he, he. Nie ma takiej mozliwosci technicznej (chyba, ze przy bocznym oltarzu, jak zwykly kanonik)
Mam pytanie błahe i trywialne, czy Ojciec Święty odprawia w Bazylice św Piotra Mszę versus Deum, gdzie można o tym przeczytać? Będę wdzięczny za odpowiedź.
Jest jakiś dokument Kongregacji d/s Kultu Bożego dotyczący versus populum, ktoś wie, gdzie go można znaleźć?
Dziękuję.
jak wygladalo w praktyce odprawianie mszy przy bocznych oltarzach w niedziele? czy, tak jak mysle, odprawiano tylko przy wielkim? (nie pytam o msze prywatne)
Czy palmy mają leżeć na stoliku, i czy kapłan ma je podawać wiernym przed procesją, czy też wierni mają mieć swoje palmy?
W mszaliku 1956r jest opisane iż: pod koniec procesji dwóch śpiewaków zamyka drzwi do kościoła i zaczyna śpiewać Gloria laus... pieśń składa się z 6 zwrotek czy procesja stoj przed kościołem do końca ich śpiewania ? na zakończenie powtarza się też antyfony. Po Antyfonach jest opis : Tu subdiakon uderza Krzyżem w drzwi , jeśli go niema to kto uderza w drzwi i czy ten obrzęd istnieje?
Po procesji jest Msza jeśli dobrze rozumie to zaczyna się ona odrazu od okadzenia ołtarza ?
Męka pańska jeśli niema subdiakona i kapłan sam ja odczytuje czy robi to w stronę ściany po stronie ewangelii czy przy ołtarzu jak normalnie?
Zacznijmy od obrzędu poświęcenia palm, czy przed tym obrzędem jest Asperges ?