Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Marca 21, 2025, 01:38:18 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233053 wiadomości w 6649 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Dziwna pokuta
« poprzedni następny »
Strony: 1 2 [3] 4 5 Drukuj
Autor Wątek: Dziwna pokuta  (Przeczytany 20271 razy)
Domino
uczestnik

Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu.

« Odpowiedz #30 dnia: Października 22, 2009, 14:12:10 pm »

A moim zdaniem jesli ktos nie uznaje taj. swiatla za czesc Rozanca, ma prawo poprosic o zamiane takiej pokuty; ze wzgledu na kontekst, tj. na fakt, iz z tajemnic fakultatywnych uczyniono de facto czesc konstytutywna Rozanca (parafialne nabozenstwa rozancowe, zywy rozaniec etc.) i wg niego udzial w tym (odmawianie tajemnic swiatla) legitymizuje calkowite rozwalanie porzadku rozancowego.

Ha! Tylko co z tego skoro spowiednik nie kuma co się doń gg. Widzi Pani, mi też się raz kiedyś tak trafiło, że ks. w konfesjonale zmusił mnie do odmówienia dziesiątka świateł i mimo dość długiej dyskusji przyblokowującej konfesjonał powiedział, że nie zastąpi owej pokuty niczym innym, więc więcej do tego ks. nie pójdę rzecz jasna.

Chyba zrobił to dla przeforsowania własnego "JA" i nazwijmy to powalczenia z uporem penitenta. Przepraszam ale na forum nie podam całego uzasadnienia sprawy i mimo niemalże "kłótni" w konfesjonale, dla ważności spowiedzi przyszło mi się tak męczyć i walczyć ze sobą z racji moich dość konkretnych przekonań. Cóż, Bozia i tak wie o co chodzi i odróżnia przymus od dobrej woli.

W takim wypadku chyba trzeba odmówić to "coś" a potem w geście "zadośćuczynienia" za to "coś" normalny różaniec przypadający na konkretny dzień i tyle, bo co zrobić....  ???

Delikatna materia wymaga delikatnego podejścia.
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #31 dnia: Października 22, 2009, 14:24:18 pm »

powiem Państwu w ramach ciekawostki, że byłem ostatnio w księgarni na Miodowej. Październik - miesiąc rózańcowy, więc publikacyj na ten temat sporo wystawionych. Zaglądał więc do rozwazania rózańca ze sw. x. Vianneyem i ze zdziwieniem widzę, że on też rozwazal tajemnice światla

:DDD
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
kurak
aktywista

Damnat quod non intelligunt !!!

« Odpowiedz #32 dnia: Października 22, 2009, 14:26:46 pm »

Ojciec Pio tez ;D ;D
Zawsze Wierni - Prawdzie katolickiej, Prawdzie Jedynej...
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #33 dnia: Października 22, 2009, 14:28:17 pm »

pewnie nawet na abp. Lefebvre'a znalazłyby się cytaty ...
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Domino
uczestnik

Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu.

« Odpowiedz #34 dnia: Października 22, 2009, 14:29:13 pm »

powiem Państwu w ramach ciekawostki, że byłem ostatnio w księgarni na Miodowej. Październik - miesiąc rózańcowy, więc publikacyj na ten temat sporo wystawionych. Zaglądał więc do rozwazania rózańca ze sw. x. Vianneyem i ze zdziwieniem widzę, że on też rozwazal tajemnice światla :DDD

kurczaki, może to lata świetlne zadziałały ;)?
Delikatna materia wymaga delikatnego podejścia.
Murka
aktywista

« Odpowiedz #35 dnia: Października 22, 2009, 14:31:44 pm »

Uuu panie, nie on jeden. Z czasopisma "Rozaniec" co miesiac wynika, ze taj. swiatla odmawiali niemal wszyscy swieci :)
Widac nowe tajemnice tak jak dogmaty dzialaja wstecz ;)
Niech się nie trwoży serce wasze ani się lęka.
miki
aktywista

« Odpowiedz #36 dnia: Października 22, 2009, 14:34:34 pm »

Proszę mi uświadomić, co złego jest w odmawianiu "tajemnic światła"? Przecież rozważa się takie same wydarzenia z życia Chrystusa, co przy innych. Tyle, że te z pozostałych części są ważniejsze - no to oczywiste - narodzenie, śmierć, zmartwychwstanie... A jeśli powiedzą Państwo : "nic złego", to w czym jest lepsze odmawianie tradycyjnej formy różańca? Jam zielony niczym trawa
Taki sobie o...
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #37 dnia: Października 22, 2009, 14:36:13 pm »

Kupilem dzieciom jakies rozprowadzane przy polskiej parafii pisemko, bo kolorowe, a w srodku gry i zabawy, w sam raz dla nich, w tresci w miare ortodoksyjne, a tam dodatek o rozancu i owe niesmiertelne tajemnice swiatla. Pisemko zostawilem, dodatek zarekwirowalem.

Niedlugo sie okaze, ze Matka Boza objawila tajemnice swiatla tylko sredniowieczni kopisci zapomnieli skopiowac, bo sie spieszyli na final pucharu swiata w telewizji.
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #38 dnia: Października 22, 2009, 14:39:37 pm »

Proszę mi uświadomić, co złego jest w odmawianiu "tajemnic światła"? Przecież rozważa się takie same wydarzenia z życia Chrystusa, co przy innych. Tyle, że te z pozostałych części są ważniejsze - no to oczywiste - narodzenie, śmierć, zmartwychwstanie... A jeśli powiedzą Państwo : "nic złego", to w czym jest lepsze odmawianie tradycyjnej formy różańca? Jam zielony niczym trawa

W rozwazaniu - nic. W nazywaniu tego roznancem - bardzo wiele. W przymuszaniu do "tajemnic swiatla" - jeszcze wiecej. Rozaniec ma okreslona definicje, ktorej lepiej nie zmieniac, bo konfuzja semantyczna zawsze sie msci. Do normalnego rozanca przywiazane sa obietnice Matki Bozej i odpusty koscielne.

Pozwoli pan, ze zacytuje jeszcze raz ks.Laguérie z IDP :

"Nie watpie, ze z rozwazania tajemnic swiatla, jak Przemienienie na gorze Tabor czy gody w Kanie mozna odniesc wielka korzysc duchowa. Jakze bogate sa owe ustepy Ewangelii !

Ale dlaczego tylko te, a nie inne ? Moglbym bez trudnosci wymyslec tajemnice "anielskie" (aniol Zachariasza, aniol czy anioly sw. Jozefa, aniol z sadzawki Siloe, aniol-pocieszyciel w godzinie Meki etc.) albo tajemnice "wodniste" (woda Jordanu, woda w Kanie, chodzenie po wodzie, uciszenie burzy, znow Siloe). Albo tez tajemnice "kobiece" - super latwe (Samarytanka, janogrzesznica, Maria Magdalena, zona Pilata, Herodiada, a nawet - jak juz to juz - ta ladacznica Salome).

Lecz jak mowia przyslowia Salomona : "Nie przesuwaj starej miedzy, ustalonej przez twoich przodków". Zmieniajac punkty odniesienia dla poboznosci raczej sie do niej zniecheca niz zacheca.

Zwalszcza, ze tradycyjne tajemnice roznaca zostaly don wlaczone poprzez objawienia swietych jak np. sw. Dominika oraz samej Matki Bozej.

A ponadto zostaly one dobrane, to oczywiste, jako tajemnice naszego odkupienia i stanowia tym samym prawdziwe male arcydzielo syntezy teologicznej.

Z tych wszystkich powodow i jeszcze wielu innych zachowajmy nasz rozaniec takim, jakim jest i starajmy sie byc mu jeszcze bardziej wierni."
« Ostatnia zmiana: Października 22, 2009, 14:44:31 pm wysłana przez Fons Blaudi » Zapisane
Murka
aktywista

« Odpowiedz #39 dnia: Października 22, 2009, 14:43:05 pm »

Chodzi o specyfike ofiarowanej ludziom przez Maryje modlitwy rozancowej. O to, by odpowiadala ukladowi psalmow w brewiarzu. O to, by zachowac ja w takiej formie, do jakiej przywiazane zostaly konkretne odpusty i obietnice Maryjne. No i jak dla mnie - najbardziej chodzi o to, ze skoro taj. swiatla nie sa konstytutywna czescia tej modlitwy, to wyglada na to, iz w parafiach w pazdzierniku w kazdy czwartek nie odmawia sie Rozanca, a w kolkach rozancowych w kazdej rozy jest piec osob, ktore przez piec miesiecy z rzedu nie uzyskuja lask zwiazanych z rozancowa modlitwa.
Tak to wyglada. A czy rzeczywiscie papiez nie ma prawa ustanowic nowych tajemnic czescia konstytutywna Rozanca - tego nie wiem. Imho ma, choc z tego prawa nie skorzystal.
Niech się nie trwoży serce wasze ani się lęka.
jwk
aktywista

« Odpowiedz #40 dnia: Października 22, 2009, 15:04:39 pm »

Uuu panie, nie on jeden. Z czasopisma "Rozaniec" co miesiac wynika, ze taj. swiatla odmawiali niemal wszyscy swieci :)
Widac nowe tajemnice tak jak dogmaty dzialaja wstecz ;)
Nadredaktor Milcarek jest w stanie wszystko uzasadnić ;) jak swego czasu przesunięcie Święta Chrystusa Króla w KRR na termin NOM'owski.
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #41 dnia: Października 22, 2009, 18:48:22 pm »

Widzi Pan, to w gruncie rzeczy NIE jest rzeczywistosc koscielna. To jest obca, wroga rzeczywistosc, ktora bezprawnie wdarla sie na lono Kosciola, rzeczywistosc szatanska, a nie koscielna. Kosciol jest swiety, jest Mistycznym Cialem Chrystusa. Modernizm, ktory wprowadzaja don i pielegnuja najemnicy, nie stanowi integralnej czesci Kosciola, zatem "rzeczywistoscia koscielna" mozna go nazwac jedynie w takim znaczeniu, ze Kosciolowi przyszlo sie z nim mierzyc, co gorsza we wlasnych szeregach. Modernizm, chocby najbezczelniej funkcjonowal fizycznie na lonie Kosciola, nigdy nie bedzie stanowil jego czesci. To po prostu cialo obce, ktore panoszy sie w organizmie, ale nie jest jego naturalna czescia.

Przepraszam, ale caly ten zargon tu stosowany jest tak niescisly, ze slowa jak "posoborowie", "posoborowy gnoj", "modernizm" znaczyc moze wszystko albo nic. Godze sie na ocenianie przypadkow jednostkowych, ktorych jest wiele nie przecze, ale budowanie takich uogolnien i propagowanie takich wybitnie obrazliwych dla Kosciola okreslen, na katolickim forum to lekka przesada. Podobnej masci teksty mozna znalezc na wybitnie "prokoscielnych" forach onetu i gazety.pl.
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #42 dnia: Października 22, 2009, 18:52:02 pm »

Nikt tu nie obraza Kosciola, co najwyzej pan, utozsamiajac herezje, naduzycia i inny gnoj z Mistycznym Cialem Chrystusa.
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #43 dnia: Października 22, 2009, 18:57:42 pm »

Mnie pani Murko nie interesuja czyjes licentie poetici, jesli ktos sie uwaza za katolika to wypada miec pewien szacunek do kwestii o ktorych sie wypowiada. "Posoborowy gnoj" mozna rozumiec wielorako, zauwazylem ze dla niektorych to wszystko co nie jest KRRem, wiec sie dopytuje, bo sam osobiscie czuje sie z tym "gnojem" zwiazany i  w tym "gnoju" otrzymalem sakramenty, w tym "gnoju" sluzy wielu swietych ksiezy i wyznaje wiare wielu bardzo dobrych katolikow. Niektorzy tu zapomianaja ze katolicyzm to nie tylko msza swieta i bronienie takich wypowiedzi (jak ta o gnoju) uznaje za dziwne i smieszne.
Niech Pan chwile sie zastanowi, odetchnie i dopiero wtedy odpowie, a najlepiej po zrozumieniu tego co napisala pani Murka.
Prosze jeszcze raz toprzeczytac, postarac sie zrozumiec i nie bedzie sie Pan obrazal bez owodu.

Panie Kalebasiak jak nie ma pan nic do powiedzenia to pan nic nie mowi, bo z panskiego postu nic nie wynika.

Strasznie panowie nadwrazliwi. Czyzbym na jakis odcisk nastapil ? Szkoda, ze przy tym niby to dopraszajac sie o wyjasnienia manipuluja panowie dosc niezzrecznie cytujac tylko pierwsze wyrazenie z mojego zapozyczenia literackiego "w posoborowym gnoju mozna znalesc jakies perly". Czy jestem w stanie uwiezyc, ze uczestnicy FK sa az takimi ignorantami, ze nie znaja bajki Fedrusa o perle w kupie nawozu ? Co panowie robili na lekcjach polskiego przed matura ? A jak ktos napisze "sprawdzic czy nie ksiadz", to tez panowie to o ilez wam blizsze odniesienie kulturowe bierzecie doslownie ? Troszke mniej zlej woli poprosze.

Pan mi tu nie wyjezdza teraz z bajkami, nic to nie zmienia w pana wypowiedzi.

Nie bede powtarzal tego, co napisala pani Murka, ale doprecyzuje, ze posoborowie nie jest tozsame z Kosciolem katolickim po soborze inaczej niz tylko chronologicznie. Obecny bezprecedensowy kryzys Kosciola polega na tym, ze w jednym organizmie przenikaja sie na roznych szczeblach dwa odrebne i wrogie sobie organizmy duchowe : Boski Kosciol katolicki, jeden, swiety, powszechny i apostolski oraz neo-kosciol wymarzony przez modernistow i progresistow, ekumeniczny i antropocentyczny, ktory z Kosciolem zalozonym przez Pana Jezusa nie ma nic wspolnego. Paradoks ? Owszem, i to bardzo trudny do zrozumienia, a jeszcze trudniejszy do wyjasnienia (fundamentalnym tekstem jest tu deklaracja z 21 listopada 1974 r). Mysterium iniquitatis, ktore polega na tym, ze Szatan posluguje sie strukturami instytucjonalnymi przez ktore ma dzialac Bog. Zatem codziennie napotykamy przyklady tezj absurdalnej dwoistosci : bp. Zollitsch jest biskupem Kosciola katolickiego ? Jest, bo nikt go z tego urzedu nie zdjal. Czy jest biskupem katolickim ? Bez watpienia nie jest. I tak na wszystkich szczeblach, az do waszych proboszczow, ktorzy odmawiaja rozaniec i Droge krzyzowa, spowiadaja i udzielaja sakramentow, a jednoczsnie nauczaja, ze wszystkie religie sa rowne albo, ze Pan Jezus byl tylko czlowiekiem.

Proponuje dolaczyc do sedekow, oszczedzi pan sobie babrania sie w posoborowym gnoju. Nie wiem gdzie pan widzial tych wszystkich proboszczow, nie wiem czy jest choc procent tak nauczajacy, ale oczywiscie pan w swoje uogolnienia swiecie wierzy. No coz moze zatem powie mi pan czy moj chrzest przyjalem w neokosciele czy w Kosciele katolickim, bo sam juz nie wiem.
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #44 dnia: Października 22, 2009, 18:58:30 pm »

Nikt tu nie obraza Kosciola, co najwyzej pan, utozsamiajac herezje, naduzycia i inny gnoj z Mistycznym Cialem Chrystusa.

Prosze nie odwracac kota ogonem. Panskie zdanie o Kosciele katolickim juz poznalem.
Strony: 1 2 [3] 4 5 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Dziwna pokuta « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!