Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Grudnia 05, 2024, 20:58:03 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232678 wiadomości w 6640 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Ultimatum wobec bpa Williamsona, czyli czy Bractwo św. Piusa X wyznaje dogmaty R
« poprzedni następny »
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 15 Drukuj
Autor Wątek: Ultimatum wobec bpa Williamsona, czyli czy Bractwo św. Piusa X wyznaje dogmaty R  (Przeczytany 50434 razy)
JRWF
aktywista

« Odpowiedz #45 dnia: Lutego 24, 2009, 09:54:01 am »

potwierdzenie ważności święceń kapłańskich tj. zniesienia suspensy na kapłanów FSSPX.

Samo istnienie suspensy dla kapłanów jest potwierdzeniem ważności święceń kapłańskich...
Jean Raspail
rezydent

« Odpowiedz #46 dnia: Lutego 24, 2009, 10:00:13 am »

źle się wyraziłem, ale nie ukrywam, że w tym temacie jestem laikiem do kwadratu. Zgadzam się, że święcenia jak najbardziej były ważne, chodzi mi raczej o udzielanie ważnych sakramentów.
Brat Horhe
adept
*

« Odpowiedz #47 dnia: Lutego 24, 2009, 12:24:27 pm »

W całej tej dyskusji wydaje mi się, że przeoczyliście pewną możliwość.

Zakładamy, że Bractwo jest jednością. Jak wiemy, iż bliżej ortodoksji, która dodatkowo pozbyła się autorytetu rozstrzygającego każdy spór dochodzi do procesu, w którym każdy biskup, każdy proboszcz jest "sobie panem". Zakładamy więc, że Fellay działa w interesie Bractwa i że Bractwo stanowi jedność w osobie Fellaya. A tak moim zdaniem nie jest.
Williamson zniknął, nie ma go w Argentynie i nie wiadomo gdzie jest ...
Ponoć kapucyni z Morgon wypowiedzieli w jakiś sposób posłuszeństwo Fellay'owi i wreszcie Felley jako wcześniejszy ekonom bractwa może być skoncentrowany na sprawach doktrynalnych i Prawdzie o której mówi Williamson - MOŻE, ale nie musi ...
Jeżeli ks. Stehlin, mówi w wywiadzie dla Dominikańskiego Ośrodka Liturgicznego  "Och! Ten nasz biedny bp Williamson ..." - mnie się lampka zapala. O co tu tak naprawdę chodzi. Co robi Fellay i w co gra? Czy nie wiedzieli, że przeciwnik wykorzysta Williamson'a? Dlaczego tak łatwo pozbyto się go z seminarium w Argentynie? Szybkość z jaką to zrobiono nie jest typowa dla ortodoksji ... I gdzie jest Williamson?

Bp Williamson staje się pewnym symbolem tych dni ... Znów świat wygrywa, bo argumenty pozareligijne odwracają od Wiary uwagę od problemu Prawdy, a co gorsza uwagę świata katolickiego również. Przykład tego forum ...
« Ostatnia zmiana: Lutego 24, 2009, 12:26:53 pm wysłana przez Brat Horhe » Zapisane
JRWF
aktywista

« Odpowiedz #48 dnia: Lutego 24, 2009, 12:45:56 pm »

Podejrzewam (nic więcej, to tylko moje domysły), że bp Williamson usunął się w cień bez niczyjego nakazu. Dla dobra Kościoła, Bractwa i porozumienia z Watykanem. Między innymi po to, żeby nie odciągać uwagi od tego, co najważniejsze.
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #49 dnia: Lutego 24, 2009, 12:59:43 pm »

Tylko sedewakantyści mogą dziś z triumfalizmem stwierdzić: "a nie mówiliśmy".

postawa sedeprywacjonistów i sedewakantystów jest logiczna: skoro nie uznają, że X jest organem Kościoła, to nie odwołują się od jego decyzyj. Równocześnie - nie kontestują poszczególnych decyzyj, nie przebierają w nich tak łatwo jak w ulęgałkach.

Jeśli osoby te nie są w schiźmie (czyli nie uznają się za jedynych wspólczesnych katolików), to ze skrytą radością stwierdzą, że porozumienie Bractwa z Watykanem uporządkuje kilka kwestyj, ale nie będą skakać z radości, że "zdrajcy zdradzili do końca)
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
andy
aktywista

« Odpowiedz #50 dnia: Lutego 24, 2009, 21:14:46 pm »

Podejrzewam (nic więcej, to tylko moje domysły), że bp Williamson usunął się w cień bez niczyjego nakazu. Dla dobra Kościoła, Bractwa i porozumienia z Watykanem. Między innymi po to, żeby nie odciągać uwagi od tego, co najważniejsze.

Dokładnie. Bez nakazu ale w porozumieniu. A moim zdaniem bp. Fellay gra na uśpienie moderny.
Wiedhold
rezydent

« Odpowiedz #51 dnia: Lutego 24, 2009, 21:41:13 pm »

http://www.spiegel.de/fotostrecke/fotostrecke-40044.html#backToArticle=609703

Jakiś dziennikarzyna twierdzi, że bp Williamson pobił go na lotnisku w Buenos Aires.
Major
aktywista

« Odpowiedz #52 dnia: Lutego 24, 2009, 21:43:40 pm »

Ciekawe kiedy znajdą się dzieci gwałcone przez bpa Williamsona? To teraz takie modne.
Major
aktywista

« Odpowiedz #53 dnia: Lutego 24, 2009, 22:03:15 pm »

Właśnie przed chwilą obejrzałem ten film z "biskupem". Przecież to dziennikarska prowokacja. Jest na tvn 24.
radek buczyński
Gość
« Odpowiedz #54 dnia: Lutego 24, 2009, 22:11:27 pm »

Jest to rozsądna decyzja z jego strony. Powinien się na jakiś czas "zgubić".

Radek Buczyński
andy
aktywista

« Odpowiedz #55 dnia: Lutego 25, 2009, 01:24:04 am »

http://www.spiegel.de/fotostrecke/fotostrecke-40044.html#backToArticle=609703

Jakiś dziennikarzyna twierdzi, że bp Williamson pobił go na lotnisku w Buenos Aires.

Dziwne, że on tak bez sutanny ani nic... Coś mi się biskup z SSPX bez sutanny wydaje mało prawdopodobny.
Agnieszka
adept
*

« Odpowiedz #56 dnia: Lutego 26, 2009, 14:26:39 pm »

Panie Radku, a czemu Pan sądzi, że biskup powinien teraz zniknąć? I że dobrze robi? Te sprawy rozgrywane są poza nim i sięgają dalej niż się Panu wydaje.
radek buczyński
Gość
« Odpowiedz #57 dnia: Lutego 26, 2009, 16:33:53 pm »

Panie Radku, a czemu Pan sądzi, że biskup powinien teraz zniknąć? I że dobrze robi? Te sprawy rozgrywane są poza nim i sięgają dalej niż się Panu wydaje.

On dał pretekst do tych oskarżeń.
Szczególnie, gdy stwierdził, że komory gazowe nie służyły do zabijania ludzi, ponieważ on nie widział żadnych dowodów na to. Przecież na Zachodzie na każdym uniwersytecie jest katedra holokaustu i nawet są muzea poświęcone temu tematowi. Więc wymówka była kiepska. Tym bardziej, że bp. był parę lat temu w Polsce i mógł odwiedzić Auschwitz. Tam by sie dużo dowiedział. Tym bardziej, że na człowieka uznającego się za znawce tematu, nie powinien ominąć takiej okazji.

Teraz powinien się na jakiś czas zająć jedynie posługą kapłańską, a na te tematy wogóle się nie wypowiadać.

Radek Buczyński
Zygmunt
Gość
« Odpowiedz #58 dnia: Lutego 26, 2009, 16:38:12 pm »

Przecież na Zachodzie na każdym uniwersytecie jest katedra holokaustu [...]

Naprawdę?
radek buczyński
Gość
« Odpowiedz #59 dnia: Lutego 26, 2009, 16:53:29 pm »

Naprawdę?

Oczywiście, każdy znany uniwersyte takie coś ma. Mozna rozwarzać czy to potrzebne.
TYm ciekawiej jest tutaj ponieważ bp. Williamson działa w USA, a tam to już jest natłok tych instytucji holokaustowych.
Nie mniej próbowała ukazać absurdalność tłumaczenia bp. Williamsona w tej sprawie.

Radek Buczyński
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 15 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Ultimatum wobec bpa Williamsona, czyli czy Bractwo św. Piusa X wyznaje dogmaty R « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!