O ile pamiętam OWMR to nie powinien w ogóle opuszczać prezbiterium.
1. Czy w mszy z udziałem dzieci kapłan może podczas Liturgii Eucharystii pozwolić dzieciom stać przy nim wokół ołtarza (tam gdzie mogą stać koncelebransi lub diakoni) bo takowy incydent zdarzył się w mojej byłej parafii a wikary się upiera że tak można.
2. Czy w Wielki Piątek zamiast pasji wg. św. Jana można odczytać/odśpiewać inną dowolna pasje np. wg. św. Łukasza? Bo w mojej byłej parafii dwa a w tym roku po raz trzeci chór wykonywał odpowiedzi a lektorzy (oazowicze) czytali pasje wg św. Łukasza.
3. Czy biskup nie powinien nałożyć jakieś sankcji na duchownych danej parafii która łamie rubryki mszalne jak np w mojej byłej parafii:) odprawiani wigilii Paschalnej przed zapadnięciem nocy? choć rubryki piszą wyraźnie iż należy ją sprawować po zapadnięciu nocy? Była o 19:00 kiedy jeszcze jasno było. Dość komiczna sytuacja za oknem jasno a ksiądz śpiewa: O zaiste święta noc;)
Cytat: adrian1713 w Lipca 27, 2009, 21:04:42 pm 1. Czy w mszy z udziałem dzieci kapłan może podczas Liturgii Eucharystii pozwolić dzieciom stać przy nim wokół ołtarza (tam gdzie mogą stać koncelebransi lub diakoni) bo takowy incydent zdarzył się w mojej byłej parafii a wikary się upiera że tak można.co ciekawsze nowy mszał Jana Pawła II wyd. typiczne 2002 nie zawiera już tych modlitw eucharystycznych
Cytat: adrian1713 w Lipca 27, 2009, 21:04:42 pm1. Czy w mszy z udziałem dzieci kapłan może podczas Liturgii Eucharystii pozwolić dzieciom stać przy nim wokół ołtarza (tam gdzie mogą stać koncelebransi lub diakoni) bo takowy incydent zdarzył się w mojej byłej parafii a wikary się upiera że tak można.Wszelkie "inności" w Mszach dla dzieci opisuje dyrektorium o Mszach świętych z udziałem dzieci: http://www.kkbids.episkopat.pl/dokumentypovii/mdzieci/wstep.htm.
Cytat: Nathanael w Lipca 27, 2009, 22:29:00 pmCytat: adrian1713 w Lipca 27, 2009, 21:04:42 pm1. Czy w mszy z udziałem dzieci kapłan może podczas Liturgii Eucharystii pozwolić dzieciom stać przy nim wokół ołtarza (tam gdzie mogą stać koncelebransi lub diakoni) bo takowy incydent zdarzył się w mojej byłej parafii a wikary się upiera że tak można.Wszelkie "inności" w Mszach dla dzieci opisuje dyrektorium o Mszach świętych z udziałem dzieci: http://www.kkbids.episkopat.pl/dokumentypovii/mdzieci/wstep.htm.Nie znalazłem w poleconym dokumencie NIC o takim "zaangażowaniu" dzieci.Więc podbijam pytanie, bo proboszczowi (nowy) z Brzezin Śl. takowe Msze się zdarzają.Proszę sobie wyobrazić: Modlitwa Eucharystyczna, za chwilę "TO JEST CIAŁO..."a tu chmara dzieci przy ołtarzu (koncelebransi - jeśli są - stoją nawet dalej)wierci się i gada, a ksiądz to do mszału to na dzieci zerka ( i wzrokiem je gani, przecież nie przerwie modlitwy).Koszmar!
Cytat: dk. Przemysław w Lipca 27, 2009, 23:36:35 pmCytat: adrian1713 w Lipca 27, 2009, 21:04:42 pm 1. Czy w mszy z udziałem dzieci kapłan może podczas Liturgii Eucharystii pozwolić dzieciom stać przy nim wokół ołtarza (tam gdzie mogą stać koncelebransi lub diakoni) bo takowy incydent zdarzył się w mojej byłej parafii a wikary się upiera że tak można.co ciekawsze nowy mszał Jana Pawła II wyd. typiczne 2002 nie zawiera już tych modlitw eucharystycznychHmmm... a czy nie zostały one usunięte dopiero w wydaniu Benedykta XVI w 2008 roku? Mimo wszystko, choć nie znajdują się one w Mszale, są a Appendix
ja nie mówiłem o usunięciu tylko o ni umieszczeniu w wydaniu łacinskim typicznym mszału JP II
Czytałem gdzieś, że niektóre modlitwy oficjum brano ze mszału. Proszę o informacje jakie to były teksty i kiedy tak było (średniowiecze, nowożytność, epoka postępu).