Poza tym sa jakies tam wytyczne episkopatu w tej kwestii chyba.
a dzwonki pojawiaja sie raz w OWMR. W jednym punkcie jest o dzwonieniu tuz przed konsekracja jesli okolicznosci za tym przemawiaja.
Cytat: Jean Gabriel Perboyre w Stycznia 05, 2010, 20:53:44 pma dzwonki pojawiaja sie raz w OWMR. W jednym punkcie jest o dzwonieniu tuz przed konsekracja jesli okolicznosci za tym przemawiaja.Prosiłbym o uściślenie informacji, tzn. o konkretne miejsce w OWMR-ze. Wiem (bo czytałem :-) ), że raz są wspomniane dzwonki w NOMowym OWMR-ze, ale nie mogłem później znaleźć. Zatem, jeśli Pan potrafi zlokalizować miejsce, bardzo proszę o napisanie.
Prosiłbym o uściślenie informacji, tzn. o konkretne miejsce w OWMR-ze. Wiem (bo czytałem :-) ), że raz są wspomniane dzwonki w NOMowym OWMR-ze, ale nie mogłem później znaleźć. Zatem, jeśli Pan potrafi zlokalizować miejsce, bardzo proszę o napisanie.
Cytat: Krzysztof_ w Stycznia 05, 2010, 21:18:04 pmProsiłbym o uściślenie informacji, tzn. o konkretne miejsce w OWMR-ze. Wiem (bo czytałem :-) ), że raz są wspomniane dzwonki w NOMowym OWMR-ze, ale nie mogłem później znaleźć. Zatem, jeśli Pan potrafi zlokalizować miejsce, bardzo proszę o napisanie.Hm, znalazlem w jednym miejscu:150. Jeśli okoliczności za tym przemawiają, krótko przed konsekracją ministrant dzwonkiem daje znak wiernym. Podobnie dzwoni zgodnie z miejscowym zwyczajem, gdy kapłan ukazuje wiernym święte postacie.Jeśli stosuje się okadzenia, kiedy kapłan ukazuje ludowi Hostię i kielich, ministrant je okadza.
Ja mam pytanie dotyczące kolęd ,choinki i żłobka do kiedy śpiewa siękolędy. Ja spotkałem się z dwiema wersjami , jedna mówi że do 6 Stycznia druga ze do 2 lutego a jak wedle przepisów powinien być w kościele .
Mam podobne pytanie:Kiedy usuwa się napis "K+M+B" z drzwi? Też 2 lutego?
Cytat: JRWF w Stycznia 07, 2010, 10:52:24 amMam podobne pytanie:Kiedy usuwa się napis "K+M+B" z drzwi? Też 2 lutego?Ja napis C + M + B usuwam już 6 stycznia ... kolejnego roku, tuż przed napisaniem kolejnego. Nie wstydzę się pokazać, że tu mieszkam.