Mam jedno pytanie czy w okresie Oktawy Bożego Narodzenia w piątek obowiązuje post ?
Przecież nawet gdyby nie było uroczystości, to w oktawie post nie obowiązuje.Edit: Mogę jednak nie mieć racji, bo w KPK ('83) stoi inaczej, choć kanonistą nie jestem i nie będę zdobywał się na interpretację.
Ale pytanie czy w tym roku w piątek, 1 stycznia, jest post, czy nie pozostało bez odpowiedzi.
Cytat: patryksługa w Grudnia 30, 2009, 20:16:38 pmMam jedno pytanie czy w okresie Oktawy Bożego Narodzenia w piątek obowiązuje post ? Normalnie tak, w tym roku nie, bo przypada uroczystość „Świętej Bożej Rodzicielki Maryi” wg kalendarza NOM. […]
ad 2 - diakon trzyma stopę kielicha, a nie rękę księdza. I nie w czasie podniesienia, a w czasie ofiarowania.ad 3 - tak, kapą się "opatula" i prawy jej kraj zarzuca się na lewy (czyli tak jak na zdjęciu)
Okadzanie szopki wprost do liturgii nie należy. Można odprawic cały obchód Świąt Narodzenia Pańskiego i Epifanii nie mając szopki w kościele.
Cytat: x. Konstantyn Najmowicz w Stycznia 02, 2010, 15:53:25 pmOkadzanie szopki wprost do liturgii nie należy. Można odprawic cały obchód Świąt Narodzenia Pańskiego i Epifanii nie mając szopki w kościele. Rozumiem. Dziękuję. A czy okadzanie szopki jest jakoś uzasadnione?