Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Marca 25, 2025, 15:39:48 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233059 wiadomości w 6649 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Dziwna pokuta
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 3 4 [5] Drukuj
Autor Wątek: Dziwna pokuta  (Przeczytany 20324 razy)
jwk
aktywista

« Odpowiedz #60 dnia: Października 22, 2009, 19:56:59 pm »

Dla relaksu zdradzi Pan swoje preferencje :)?
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #61 dnia: Października 22, 2009, 20:01:25 pm »

Piwo zimne, lub piwo mocne (np. Debowe mocne) w temperaturze ok 10-15 stopni, ale to na rozgrzanie bardziej :)
jwk
aktywista

« Odpowiedz #62 dnia: Października 22, 2009, 20:07:16 pm »

Zatem miłego wieczora!
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Murka
aktywista

« Odpowiedz #63 dnia: Października 22, 2009, 20:23:47 pm »

Ha! Wiedzialam! I kto ma najlepszy komputer, a? :D
Niech się nie trwoży serce wasze ani się lęka.
Eligiusz
aktywista

ś.p. Anna Walentynowicz
« Odpowiedz #64 dnia: Października 22, 2009, 22:38:11 pm »

Wracając do tematu wątku:

Nadzieja polskich tradycjonalistów dała głos http://forum.piusx.org.pl/forum/index.php?topic=1872.msg6836#msg6836
Pokuta może zostać zmieniona na inną, z każdego rozsądnego powodu (takim jest każdy duchowy pożytek penitenta - spowiadającego się):
1. przez każdego spowiednika, podczas spowiedzi
2. przez kapłana, który zadał pokutę, nawet poza spowiedzią
Zawsze można czekać do następnej spowiedzi i poprosić o zmianę pokuty  (jeśli nie można jej wykonać, z jakichkolwiek przyczyn)
JRWF
aktywista

« Odpowiedz #65 dnia: Października 22, 2009, 22:43:28 pm »

Skoro wracamy do tematu wątku, to powiem, że byłem lekko zdruzgotany tym, co Pan PSFF nam zrelacjonował...
Jaki cel mógł przyświecać spowiednikowi, nakazującemu modlić się stojąc przed wystawionym Najświetszym Sakramentem?  ???
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #66 dnia: Października 22, 2009, 22:51:05 pm »

sądzę, że każdy cel prócz odmówienia Te Deum (tę modlitwę zasadniczo mozna odmowić na stojaka przed Najśw. Sakramentem) mozna potraktować jako przynajmniej niecelny :|
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
PTRF
aktywista

« Odpowiedz #67 dnia: Października 22, 2009, 23:31:54 pm »

Jaki cel ? Nie wiem, nie mam pojęcia. Ale ponieważ wiem o który kościół chodzi to napiszę, że dziwne (?) rzeczy się tam dzieją. W tym kościele nigdy nie była udzielana Komunia św. na stojąco - zawsze na klęcząco i (w dzień powszedni, w niedziele nie) przy balaskach. Od zeszłego roku jest "kolejkowo" - na stojąco. W tym kościele po wielu latach miała być znowu odprawiana Msza KRR. Nie będzie. Przynajmniej na razie. Zmieniono prawie całą "obsadę" klasztoru / kościoła. Dlaczego ? Nie wiem. Tak podobno w tym zakonie jest.
"Kto tradycji nie szanuje
 Niech nas w dupę pocałuje"
/kawaleryjskie/
jwk
aktywista

« Odpowiedz #68 dnia: Października 23, 2009, 11:01:22 am »

To właściwie udzielił Pan odpowiedzi. U mnie w parafii terytorialnej >10 lat temu pojawiać zaczęli się nowi duszpasterze akademiccy, którzy wraz ze "fszpulnotą" Emmanuel przeszli do modernistycznej ofesywy. Teraz bywam tam conajwyżej na Mszach pogrzebowych.

P.S. Co do przedmiotu Spowiedzi Świętej, nigdy nie poruszam tematów, co do których nie czuję wyrzutów sumienia i które nie mieszczą się w klasycznym rachunku sumienia. Tego co jest i tak wystarczy.
PSFF
uczestnik

« Odpowiedz #69 dnia: Października 23, 2009, 13:49:10 pm »

Rzeczywiście, jest jak pisze p. PTRF. Rzadko tam chodzę. Kiedyś częściej, bo można było wyspowiadać się w ciągu dnia 'na dzwonek'. Kiedyś spowiadali zakonnicy bardzo solidnie. Teraz poszedłem po kilku latach i to już nie to... A może jeden się taki tylko trafił?
Strony: 1 ... 3 4 [5] Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Dziwna pokuta « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!