Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Listopad 28, 2020, 04:36:59 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Skauci św. Bernarda

http://ssbc.pl/
220142 wiadomości w 6355 wątkach, wysłana przez 1573 użytkowników
Najnowszy użytkownik: Cynin Sodowy
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Sprawy ogólne  |  Wątek: TŁUSTY CZWARTEK...
« poprzedni następny »
Strony: 1 [2] 3 4 5 Drukuj
Autor Wątek: TŁUSTY CZWARTEK...  (Przeczytany 11418 razy)
silvarerum
bywalec
**
Wiadomości: 97


« Odpowiedz #15 dnia: Luty 22, 2009, 22:57:30 pm »

Co za czasy...

Sami tradycjonaliści na forumie, a pączki i faworki kupują zamiast usmażyć w domu ;-).

Zapisane
Nawet poznanie dobra nie przynosi dzieciom takiego pożytku, jak ochrona przed poznaniem zła - św. Augustyn
Jarek
rezydent
****
Wiadomości: 388


« Odpowiedz #16 dnia: Luty 22, 2009, 23:02:16 pm »

Co za czasy...
Sami tradycjonaliści na forumie, a pączki i faworki kupują zamiast usmażyć w domu ;-).

Smalcu nie mam i konfitur z róży...
Zapisane
Quid retribuam Domino pro omnibus, quae retribuit mihi? Calicem salutaris accipiam, et nomen Domini invocabo.
Teresa
aktywista
*****
Wiadomości: 1336

« Odpowiedz #17 dnia: Luty 22, 2009, 23:22:48 pm »

Ja smażyłam wczoraj chrust po raz pierwszy w życiu i chyba wyszedł nie najgorszy, bo goście jedli i chwalili  :)
Zapisane
kwiatostan lipy
Gość
« Odpowiedz #18 dnia: Luty 23, 2009, 09:06:03 am »

Co za czasy...

Sami tradycjonaliści na forumie, a pączki i faworki kupują zamiast usmażyć w domu ;-).


Szanowna Pani,
W tym roku usmażyłam po raz pierwszy ( i ostatni) chrust ( nie faworki!). Pozwoliło mi się to przekonać po raz kolejny o zaślepieniu mojego męża. Wyszły wstrętne. Rodzina zjadła wszystkie. Mąż stwierdził, że jeszcze żaden chrust ( ani faworki) mu tak nie zmakował.
Zapisane
kwiatostan lipy
Gość
« Odpowiedz #19 dnia: Luty 23, 2009, 09:06:37 am »

Co za czasy...
Sami tradycjonaliści na forumie, a pączki i faworki kupują zamiast usmażyć w domu ;-).

Smalcu nie mam i konfitur z róży...
W każdym spożywczaku
Zapisane
szkielet
Moderator
aktywista
*****
Wiadomości: 4966


Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!

« Odpowiedz #20 dnia: Luty 23, 2009, 09:10:17 am »

A jaka jest różnica w określeniu chrusty - faworki?? To to samo, ale skąd dwie nazwy, jeśli mogę zapytać.
Zapisane
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)

Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.

Jezuitów należy skasować
kwiatostan lipy
Gość
« Odpowiedz #21 dnia: Luty 23, 2009, 09:15:23 am »

My w domu mamy rozróżnienie, teściowa smaży faworki, są ładne, delikatne, dośc duże i mało chrupkie. W recepturze jest spirytus i śmietana
Moja mama smaży chrust, jest nieładny i pyszny. W skład ciasta wchodzi tylko piwo, żółtka i mąka ze szczyptą soli.
Zapisane
Teresa
aktywista
*****
Wiadomości: 1336

« Odpowiedz #22 dnia: Luty 23, 2009, 09:18:29 am »

Ojej, to ja w takim razie smażyłam faworki!!!
Ale w "Kuchni polskiej" jest jeden przepis - ten ze spirytusem i śmietaną - przy którym podane są obie nazwy.
Zapisane
szkielet
Moderator
aktywista
*****
Wiadomości: 4966


Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!

« Odpowiedz #23 dnia: Luty 23, 2009, 09:24:42 am »

Ok, ale skąd te nazwy?? to jakieś regionalne określenia??  A jeśli tak to które skąd pochodzą. Ktoś może wie??
Zapisane
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)

Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.

Jezuitów należy skasować
kwiatostan lipy
Gość
« Odpowiedz #24 dnia: Luty 23, 2009, 09:52:08 am »

Cytuj
Prof. Jerzy Bralczyk, językoznawca: Chrust to określenie polskie, metaforyczne. Przyrównuje niewielkie, kruche ciasteczka do delikatnych, suchych gałązek. Natomiast obca nazwa faworek prawdopodobnie pochodzi od rodzaju kokardki, którą kiedyś przyozdabiało się strój. A ciastko właśnie przypomina wstążeczkę. Z moich obserwacji wynika, że zdecydowanie częściej nazwa faworek używana jest w środkowej oraz północnej Polsce, gdzie w słownictwie jest więcej obcych naleciałości. Chrust pojawia się natomiast w południowej części kraju
Zapisane
szkielet
Moderator
aktywista
*****
Wiadomości: 4966


Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!

« Odpowiedz #25 dnia: Luty 23, 2009, 10:00:00 am »

Dziękuję :)
Zapisane
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)

Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.

Jezuitów należy skasować
romeck
aktywista
*****
Wiadomości: 1710


« Odpowiedz #26 dnia: Luty 23, 2009, 12:23:30 pm »

Co za czasy...
Sami tradycjonaliści na forumie, a pączki i faworki kupują zamiast usmażyć w domu ;-).

TRADYCJA mówi o samo-jedzeniu pączków, a nie o samo-smażeniu!!!
Zjadłem dziewięć!!! Syn - pięć. Żona - jednego.
Zapisane
Maswerk
aktywista
*****
Wiadomości: 670

Poznańskie Środowisko Tradycji Katolickiej
« Odpowiedz #27 dnia: Luty 23, 2009, 12:26:33 pm »

Trele-morele. "Faworki" to jest od zakładu "Fawor", który pewnie jako pierwszy przed laty taką tradycję wprowadził  ;D
Zapisane
kwiatostan lipy
Gość
« Odpowiedz #28 dnia: Luty 23, 2009, 12:26:45 pm »

A tradycyjny barszcz z proszku... ???
Zapisane
Jarek
rezydent
****
Wiadomości: 388


« Odpowiedz #29 dnia: Luty 23, 2009, 18:21:30 pm »

Smalcu nie mam i konfitur z róży...
W każdym spożywczaku

Taaa... Ciekawe w którym. W .nl jestem.
Zapisane
Quid retribuam Domino pro omnibus, quae retribuit mihi? Calicem salutaris accipiam, et nomen Domini invocabo.
Strony: 1 [2] 3 4 5 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Sprawy ogólne  |  Wątek: TŁUSTY CZWARTEK... « poprzedni następny »
 

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.11 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!