Nie. To inaczej czynność liturgiczna, podpadająca pod zmysły manifestacja obrzędu kościelnego. Pojęcie stosowane od lat 50-tych ub. stulecia, obecne również w rubrykach Mszału bł. Jana XXIII. Nie widzę przeciwwskazań do stosowania żargonu liturgicznego w rozmowach "technicznych" tutaj. Udając się na medytację nad euchologią mniejszą dzisiejszych Nieszporów pozdrawiam...
Tylko teraz pozostaje kwestia. Kiedy, w których momentach klękać.
Jak wyglądała zmieniona Tridentina w Polsce na mocy indultu Jana XXIII z 1961 roku?
Skoro Missa lecta, to nie śpiewa się pieśni, nie ma asysty.
Ja też mam pytanie: gdzie można znaleźć formułę poświęcenia nowego ornatu w krr?
Cytat: triregnum w Grudnia 28, 2009, 12:39:36 pmJa też mam pytanie: gdzie można znaleźć formułę poświęcenia nowego ornatu w krr?Nie będzie czasem w appendixie w Mszale? (Ewentualnie zawsze można z "omnia").
Cytat: SebastianusTylko teraz pozostaje kwestia. Kiedy, w których momentach klękać.Rozdział VI „Rubryk ogólnych Brewiarza Rzymskiego”?
Cytat: Hyacinthus Stanislaus w Grudnia 27, 2009, 22:41:03 pmCytat: SebastianusTylko teraz pozostaje kwestia. Kiedy, w których momentach klękać.Rozdział VI „Rubryk ogólnych Brewiarza Rzymskiego”?Pan szanowny wybaczy, lecz moja znajomość łaciny nie równa się Pańskiej wybornej znajomości tegoż języka.