskich. W dalszej zaś kolejności obniżenie tej Jedynej poniżej innych. To tak jak mam mówi do Jasia: "Nie bij kolegi bo się zgrzejesz!" - odwrócenie porządku.

« Ostatnia zmiana: Lutego 28, 2009, 09:48:13 am wysłana przez Waldemar » Zapisane
radek buczyński
Gość
« Odpowiedz #107 dnia: Lutego 28, 2009, 10:02:40 am »

Chyba tu chodzi o obronę Prawdy a nie jakiejś prawdy. Jednak prawda o wymordowaniu Ormian, Polaków, Romów, Rosjan, Żydów jest mimo wszystko innej (historycznej) rangi niż prawda Wiary (Pan Jezus).

Moim zdaniem Pan miesza porządki i zagłębianie się w "prawdę" wypowiedzi bp.Williamsona nie ma sensu. Wszak główną osią napaści na Kościół pod pretekstem odpowiedzi na nieodpowiedzialną wypowiedź bp.Williamsona jest próba sprowadzenia Prawdy Absolutnej do prawd ziemskich. W dalszej zaś kolejności obniżenie tej Jedynej poniżej innych. To tak jak mam mówi do Jasia: "Nie bij kolegi bo się zgrzejesz!" - odwrócenie porządku.

Prawda jest jedna nie ma czegoś takiego jak prawda historyczna.

Radek Buczyński
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #108 dnia: Lutego 28, 2009, 10:24:54 am »

Dla mnie najważniejsza jest obrona prawdy, a nie swoich. Biskup Williamson podważał istnienie komór gazowych, które służyły do zabijania ludzi.
Ma pan rację - prawda jest najważniejsza. Ale nie można zmuszać wierzących w fałszywe teorię ludzi do mówienia prawdy - bo jeśli mówią to wbrew własnym przekonaniom - jest to kłamstwo.
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
radek buczyński
Gość
« Odpowiedz #109 dnia: Lutego 28, 2009, 10:50:58 am »

Ma pan rację - prawda jest najważniejsza. Ale nie można zmuszać wierzących w fałszywe teorię ludzi do mówienia prawdy - bo jeśli mówią to wbrew własnym przekonaniom - jest to kłamstwo.

Rzeczywiście bp. Wiliamson miał niesamowite trudności w dotarciu do prawdy... Wystarczyło na przykład włączyc komputeri poszperać w internecie.
Czym innym jest wierzenie w fałszywe teorie, a czym innym zamykanie oczu na prawdę.

Radek Buczyński
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #110 dnia: Lutego 28, 2009, 11:15:07 am »

Niech Pan nie żartuje Panie Radku !

już sam fakt, KTO głosi hipotezę o rzekomych 6 mln ofiar tzw Holocaustu sprawia, że jestem bardzo ostrożny w tej sprawie. Jeśli coś mówi człowiek, który jest notorycznym kłamcą, to czemu mam wierzyć w jakiekolwiek zdanie ?

Przeciwnicy bpa Williamsona nie są ludzmi miłującymi prawdę z całego serca. Są cynicznymi rozgrywającymi, managerami przedsiębiorstwa Holocaust.

W tym kontekście Irving, z całym swoim szaleńczym filohitleryzmem jest od nich wiarygodniejszy ... To jest paradoks czasów orwellowskich, w których żyjemy
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #111 dnia: Lutego 28, 2009, 11:21:57 am »

Rzeczywiście bp. Wiliamson miał niesamowite trudności w dotarciu do prawdy... Wystarczyło na przykład włączyc komputeri poszperać w internecie.
Czym innym jest wierzenie w fałszywe teorie, a czym innym zamykanie oczu na prawdę.
1) "Od lat 80  nie zajmowałem się tą sprawą" (cyt z pamięci)
2) Jak można zweryfikować prawdziwość informacji publikowanych w internecie? Czytając książkę - ocenia się rzetelność autora i wiarygodność prezentowanych informacji. W internecie - autorami są zwykle amatorzy, a informacje najczęściej są  zlepkiem z różnych źródeł. Jak ocenić ich wiarygodność?
3) Nie przyszło Panu do głowy, ze obowiązki biskupa są ważniejsze niż grzebanie w internecie w sprawie nie mającej związku z duszpasterzowaniem?
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
radek buczyński
Gość
« Odpowiedz #112 dnia: Lutego 28, 2009, 11:23:49 am »

Niech Pan nie żartuje Panie Radku !

już sam fakt, KTO głosi hipotezę o rzekomych 6 mln ofiar tzw Holocaustu sprawia, że jestem bardzo ostrożny w tej sprawie. Jeśli coś mówi człowiek, który jest notorycznym kłamcą, to czemu mam wierzyć w jakiekolwiek zdanie ?

Przeciwnicy bpa Williamsona nie są ludzmi miłującymi prawdę z całego serca. Są cynicznymi rozgrywającymi, managerami przedsiębiorstwa Holocaust.

W tym kontekście Irving, z całym swoim szaleńczym filohitleryzmem jest od nich wiarygodniejszy ... To jest paradoks czasów orwellowskich, w których żyjemy

Dlaczego mamy stosować ich metody i ich moralność?
Pan ciągle z 6 mln,a mnie chodzi o komory gazowe.

Radek Buczyński

Krusejder
aktywista

mój blog
« Odpowiedz #113 dnia: Lutego 28, 2009, 12:17:59 pm »

w ilu obozach miały funckjonować ludobójcze komory gazowe, a jak przyszło co do czego, to okazało się, że nie mordowano w nich ludzi w ten sposob ?

jak wiemy, poziom zuzycia gazu nie jest proporcjonalny po podawanej liczby ofiar

Ja w przeciwienstwie do Biskupa nigdy nie wypowiedzialbym zdania "żaden Żyd nie został zagazowany" - bo nie sądzę, by było ono do obrony. Na pewno ludzie ginęli w ten sposób, choćby dlatego, że hitlerowcy wypróbowywali różne sposoby uśmiercania

Ale nie przyjmuję tez strony przeciwnej
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Krusejder
aktywista

mój blog
« Odpowiedz #114 dnia: Lutego 28, 2009, 14:31:44 pm »

Francuska gazeta popełniła tekst o Biskupie Williamsonie

http://www.continentalnews.fr/actualite/a-decouvrir,136/l-eveque-negationniste-williamson-de-retour-a-londres,5646.html

ozdabiając go taką oto fotką:

gdyby Biskup łaził w takim garniaku, to na pewno nie miałby kłopotu ani z V2 ani ze starozakonnymi ani z Dignitatis Humanae
Kamil
aktywista

« Odpowiedz #115 dnia: Lutego 28, 2009, 18:18:41 pm »

Radek Buczyński
Tak, ale w tym wypadku nie możemy mówić, że w pełni tę prawdę znamy. Zastanawiające jest to, że w kilku państwach (np. w Polsce) za głoszenie odnośnie Szoah tez odmiennych od oficjalnych grozi odpowiedzialność karna. To nie pomaga w dotarciu do prawdy o hitlerowskim ludobójstwie. Prawda jest jedna, ale nie zawsze ją znamy.
Oczywiście, nie przeczę istnieniu komór gazowych. Raczej, jak pan Krusejder nie skłaniam się ani ku oficjalnej wersji, ani ku "negacjonistycznej". Komory zapewne istniały i funkcjonowały jako narzędzie kaźni, ale nie wiadomo na jaką skalę...
radek buczyński
Gość
« Odpowiedz #116 dnia: Lutego 28, 2009, 18:26:08 pm »

Tak, ale w tym wypadku nie możemy mówić, że w pełni tę prawdę znamy. Zastanawiające jest to, że w kilku państwach (np. w Polsce) za głoszenie odnośnie Szoah tez odmiennych od oficjalnych grozi odpowiedzialność karna. To nie pomaga w dotarciu do prawdy o hitlerowskim ludobójstwie. Prawda jest jedna, ale nie zawsze ją znamy.
Oczywiście, nie przeczę istnieniu komór gazowych. Raczej, jak pan Krusejder nie skłaniam się ani ku oficjalnej wersji, ani ku "negacjonistycznej". Komory zapewne istniały i funkcjonowały jako narzędzie kaźni, ale nie wiadomo na jaką skalę...
[/quote]

Przecież ja mówię o tym samym.
Zarzuciłem bp. Williamsonowi, że neguje istnienie komór gazowych.
Nic nie mówiłem o ilości ofiar.

Radek Buczyński
Krusejder
aktywista

mój blog
« Odpowiedz #117 dnia: Lutego 28, 2009, 18:33:27 pm »

Zarzuciłem bp. Williamsonowi, że neguje istnienie komór gazowych.

Ile razy mamy pisać, że Biskup powoływał się na raporty rewizjonistyczne odnoszące się do makiet zbudowanych w Oświęcimiu ?
Waldemar
Gość
« Odpowiedz #118 dnia: Lutego 28, 2009, 18:35:25 pm »

Radek Buczyński

Nie wiem co Pan rozumie przez prawdę, ale dla mnie i większości ludzi z którymi na ten temat rozmawiałem, prawdą jest zdanie, które jest zgodne z rzeczywistością. Ponieważ rzeczywistość poznajemy poprzez pojedyńcze zdarzenia, to i mamy wiele w tym sensie prawd. Prawda zaś historyczna to zdanie zgodne z już miniona rzeczywistością. Takie jest powszechne rozumienie prawdy, które zakładałem. W tym znaczeniu wypowiadałem się o prawdzie historycznej. Oczywiście podkreśliłem też, że range absolutną ma Prawda przez wielkie "P", która z istoty jest jedyna i niezmienna. W tym znaczeniu pańska uwaga jest błędna, a - ponieważ jak powiedziałem - większość ludzi tak rozumie prawdę jak to napisałem, to wydawało mi sie istotne zwrócenie uwagi, że sprawa z wypowiedzią bp. Williamsona, jest rozdmuchiwana nie w celu ustalenia prawdy historycznej, tylko zniszczenia Prawdy Jedynej.

s.Małgorzata
uczestnik

pax et bonum

« Odpowiedz #119 dnia: Lutego 28, 2009, 18:40:39 pm »

Widzę nowe przykazanie: nie ruszać tego tematu :-X
Najgorsze potem są tzw."sprostowania" odnoszące się nie do prawdy ale do przyjętej a priori tezy.
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 15 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Ultimatum wobec bpa Williamsona, czyli czy Bractwo św. Piusa X wyznaje dogmaty R « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!