Thomas
Gość
|
|
« Odpowiedz #795 dnia: Lipca 12, 2009, 20:35:13 pm » |
|
Kościół dolny. Nawa, dwa rzędy ław, stolik, ambonka, "dekoracja zakończenia nawy" - mozaika, krucyfiks, tabernakulum. Wszystko w standardzie. Wejście do kościoła górnego jest remontowane.
|
|
|
|
|
|
|
slavko
Gość
|
|
« Odpowiedz #796 dnia: Lipca 12, 2009, 20:41:56 pm » |
|
Moze normalnie jest msza w gl. kosciele a kaplicy uzywaja raz za czas, wtedy to ma jakis sens.
|
|
|
|
|
|
|
Edi
|
|
« Odpowiedz #797 dnia: Lipca 12, 2009, 20:44:32 pm » |
|
aby odpowiadały pojętności uczestników w takim razie część postępowego duchowieństwa ma lud nawet nie za "ciemny", ale za zbiór osób cierpiących na ograniczenia umysłowe. Bo dla jakiej pojętności przeznaczone są te słowa: "Teraz będzie chwila ciszy. Przygotujemy się do Eucharystii w chwili ciszy. W chwili ciszy przypomniemy sobie nasze grzechy. A teraz chwila ciszy..." ?
|
|
|
|
|
|
|
slavko
Gość
|
|
« Odpowiedz #798 dnia: Lipca 12, 2009, 20:49:06 pm » |
|
Za to dla komentarza "wyobrazmy sobie ze jest ciemno" w W. Sobote to juz nie bylejaki poziom jest potrzebny.
|
|
|
|
|
|
|
Fidelis
Gość
|
|
« Odpowiedz #799 dnia: Lipca 12, 2009, 21:59:58 pm » |
|
Zjawisko - stoliczek, pojemniczek, szczypeczki cała ta jakże irytująca mnie samoobsługa nie jest wcale rzadka, a w jednej znanej mi parafii to konstans mimo że kościół mały, wokół ciasnota i przeziębiony dziadek nachyla sie nad pojemniczkiem, z nosa mu kapie i dla sąsiadki, poproszony, też odłoży. Ooooj. Garkuchnia. Przypomina mi to zieleniak czy rynek. "-Kalafior proszę.- Se pani wybierze". Jak dobrze że nie muszę już tego oglądać. (temat był na st. forum)
|
|
|
|
|
|
|
kurak
|
|
« Odpowiedz #800 dnia: Lipca 14, 2009, 07:43:40 am » |
|
Ile razy po ile okadza sie Ksiedza podczas Mszy?
|
|
|
|
Zawsze Wierni - Prawdzie katolickiej, Prawdzie Jedynej...
|
|
|
Antiquus_ordo
Gość
|
|
« Odpowiedz #801 dnia: Lipca 14, 2009, 07:55:27 am » |
|
w śpiewanej 2- po kadzeniu na początku i na ofiarowanie, z diakonem i sub. okadza się jeszcze po Ewangelii.
|
|
|
|
|
|
|
kurak
|
|
« Odpowiedz #802 dnia: Lipca 14, 2009, 08:02:20 am » |
|
w śpiewanej 2- po kadzeniu na początku i na ofiarowanie, z diakonem i sub. okadza się jeszcze po Ewangelii.
Tzn 2 razy po 1? czy 3 razy po 2?Mowie tu o jednorazowym okadzeniu,w sensie okadza na Kyrie oltarz i pozniej mi oddaje i wtedy okadxzam go ile po ile?Troszku namieszalem
|
|
|
|
|
|
|
Antiquus_ordo
Gość
|
|
« Odpowiedz #803 dnia: Lipca 14, 2009, 08:02:51 am » |
|
2rzuty x 3razy
|
|
|
|
|
|
|
kurak
|
|
« Odpowiedz #804 dnia: Lipca 14, 2009, 08:04:44 am » |
|
2rzuty x 3razy
A podczas Przeistoczenia?
|
|
|
|
|
|
|
Antiquus_ordo
Gość
|
|
« Odpowiedz #805 dnia: Lipca 14, 2009, 08:09:22 am » |
|
3 x 3 ale to juz nie księdza:)
|
|
|
|
|
|
|
kurak
|
|
« Odpowiedz #806 dnia: Lipca 14, 2009, 08:10:59 am » |
|
3 x 3 ale to juz nie księdza:)
He he,no wiem,dzieki wielkie
|
|
|
|
|
|
|
jp7
|
|
« Odpowiedz #807 dnia: Lipca 14, 2009, 11:59:34 am » |
|
A ja zadam dwa pytania: 1) W którym momencie zaczyna się NOM? Konkretniej - czy pieśń na wejście to już liturgia czy nie? 2) Czy "Barka" została kiedykolwiek przez kogokolwiek kompetentnego zatwierdzona do użytku liturgicznego?
|
|
|
|
Kyrie Eleison! Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
|
|
|
Bartek
|
|
« Odpowiedz #808 dnia: Lipca 14, 2009, 12:20:22 pm » |
|
1) W którym momencie zaczyna się NOM? Konkretniej - czy pieśń na wejście to już liturgia czy nie?
Celebracja rozpoczyna się intonacją śpiewu na wejście (OWMR 47). W przypadku mszy czytanej (propria recytowane) - z momentem rozpoczęcia procesji kapłana i usługujących do ołtarza. Natomiast pieśń na wyjście ewidentnie nie należy już do liturgii.
|
|
|
|
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
|
|
|
jędrek
rezydent
Arcybiskup Paulos Faraj Rahho (1942-2008)
|
|
« Odpowiedz #809 dnia: Lipca 14, 2009, 20:28:22 pm » |
|
Czy w ślubie tradycyjnym jest udzielana państwu młodym Komunia Św. pod dwiema postaciami? W jakich ogólnie sytuacjach jest dopuszczone udzielenie Komunii pod dwiema postaciami w NFRR?
|
|
|
|
|
|
|
|