PSFF
uczestnik

|
 |
« dnia: Października 21, 2009, 18:52:31 pm » |
|
Poszedłem do spowiedzi. Spowiednik powiedział, żebym za pokutę od razu poszedł do kaplicy obok i w pozycji stojącej odmówił wymienione przez niego modlitwy. Nie byłoby w tym może nic dziwnego, gdyby nie to, że w tej kaplicy jest stale wystawiony Najświętszy Sakrament. I co o tym myśleć?
|
|
|
|
|
|
|
Krzysztof Kałębasiak
|
 |
« Odpowiedz #1 dnia: Października 21, 2009, 19:17:52 pm » |
|
Poszedłem do spowiedzi. Spowiednik powiedział, żebym za pokutę od razu poszedł do kaplicy obok i w pozycji stojącej odmówił wymienione przez niego modlitwy. Nie byłoby w tym może nic dziwnego, gdyby nie to, że w tej kaplicy jest stale wystawiony Najświętszy Sakrament. I co o tym myśleć?
Moze wiedzial, ze trads i chcial dolozyc cierpien?
|
|
|
|
|
|
|
jp7
|
 |
« Odpowiedz #2 dnia: Października 21, 2009, 19:31:59 pm » |
|
Zmienić spowiednika. Następnemu opisać przypadek ze spowiedzią. Kapłan ów z całą pewnością wiedział żeś Pan trads i próbował Pana wytresować...
|
|
|
|
Kyrie Eleison! Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
|
|
|
Murka
|
 |
« Odpowiedz #3 dnia: Października 21, 2009, 19:46:03 pm » |
|
Pierwszy raz slysze, zeby spowiednik precyzowal postawe penitenta przy wypelnianiu pokuty :O
|
|
|
|
Niech się nie trwoży serce wasze ani się lęka.
|
|
|
jwk
|
 |
« Odpowiedz #4 dnia: Października 21, 2009, 19:52:35 pm » |
|
A nie kazał się czasem kiwać w miejscu znaków przestankowych? 
|
|
|
|
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła, Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
|
|
|
Murka
|
 |
« Odpowiedz #5 dnia: Października 21, 2009, 20:05:02 pm » |
|
:DDDDDDDDDDDDDDDD
No i jaka to pokuta byla, moze Kabbalat Shabbat? :D
|
|
|
|
|
|
|
Jarod
|
 |
« Odpowiedz #6 dnia: Października 21, 2009, 21:26:40 pm » |
|
Niech zgadne... albo Pan czesto kleka do Komunii wbrew temu, ze wiekszosc stoi, albo Pan sie wyspowiadal z przyjmowania Komunii na stojaco 
|
|
|
|
|
|
|
Krusejder
|
 |
« Odpowiedz #7 dnia: Października 21, 2009, 21:32:52 pm » |
|
a te modlitwy to nie byly przypadkiem tajemnice światła ?
|
|
|
|
|
|
|
pauluss
|
 |
« Odpowiedz #8 dnia: Października 21, 2009, 21:39:59 pm » |
|
Prosze sie cieszyc, ze byl calkiem laskawy i nie zakazal udzialu w mszy trydenckiej 
|
|
|
|
|
|
|
Fons Blaudi
|
 |
« Odpowiedz #9 dnia: Października 21, 2009, 22:27:41 pm » |
|
Jam bym poslusznie odmowil na stojaco, jak nakazal spowiednik, a potem jeszcze raz to samo na kolanach w jego intencji.
|
|
|
|
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
|
|
|
Antiquus_ordo
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 dnia: Października 21, 2009, 22:45:23 pm » |
|
Może po prostu słabo Pan grzeszył 
|
|
|
|
|
|
|
Eligiusz
|
 |
« Odpowiedz #11 dnia: Października 21, 2009, 22:56:29 pm » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Krusejder
|
 |
« Odpowiedz #12 dnia: Października 21, 2009, 23:49:16 pm » |
|
http://forum.piusx.org.pl/forum/index.php?topic=1872.msg6700#msg6700
:| kuriozalne są rady naszego współforumowicza - czy dając ten link miał Pan za cel dyskredytację tej osoby ? Co jest złego w pokucie pt. "tajemnice światła" ? Mojem zdaniem absolutnie nic, problem byłby wtedy, gdyby na przykład spowiednik zakazal komukolwiek odmawiania tradycyjnego układu Różańca. Kto dostanie taką pokutę powinien ją odmówić, przecież w tej koronce nie ma nic niewłaściwego doktrynalnie. A jeśli OBOK nich odmawi którąś z częsci Różańca, to tylko lepiej
|
|
|
|
|
|
|
Murka
|
 |
« Odpowiedz #13 dnia: Października 22, 2009, 00:18:27 am » |
|
A moim zdaniem jesli ktos nie uznaje taj. swiatla za czesc Rozanca, ma prawo poprosic o zamiane takiej pokuty; ze wzgledu na kontekst, tj. na fakt, iz z tajemnic fakultatywnych uczyniono de facto czesc konstytutywna Rozanca (parafialne nabozenstwa rozancowe, zywy rozaniec etc.) i wg niego udzial w tym (odmawianie tajemnic swiatla) legitymizuje calkowite rozwalanie porzadku rozancowego.
Ja tam akurat w kwestii Rozanca nie mam sprecyzowanego zdania, ale moge sobie wyobrazic analogiczna sytuacje, gdyby wprowadzono jakis fakultatywny tekst np. do Modlitwy Panskiej, zalozmy dodatkowe prosby o sprawiedliwosc spoleczna i ducha tolerancji, Kosciol nagle przestaje odmawiac ja w tradycyjnej formie i zaczyna powszechnie odmawiac w formie zmodyfikowanej. Gdybym taka pokute dostala, to nawet gdybym zgadzala sie z potrzeba spolecznej sprawiedliwosci i posiadania ducha tolerancji, poprosilabym o jej zamiane na forme oryginalna.
|
|
|
|
|
|
|
Major
|
 |
« Odpowiedz #14 dnia: Października 22, 2009, 00:22:54 am » |
|
Gdzieś już to było ale gdzie pisze że nowe części są fakultatywne? Bo jeśli są to ja wrócę chyba do starszego układu od czasu do czasu mówiąc tylko tajemnicę światła.
|
|
|
|
|
|
|
|