Cytat: Maswerk w Marca 21, 2012, 11:53:12 am"Świecki subdiakon" to oczywiste nadużycie,Czy aby na pewno? Gdzieś czyatłem, ze świecki, czy kleryk z nizszymi świeceniami może pełnić funkcję subdiakona, z tym że nie używa manipularza
"Świecki subdiakon" to oczywiste nadużycie,
Także dziwią mnie msze ciche KRR z głośną lekturą Pisma Świętego w dodatku z użyciem mikrofonu, które teraz stają się coraz modniejsze w pewnym kościele. Jakoś mi się nie chce wierzyć, że takie msze były powszechne w 1962 roku, w chwili wydania mszału Jana XXIII.
Cytat: ryszard1966 w Marca 21, 2012, 12:39:09 pm Także dziwią mnie msze ciche KRR z głośną lekturą Pisma Świętego w dodatku z użyciem mikrofonu, które teraz stają się coraz modniejsze w pewnym kościele. Jakoś mi się nie chce wierzyć, że takie msze były powszechne w 1962 roku, w chwili wydania mszału Jana XXIII.Nie widzę akurat nic złego w odczytaniu w trakcie cichej Mszy (jeżeli są na niej, poza samym ministrantem, też inni wierni) głośno czytań w języku ludowym (oczywiście po odczytaniu ich uprzednio po łacinie) dla pouczenia wiernych. Choć nie wiem, czy akurat o takie coś Panu chodziło. Oczywiście w większości kościołów, zwłaszcza tych starych, mikrofon jest zbędny.
Universae Ecclesiae(...)26. Zgodnie z tym, co jest przewidziane przez artykuł 6 motu proprio Summorum Pontificum, czytania w Mszach według mszału z 1962 r. mogą być wykonywane albo wyłącznie po łacinie, albo po łacinie i następnie w języku narodowym, albo, w mszach czytanych, wyłącznie w języku narodowym.
Jeśli Msza nie jest śpiewana, czytania nie muszą być w ogóle odczytywane po łacinie, można od razu w języku narodowym.CytujUniversae Ecclesiae(...)26. Zgodnie z tym, co jest przewidziane przez artykuł 6 motu proprio Summorum Pontificum, czytania w Mszach według mszału z 1962 r. mogą być wykonywane albo wyłącznie po łacinie, albo po łacinie i następnie w języku narodowym, albo, w mszach czytanych, wyłącznie w języku narodowym.
Cytat: Artur Rumpel w Marca 21, 2012, 11:55:46 amCytat: Maswerk w Marca 21, 2012, 11:53:12 am"Świecki subdiakon" to oczywiste nadużycie,Czy aby na pewno? Gdzieś czyatłem, ze świecki, czy kleryk z nizszymi świeceniami może pełnić funkcję subdiakona, z tym że nie używa manipularzaMinorzysta w razie koniecznosci. Swiecki - nigdy.
Odnośnie liturgicznej kreatywności kapłanów z bractwa już wiele powiedziano na forum.
Zgodnie z obecnym prawem kanonicznym wszyscy subdiakoni, lektorzy itd z instytutów i bractw tradycyjnych nie są duchownym - to zwykli laicy.
Czy może ma ktoś z państwa obrzęd poświęcenia palm, psalmy ewangelię i pieśni w zapisie nutowym na Niedzielę Palmową?Potrzebuję tego dla pana organisty.