wspomniano przed chwila o rycie Sarum.Jakie jest obecnie jego użycie poza Kościołem i jak status w Kościele?
@ pauluss"Głoś imię Pana" luterski hymn obecny w wielu śpiewnikach, "Być blizej ciebie chcę" to chyba także przykład luterskije pieśni- które i tak melodię i wogle muzycznie stoją na lepszym poziomie:) nie ma co jak niemieckie chorały:)
"Glos imie Pana" - zgoda, piesn luteranska, choc tlumaczenie katolickie (ewangelicy maja inne - "Pochwal, moj duchu"), piekna melodia. Tylko, ze w ilu kosciolach katolickich w Polsce to sie spiewa?
Cytat: pauluss w Lipca 17, 2009, 21:09:33 pm"Glos imie Pana" - zgoda, piesn luteranska, choc tlumaczenie katolickie (ewangelicy maja inne - "Pochwal, moj duchu"), piekna melodia. Tylko, ze w ilu kosciolach katolickich w Polsce to sie spiewa?Śpiewamy czasami na poznańskiej tridentinie
Bardzo szybko taki kandydat stałby się osobą świecką z wilczym biletem. Wystarczyłoby tylko wspomnieć o chęci celebracji w KRR. Chyba że przez kilka lat coś się zmieniło na lepsze?
Dlaczego na niektórych Mszach pontyfikalnych są diakoni honorowi, a nie ma ich na innych (vide: Msza kard. Antonio Canizaresa Llovera na Lateranie, gdzie ich nie było)? Od czego to zależy? Bo obecność ministrantów w kapach od posiadania kap, jak już się dowiedziałem. Czyli obecność diakonów honorowych od liczby dalmatyk? To samo pytanie tyczy się subdiakona który niesie krzyż, kiedy może być a kiedy nie, bo nie zawsze jest.
A mamy w ogole jakies uzywane powszechnie spiewniki w Polsce?
"Byc blizej Ciebie chce" nie jest piesnia luteranska - bardziej metodystyczna, XIX w., Ameryka - bardziej rozpowczechniona u nas (nie choral, wiec mi sie nie podoba za bardzo .
Oprocz tego sa jeszcze "Za reke wez mnie, Panie", "Zlacz, Panie, milujacych Cie"